Unde sunt Thatcher, Reagan, Clinton, Blair şi Kohl?

Posted on 10/08/2011 by

8


Intr-un articol de exceptie, publicat in Corriere della Sera si semnat de Profesorul Alberto Alesina de la Harvard, reputat economist si autorul unor carti fundamentale in economia moderna si in special o importanta carte in care avertiza in fata evenimentelor cu care ne confruntam astazi. Cartea o recomand tuturor celor care doresc sa inteleaga ce se intampla si care a fost publicata de MIT in 2006, sub numele “The Future of Europe: Reform or Decline” (Viitorul Europei: Reforma sau declin) este oracolul vremurilor in care traim.

In articolul In cerca di leader” (In cautarea conducator) scrie distinsul profesor: După Marea Recesiune din 2008-2009, ar fi trebuit să ne aşteptăm la două lucruri de la liderii occidentali […] în primul rând, să recunoască gravitatea situaţiei şi să  dovedească că ştiu şi vor să înfrunte problemele în urgenţă, nu să le împingă pe mai târziu. În al doilea rând, abilitatea de a pune deoparte contrastele şi interesele partizane în numele binelui comun. Clasa politică occidentală a eşuat în ambele privinţe şi va rămâne în istorie drept una dintre cele mai proaste generaţii de politicieni de după război“.

Economistul italian-american  reproşează claselor politice europeană şi americană o    lipsă flagrantă de viziune pe termen lung: în Europa, acum un an, ar fi trebuit să rezolvăm într-un fel sau altul, dar radical, criza din Grecia, printr-un faliment sau printr-o salvare completă. Dar (aşa-zişii) lideri europeni s-au sfâşiat în discuţii care n-au servit la nimic, în afară de a conduce pieţele în haos.

Adevărata criză fiscală este tsunami-ul provocat de îmbătrânirea populaţiei. Politicienii discută oare despre ea? Bineînţeles că nu, seniorii sunt o sursă esenţială de voturi, în timp ce generaţiile viitoare nu votează, şi deci nu contează pentru aceşti conducători mediocri, care vor rămâne în istorie drept cei care nu au fost la înălţimea problemelor grave şi complexe pe care le-am înfruntat. În Europa, liderii ţărilor cu risc n-au găsit nimic mai bun de făcut decât să-i acuze pe germani, pentru a-şi ascunde slăbiciunile. Francezii au exploatat acest sentiment, dar datoria publică franceză este atât de mare încât mai devreme sau mai târziu pieţele îşi vor da şi ele seama. Cancelarul german Angela Merkel a demonstrat că nu înţelege mare lucru din pieţele financiare, iar poziţiile ei schimbătoare nu au fost de folos.

Pe scurt, conchide Alesina, “daţi-ni-i înapoi pe De Gasperi, Thatcher, Reagan, Clinton, Blair şi Kohl înainte de a fi prea târziu!”

Bibliografie, citate si note:

The Future of Europe: Reform or Decline
In cerca di leader
Are there any leaders out there?