Ban la ban trage – 54 de MILIARDE de euro!!

Posted on 30/10/2011 by

13


Sa fie clar! Daca nu ar fi fost publicat in Financial Times (si Telegraph)  si nu ar fi iesit pe fluxurile marilor agentii nu as fi crezut un moment povestea pe care intentionez  sa va povestesc. Deci, ieri au fost gasiti 54 de MILIARDE de euro pierduti. Cine credeti ca i-au gasit? Nemtii! Nu, doamne fereste, niste “latini” cioflingari ca romanii, italienii sau spaniolii. Germanii i-au gasit! Bineintes ca la noi daca se pierdeau – pierduti erau pentru vesnicie. La nemti nu merge asa – banu-i ban, chiar daca arata ca e pierdut.

Povestea impartasita de presa straina suna cam asa:

Hypo Real Estate (HRE) a fost o banca care a fost nationalizata de statul german in 2009 din cauza unui faliment iminent. Hypo s-a confruntat cu o criză severă de lichidităţi după căderea Lehman Brothers, în Statele Unite. Guvernul german a decis atunci să facă injecţii de capital de 10 miliarde de euro şi să dea şi garanţii în lichidităţi de 145 de miliarde de euro. Bineinteles ca garantiile pentru acest efort financiar au fost reprezentate de insasi banca, ce a trecut imediat in patrimoniul statului. Cele 54 de MILIARDE de euro “gasiti” s-au datorat unei erori de calcul care s-a produs deoarece garanţia pentru produsele derivate nu a fost calculată în sumă netă.

Eroarea a fost depistată în urmă cu o lună, dar a fost anunţată abia vineri. Nemtilor le-a luat exact o luna sa vada cum vor aburi publicul justificand o eroare de asemenea proportii. Pana la urma politicienii tot politicieni raman si  Ministerul german de Finanţe a hotarat sa nu comenteze direct eroarea contabilă, dar a indicat că “guvernul german salută progresul substanţial făcut de administratorii statului pentru a reduce portofoliul preluat în urma cu un an de la Hypo Real Estate”.  Adica, baieti, noi am gresit si nu suntem seriosi, dar sa stiti ca pana la urma chestia a fost benefica!

In sfarsit, Germania a anunţat că nivelul datoriei sale va scădea la 81,1% din PIB pentru 2011, cu 2,6% mai puţin decât in estimările precedente. Voi va dati seama cate pensii, salarii de bugetari si alte paranghelii se puteau face in Romania cu o asemenea suma! Dupa cum stiti, ban la ban trage si la noi greselile ies numai in minus! Asta e, daca nu suntem nemti 🙂