Săptămâna Presei Europene: 23-26 Aprilie

Posted on 26/04/2011 by

0


Euroscepticism la Praga. Politica europeană este lipsită de transparenţă, ea a degenerat într-un secret, iar dezbaterile publice lipsesc: Nu există controverse, nu există preopinenţi, nu există schimburi deschise de păreri. Aşa se face că într-o bună zi germanii pot afla că nu numai datoriile grecilor, irlandezilor sau portughezilor trebuie achitate, ci şi cele ale spaniolilor. Iar politica în spatele uşilor închise atunci cînd trebuie adoptate decizii de miliarde, nu poate duce decît la ascensiunea unor euro-sceptici de teapa „Adevăraţilor finlandezi”. Lidove Noviny.

Euroscepticism la Berlin. Noua specie de eurosceptici de dreapta face şi obiectul unei ample analize publicate în revista Der Spiegel care apare în fiecare luni. Săptămînalul german relevă că succesul la urne al populiştilor de dreapta dă frisoane Bruxelles-ului, iar marile partide populare încearcă să contracareze ascensiunea acestor rebeli periculoşi jucînd pe claviatura naţionalismului. Chiar dacă este puţin probabil ca euro-scepticii să aibă un cuvînt greu de spus în guvernarea unor ţări, ei au reuşit să altereze deja climatul politic în Europa.

Mari Nemulţumiri.  În căutarea cauzelor marii nemulţumiri ce domneşte în unele state ale Uniunii Europene porneşte Frankfurter Allgemeine Zeitung. Una – dacă nu şi cea mai gravă ar fi criza datoriilor în statele de la periferia Uniunii. Iar în timp ce la Bruxelles este intonată aria solidarităţii, germanii care sunt cei mai mari donatori ai familiei celor 27, încep să pună condiţii: fără o asanare a bugetului ţărilor ajunse la sapă de lemn, nici o solidaritate. Atitudine care-i duce la disperare pe eurofili dar care relevă şi disensiunile tot mai puternice în sînul Uniunii – flagrante şi în reacţiile faţă de criza libiană.  Interesantă este concluzia analizei: Integrarea europeană este un bun preţios care-şi are preţul său. Iar cei care-l primejduiesc nu sunt în primul rînd populiştii, ei nefiind decît profitorii nemulţumirii cetăţenilor care şi-au pierdut încrederea şi care se tem că-şi vor pierde şi patria.

Europa de altădată. O jumătate de secol de pace şi bunăstare asigurate şi totuşi, procesul integrării europene este pus sub semnul întrebării – constată cotidianul spaniol ABC, încercînd să desluşească paradoxul. O primă cauză ar fi incapacitatea Bruxelles-ului de a afla soluţii la o problemele care se acumulează. Nu este admisibil – îşi continuă ziarul raţionamentul – ca Uniunea Europeană să dispună de un pompos aparat diplomatic fără ca acesta să aibă vreo prestaţie notabilă şi utilă în regiuni de criză precum cele din Africa de Nord sau de aiurea. Altădată Europa ieşea fortificată din crize, altădată la Bruxelles şi în capitalele europene existau lideri de calibru greu. Azi, le ducem lipsa!

Advertisements