O tragedie grecească jucată în Europa

Posted on 15/05/2011 by

0


Pentru o mare majoritate a romanilor Grecia este o tara straina, indepartata de cotidianul nostru si de problemele nostre zilnice – Columbeni, Pepe si Zavoranca, Casa Regala da sau nu Hohenzollern sau Nastase-Leaks, astia da! Ei sunt ai nostri si trebuie sa ne intereseze profund. Nici faptul ca in Grecia traiesc 150-200 de mii de romani formal si probabil alte cateva zeci de mii mai putin formal nu poate sa ne trezeasca interesul, doar nu vorbim de mai mult de un milion in Italia si aproape un milion in Spania. Si totusi Grecia a devenit parte din viitorul nostru asa cum a fost si o parte din trecutul nostru.

Astazi transportul aerian, naval si feroviar din Grecia este paralizat din cauza unei greve generale de o zi. Si patronii de statii de benzina sunt in greva, in semn de protest fata de intentia autoritatilor de la Atena de a stabili preturi maxime la carburanti. Tot astazi are loc la Berlin  una dintre cele mai cruciale sedinte din toate cate au fost in ultimul an in Europa.  Presa noastra, pe care am caracterizat-o dimineata ancorata “intre golanaşi si ticaloşi sadea”, tace de parca nu exista nimeni in toate redactiile lor care sa stie ce se intampla pe arena Europeana.

Pai lucrurile stau cam asa:

Alaltaieri, cand toata lumea sarbatorea “Ziua Europei” (9 mai), agenţia de rating Standard&Poor’s a coborât iar nota Greciei, fara nici un fel de sentimente fata de sarbatorile europenilor. O serie de zvonuri propagate in special de tabloidele germane anuntau absolut nejustificat “retragerea” Greciei din zona Euro. Vineri, 6 mai,  Spiegel online a publicat o ştire care relata despre o reuniune secretă a Eurogrupului pentru o posibilă ieşire a Greciei din zona euro.  Cine ar fi castigat din asta? Va spun eu – toti cei care si-au facut asigurari speculand un asemenea eveniment. Daca se va intampla, cateva mii de speculanti vor face un “killing” de zile mari. Cine va pierde? Milioane de oameni, in special cetatenii greci, dar si multi cetateni europeni, inclusiv romani, care inca nu inteleg care ar fi rezultatul practic al unei asemenea manevre!

Asa cum am mentionat mai sus, astazi (11 mai), Angela Merkel, cancelarul german, şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ca şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, trebuie să se întâlnească la Berlin ca sa rezolve problema spinoasa a neputintei Greciei de a-si echilibra bugetul si implicit sa-si plateasca datoriile.

Personal am ajuns la concluzia ca Uniunea Europeana, cel putin de facto, devine pe zi ce trece un fel de Germania Magna, deci am hotarat ca este extrem de important sa citesc zilnic cam tot ce se scrie in presa germana de calitate referitor la tendintele europene ale Germaniei. Die Zeit, “Timpul”, considerat “lectura săptămânală” a intelectualilor germani, independent şi liberal, este marele ziar de informaţie şi analiză politică al Germaniei. Die Zeit este marcat de marile figuri care l-au condus, de la contesa Marion Dönhoff pana la fostul cancelar Helmut Schmidt, actualmente încă director de publicaţie. Deci nu este nici conservator de dreapta si nici macar eurosceptic. Cand un ziar de asemenea anvergura scrie in numarulde ieri: “Nordul nu mai vrea să fie casier, Sudul vrea să se debaraseze de agenţii colectori. Pentru contribuabilul german, economiile sale salvează băncile germane […] Istoria nu este un proces linear şi Europa poate să se dezintegreze în acelaşi mod cum s-a unit, dacă nu punem punct acestui proiect al elitei fără participarea cetăţenilor şi dacă nu începem să dezbatem democratic

Personal am o mare satisfactie, avand in vedere ca noi am spus-o mult inaintea lor (vezi Opiniile Politea pe paginea de garda a blogului, in postarea noastra de acum un an)!

Daca ar fi sa concluzionez tendintele, asa cum le vad eu si cum se petrec de fapt, nu pot decat sa citez un pargraf din ziarul austriac Die Presse: “Exit Grecia? Nu. În realitate, este vorba despre cu totul altceva. După un an de negare încăpăţânată, guvernele europene trebuie să mărturisească faptul că, până la urmă, coşmarul grecesc nu va lua sfârşit decât dacă Atenei i se va şterge o parte din datorie, care este echivalentă cu 150 % din PIB“, Europa va adopta probabil modelul crizei sud-americane a anilor 1990: schimbarea obligaţiunilor greceşti contra obligaţiunilor emise de Fondul european de stabilitate financiară. Însă mai există o problemă: pentru această soluţie este necesară unanimitatea celor Douăzeci şi şapte şi mai ales acordul Angelei Merkel.

Cred ca astazi la Berlin se hotaraste in ce fel de Europa vom trai. Indiferent daca pe noi ne intereseaza porcariile cu care suntem indopati de “golanaşii sau ticaloşii sadea” sau nu,  viitorul Romaniei, daca ne place sau nu, este unul European si implicit  suntem legati de ceea ce se intampla in Grecia. Infiorator sa te gandesti la papiţoii de azi si de maine care ne conduc, cu calitatile spirituale si mentale pe care le au in vremurile cand cu totii stam pe o plita care se incinge pe zi ce trece, devenind de fapt cu totii greci!