Grecia a primit un ultimatum financiar

Posted on 22/05/2011 by

0


Grecia  a fost anunţată ca nu va primi cea de a cincea tranşă a planului de salvare (12 miliarde de euro) daca nu va revizui si implementa cu seriozitate planul de austeritate.  Conform ziarelor centrale europene, Jean-Claude Trichet, seful BCE (Banca Centrala Europeana)  a fi afirmat că banca nu va mai accepta obligaţiuni greceşti dacă termenele de rambursare sunt prelungite. Banca Centrală Europeană a hotarat că restructurarea datoriei greceşti va avea “consecinţe catastrofale“, deci a refuzat aceasta optiune. BCE reacţionează astfel la planul de restructurare partial (soft) discutat de către statele membre în acest moment. Financial Times Deutschland, adaugă că ieri (18 mai), troica compusa din BCE, FMI şi Comisia Europeană “a avertizat sever Atena”.

Guvernul grec a fost anunţat ca are trei săptămâni la dispoziţie pentru a-şi revizui planul de austeritate, cu riscul, în caz contrar, de a nu-şi mai primi cea de a cincea tranşă a planului de salvare (12 miliarde de euro pentru un total de 110 miliarde). Fără aceşti bani, “Grecia nu va mai putea rambursa datoriile luna viitoare şi nici plăti funcţionarii şi pensionarii“, explică De Volkskrant. Troica este îngrijorată căci Atena nu este în măsură să-şi aducă deficitul bugetar la 7.6% după cum promisese. Guvernul grec “trage de timp în lupta împotriva fraudei fiscale (masive)” asta a fost parerea majoritatii participantilor la mitingul de ieri.

The Guardian afirmă ca Grecia ar putea fi “următorul Lehman Brothers“, banca al cărui faliment în 2008 a fost de fapt declanşatorul crizei financiare. Ziarul mentioneaza  două posibilităţi:

Prima ar fi transformarea uniunii monetare în uniune politică şi crearea mecanismelor bugetare necesare transferării resurselor într-un spaţiu fiscal unic. Aceasta ar răspunde ambiţiei creatorilor euro şi ar admite că actualul compromis este instabil prin natura sa.

A doua ar fi admiterea înfrângerii anunţând planuri elaborate prudent pentru o Europă cu două viteze, a cărei parte periferică ar fi legată de nucleu prin rate de schimb fixe însă ajustabile. Nici una dintre aceste opţiuni nu pare însă probabilă, chiar dacă şi căderea Lehman a arătat de fapt limitele acestui stil de a drege cât de cât lucrurile. Viitorul zonei euro nu va fi decis nici la Atena nici la Lisabona ci la Paris şi în Germania. Cele două ţări grele au investit tone de capital politic în “Proiect” şi insistă pentru ca el să nu facă nici faliment şi să nu fie nici prilej de abandon al clubului.

Surse:
The Guardian
Financial Times Deutschland.
De Volkskrant

Advertisements