În Europa: 23 Mai 2011

Posted on 23/05/2011 by

2


Alegeri regionale în Germania: conservatorii lui Merkel, devansaţi în premieră de Verzi. Verzii şi-au continuat duminică ascensiunea pe scena politică din Germania, devansându-i pe conservatori în alegerile regionale din Bremen, ceea ce constituie o premieră istorică şi un nou recul pentru cancelarul Angela Merkel, relatează AFP. După a cincea rundă de alegeri regionale din Germania din cele şapte programate în 2011 în Germania, Partidul social-democrat (SPD) va păstra cu uşurinţă oraşul Bremen, precum şi controlul celui mai mic land german, Brema, pe care îl deţine de 66 de ani. Ecologiştii au obţinut 23% din voturi, conform estimărilor posturilor publice ARD şi ZDF de la 19.30 GMT, faţă de 16,5% în 2007. Ei au devansat astfel Uniunea creştin-democrată (CDU), care a obţinut între 20,2% şi 21,2% conform aceloraşi estimări, faţă de 25% în urmă cu patru ani. (Agerpres)

Victorie copleşitoare a conservatorilor la alegerile locale şi regionale din Spania. Partidul Popular (conservator) a câştigat alegerile locale din Spania, cu cel mai bun rezultat înregistrat vreodată, în vreme ce rivalii socialişti (PSOE) au înregistrat cel mai prost rezultat electoral, după cum arată rezultatele finale ale scrutinului de duminică, 22 mai. Chiar dacă, în termeni relativi, conservatorii au crescut puţin în preferinţele electoratului, faţă de scrutinul de acum patru ani, ei şi-au sporit puterea în teritoriu, cu victorii chiar în fiefurile tradiţionale ale socialiştilor. În schimb, aceştia din urmă se află acum la o diferenţă de aproximativ 10 puncte procentuale de rivalii conservatori – peste două milioane de voturi diferenţă – în preferinţele exprimate de electorat.  Partidul Popular a fost votat de 8.373.986 de persoane, şi a obţinut, la nivelul întregii Spanii, 37,58% din sufragiile exprimate. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a obţinut 27,81% din voturi, întrucât 6.196.471 de alegători i-au preferat pe socialişti. În ordinea rezultatelor electorale urmează Stânga Unită (IU), cu 6,32% din sufragii, CiU (naţionaliştii catalani), care au obţinut 3,48% din voturi, ERC (Stânga Republicană Catalană), care a obţinut 1,21% din voturi. Coaliţia electorală Bildu, care a candidat în Ţara Bascilor şi Navarra a obţinut 1,41% dintre voturile exprimate în întreaga Spanie. (Agerpres)

Norul de cenuşă din Islanda va ajunge în Scoţia marţi, iar în Franţa şi Spania joi. Norul de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvoetn va ajunge în nordul Scoţiei marţi şi ar putea afecta vestul Franţei şi nordul Spaniei joi, a avertizat duminică organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol. “Ne aşteptăm ca norul de cenuşă să ajungă în nordul Scoţiei marţi, 24 mai”, afirmă Eurocontrol într-un aviz publicat pe site-ul de Internet. “Dacă emisiile vulcanice continuă cu aceeaşi intensitate, norul ar putea ajunge în vestul spaţiului aerian francez şi în nordul Spaniei joi, 26 mai”, adaugă comunicatul. Eurocontrol precizează că nu este prevăzută închiderea niciunui spaţiu aerian pentru duminică şi luni în Europa, excepţie făcând Islanda. (Mediafax)

Marea Britanie a incheiat misiunea militara in Irak. Ultimii 170 de soldati britanici au parasit duminica Irakul. Anuntul a fost facut miercuri de catre Liam Fox, secretarul de stat al apararii, care anunta incheierea misiunii soldatilor britanici in Irak. Potrivit lui Fox, relatia tarii sale cu Irakul este de colaborare pe termen lung in probleme de aparare. Trupele britanice au intrat in Irak in 2003, in tot acest timp 179 de soldati englezi si-au pierdut viata. In faza cea mai grea a razboilului, 46.000 de soldati englezi au fost folositi in jurul localitatii Basra. Britanicii au terminat operatiunile de lupta in Irak in anul 2009, dar au mentinut acolo un contingent din Marina Regala care sa instruiasca flota maritime irakiana. BBC

Polonia bate Europa de Vest la numărul de IPO-uri. Bursa de Valori din Varşovia atrage mai multe oferte publice iniţiale de acţiuni (IPO-uri) decât toate bursele vest-europene la un loc, în condiţiile în care companii din Slovenia, Lituania şi Ucraina se listează pe piaţa poloneză, arată o analiză a Bloomberg. În cel de-al douăzecilea an de activitate, Bursa de la Varşova a înregistrat un număr record de 73 de IPO-uri, de aproape trei ori mai mult faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivit datelor procesate de Bloomberg. Bursele din 28 de oraşe vest-europene, printre care Londra şi Frankfurt, au înregistrat un număr de 45 de noi oferte publice de la finele anului trecut, faţă de 50 în acelaşi interval al 2010. În ceea ce priveşte mărimea ofertelor, Polo­nia este depăşită de Europa de Vest. Ofertele poloneze au strâns 777 milioane de dolari în acest an, cu o valoare medie de 10,7 milioane de dolari, potrivit datelor Bloomberg. Pe Bursa din Varşovia, volumele de tranzacţionare au crescut cu 41%, până la 16,3 miliarde de euro în primul trimestru al anului, în condiţiile în care Bursa din Budapesta a înregistrat o scădere de 36% a volumelor.  Companiile îşi vând acţiunile pe Bursa din Varşovia în special pentru a-şi finanţa extinderea în regiunea Europei emergente. De exemplu, banca Nova Kreditna, care este listată şi la Bursa din Ljubljana, a vândut acţiuni în valoare de 104 milioane de euro pentru a-şi finanţa achiziţiile din Balcani şi pentru a-şi consolida bilanţurile înainte de testele de stres ale Uniunii Europene. ZF

Ca urez o zi buna!

Advertisements