Va fi noul Şef FMI european?

Posted on 23/05/2011 by

5


După catastrofa provocată de Dominique Strauss-Kahn, Fondul Monetar Internaţional caută un nou director. Europa isi doreste continuitatea, criticata insa de ceilalti parteneri ai fondului, in special de reprezentantii “emergentilor” BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), care probabil vor face front comun ca sa-si promoveze un candidat provenit din randurile lor!

Nu mai este un secret pentru nimeni ca multi din membrii “Zonei Euro”, in special cei numiti PIIGS, sunt practic în stare de faliment. Acum, economiile emergente din Asia şi America Latină sunt poate cele care pot sustine salvarea economică a Europei. Chiar şi Statele Unite, care sunt principalii jucatori în cadrul FMI, sunt practic finantate direct sau indirect de China. China are insa mai puţine voturi în cadrul FMI decât Marea Britanie.

Este clar ca un argument al echităţii, folosit de membrii BRIC  în discutiile  pentru  postul de director general al FMI, are pe ce sa se bazeze. Trebuie ca viitorul sef al FMI sa fie o persoană capabilă, suficient de puternica si hotarata pentru a identifica si rezolva, fara politiciansmul populist, problemele Europei. Cheltuirea miliardelor pentru o serie de planuri de salvare economică, care pana acuma nu si-au dovedit eficacitatea nu poate fi decat benzina peste foc. Şi, fără dubii, cauza fundamentală a crizelor datoriilor statelor suverane în zona euro este dezechilibrul fundamental creat intre cheltuielile aberante fata de posibilitatile economice ale acestor state. Noua mantra “competitivitate”, sau mai bine zis, lipsa acesteia, nu a fost  creata nici astazi si nici acum 10 ani. Aceasta lipsa de competitivitate a fost generata de prostia si populismul care a intretinut utopia statului social, maturand sub covor probleme datoriilor suverane.

Candidatul European care se intrevede este dna Christine Lagarde, fara indoiala o doamna competenta, care cunoaste culisele finantelor mondiale, intrebarea care este insa esentiala in cazul de fata a fost formulata de ziarul britanic Independent si pe care mi-o insusesc si eu:

“Cineva isi poate imagina ca dna Christine Lagarde va spune Greciei următorul lucru: “Nu aveţi nevoie de un alt plan de salvare economică, fie că respectaţi sau nu condiţiile împrumuturilor primite; pe termen lung, cea mai bună soluţie pentru voi ar fi renunţarea la moneda unică”. (“I just think it is very hard to imagine Christine Lagarde being able to say to Greece, for example: “Look, you do not need another bailout, and whether or not you default on your debt; the best course of action for you in the long term is an orderly withdrawal from the single currency.“) – Independent.

Continua aceasi publicatie cu o analiza pertinenta a situatiei, subliniind ca un nou sef FMI european va continua sa protejeze greselile europene, adancind criza fara a da posibilitati de redresare:

Regimul cotei unice a dobânzii a eşuat. În momentul de faţă, Banca Centrală Europeană intenţionează majorarea dobânzilor de teama inflaţiei. Probabil că Germania va face faţă acestei situaţii, dar o astfel de măsură ar împinge şi mai mult în prăpastie piaţa imobiliară şi băncile din Spania, declanşând o nouă criză. O economie aflată în criză are nevoie de opţiunea devalorizării monedei (aşa cum există în Marea Britanie), pentru a stimula exporturile şi a putea reveni la normal. (The “one size fits all” interest rate regime has failed. Right now the European Central Bank is planning rate hikes for fear of inflation. They may be able to cope with that in Germany, but they will push Spain’s broken property market and busted banks even further into the abyss, triggering another crisis. A distressed economy needs the option of devaluing its own currency (as the UK has) to get exports going and get back to normal.) – Independent.

Le Figaro, in doua articole interesante, sustine parerile inverse. Mde’, ziar francez, pe care imi face placere intotdeauna sa-l citesc. De asta data partizanatul nu face bine nici Frantei si nici Europei. (aici si aici)

Europa are nevoie de un tratament soc si cine l-ar putea administra mai bine decat o mana de fier din Singapore. Candidatul meu la acest post este cel propus si de Independent, Tharman Shanmugaratnam. Nume complicat, firma insa  este foarte buna!