În Europa: 24 Mai 2011

Posted on 24/05/2011 by

1


Traficul aerian în nordul Europei a fost perturbat din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez. Autoritatea britanică de reglementare a traficului aerian, NATS, a anunţat că norul de cenuşă ar putea ajunge în zona Scoţiei încă din noaptea de luni spre marţi, ceea ce l-a determinat pe preşedintele american, Barack Obama, să plece mai devreme din Irlanda către Londra.  “Ca urmare a previziunilor care indică prezenţa unor cantităţi semnificative de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian scoţian”, compania British Airways a decis, ca măsură de precauţie, să suspende legăturile aeriene cu Scoţia până la ora locală 14.00 (16.00, ora României). Şi compania olandeză KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam şi nordul Marii Britanii, după ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seară şi marţi dimineaţă, în majoritate curse interne în Scoţia, dar şi către Birmingham şi Belfast. La rândul lor, companiile Aer Lingus şi Easyjet au suspendat zborurile către Scoţia şi nordul Angliei. Mediafax

Turneu european fără precedent al lui Barack Obama. Preşedintele american, Barack Obama, ieri  (luni, 23 mai), o vizită în Europa, ale cărei etape sunt Irlanda, Marea Britanie, Franţa şi Polonia. În Franţa, şeful Casei Albe va participa pe 26 şi 27 mai la o reuniune la vârf a grupului G8, organizată la Deauville. Observatorii constată că această vizită a lui Barack Obama în Europa este neobişnuit de lungă. Obama a ajuns deja în Irlanda.

Nu este întâmplător faptul că preşedintele american şi-a rezervat mai mult timp de data aceasta pentru vechiul continent. De când s-a instalat la Casa Albă în 2008, Barack Obama s-a cam dovedit nepăsător faţă de pe europeni, cel puţin acesta este reproşul care i se formulează în diferite capitale euopene. Or, Barack Obama vrea să demonstreze acum că acest reproş nu-şi are rostul. “Date fiind valorile pe care le avem în comun, Europa este partenerul nostru esenţial”, a declarat un demnitar din anturajul preşedintelui american.

Un lucru este sigur, în acest moment s-au adunat multe subiecte pe care Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii trebuie să le abordeze: pe agenda discuţiilor vor figura revoltele din lumea arabă şi angajamentul NATO în Libia, situaţia din Orientul Apropiat şi viitorul parteneriatului transatlantic, numirea unui nou director în fruntea Fondului Monetar Internaţional şi criza economică mondială, Afganistanul şi planul de ajutorare economică a ţărilor arabe în vederea stimulării tranziţiei spre democraţie. (Sursa: RFI)

Adrian Severin dă explicaţii în Parlamentul European. Adrian Severin şi-ar putea pierde imunitatea parlamentară la sfârşitul lunii iunie, în urma cererii de ridicare a acestui privilegiu. O primă audiere privind cazul Severin are loc luni seară la Bruxelles. Între timp, de la producerea incidentului în urmă cu două luni, s-ar zice că deputatul european se află izolat într-o instituţie care înainte de a-i retrage imunitatea, se pare că i-a retras deja încrederea. La sfârşitul lunii martie,  Adrian Severin era exclus din grupul socialiştilor europeni, al doilea grup ca importanţă din Parlamentul European. Preşedintele grupului socialist din PE, Martin Schultz, intransigent atunci cu Severin, îşi păstrează şi acum aceeaşi determinare. Pentru el, ceea ce a făcut Adrian Severin şi anume  presupusa luare de mită este nu doar imorală, ci pur şi simplu interzisă. “Este un om izolat. Înainte, el se afla în primele rânduri ale grupului socialist şi a ajuns acum în spatele partidului lui Heider, între Hans-Peter Martin şi Marine LePen. Este locul care i se cuvine”, spune Martin Schultz la RFI. Într-adevăr, Adrian Severin a părăsit  un loc de invidiat, aflat în primele rânduri ale Hemiciclului parlamentar, pentru a se regăsi acum în spate sălii, pe locul 758. (Sursa: RFI)

Filmul “Tree of Life” a primit Palme d’Or la Cannes. Filmul “Tree of Life”, regizat de Terrence Malick a primit Palme d’Or la a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Kirsten Dunst a câştigat premiul de interpretare feminină, pentru rolul din “Melancholia” controversatului Lars Von Trier. Actorul francez Jean Dujardin a fost recompensat pentru interpretare masculină în filmul “The Artist”.  Terrence Malick a spus la primirea trofeului de la actriţa Jane Fonda că filmul său, “Tree of Life” a avut “un parcurs foarte lung”. Pelicula îi are pe Brad Pitt şi Sean Penn în distribuţie. Anul trecut, trofeul Palme d’Or a fost câştigat de filmul thailandez “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives”, de Apichatpong Weerasethakul. (Sursa: RFI)

Berlusconi plătea mafiei 345.000 de euro anual pentru protecţie. Premierul italian Silvio Berlusconi a avut legături directe cu mafia siciliană, după cum susţine un fost membru al unei grupări din Palermo.  Giovanni Brusca, poreclit „Porcul”, a precizat că, la începutul anilor ’80, Berlusconi le plătea sicilienilor taxă de protecţie. Premierul italian îi oferea banii lui Toto Riina, şeful mafiei. „La începutul anilor ’80, Mafia a investit o groază de bani prin Berlusconi. Am auzit de la diverse persoane că Berlusconi a plătit taxă de protecţie. Au fost aproximativ 345.000 de euro, iar totul avea legătură cu afacerile sale din Sicilia”, a spus Brusca.  „Porcul” a adăugat că Berlusconi a refuzat să mai plătească taxa şi mafioţii au organizat un atac asupra sa, refuzând să explice despre ce a fost vorba. „A oprit atunci plata, astfel că a trebuit să aranjăm o lovitură pentru ca el să plătească din nou”, a declarat mafiotul. Este însă posibil să fie vorba despre atacul cu bombă asupra vilei lui Berlusconi din anul 1986. (Sursa: Adevarul-Europa)

Lady Ashton, si diplomatia de aberanta a Europei. Imediat după întoarcerea din bastionul rebelilor libieni din Beghazi, unde a deschis o reprezentanţă a UE, Înaltul Reprezentant al UE, Catherine Ashton ar putea “să fie interpelată din cauza politicilor ‘incompetente’ ale UE”, scrie Daily Telegraph. Acuzată că s-ar înconjura doar de oameni care ştiu să spună “da” şi că ar fi “adoptat o mentalitate de buncăr în loc să înfrunte problemele”, Baronesei Ashton i se vor reproşa la un “bilanţ” al miniştrilor de Externe, politicile “incoerente”. “Franţa, Austria, Belgia şi Olanda vor fi printre ţările care sugerează că nu a reuşit să-şi impună autoritatea la Serviciul European pentru Acţiune Externă, un serviciu diplomatic creat de Tratatul de la Lisabona pentru a unifica politicile externe ale UE”, explică ziarul londonez. Acesta adaugă că “Diplomaţi şi oficiali o acuză pe Lady Ashton că reacţionează prea lent în cazul unor evenimente, cum ar fi Primăvara Arabă”. Unele ţări chiar au suspectat-o pe Lady Ashton că “rămâne pe poziţii doar pentru că partidul aflat la conducere în Marea Britanie [Tories-Laburişti], care a încercat să blocheze Tratatul de la Lisabona, se bucură să aibă o ‘incompetentă’ drept ministru de Externe.”

Advertisements