Inţelegere sau confruntare?

Posted on 24/05/2011 by

7


De cand cu derapajul lui Dominique Strauss-Kahn la New York, arestat pentru agresiune sexuală, ma chinuie intrebarea “daca se indrepta Europa spre o confruntare cu BRIC sau nu!”. Important de anticipat  cum se vor rezolva lucrurile si daca se vor rezolva. Lucrurile au fost pana astazi aranjate pe baza unui “aranjament intre gentlemeni” (gentlemen agreement), formulat in 1945, cand s-a fondat FMI.  Postul de Director General al FMI revine intotdeauna europenilor, postul de Director al Bancii Mondiale revine unui american, restului lumii le revine sarcina sa contribuie daca vor, devenind membri cu drept de vot sau, de cele mai multe ori sa fie clienti ai Fondului sau / si ai Bancii.

A trecut probabil multa apa pe raurile Occidentului si ale Orientului si lucrurile s-au schimbat. Astazi Europa a devenit din creditoare in enorma debitoare si America are bune sanse sa o urmeze. O coalitie ad-hoc, formata din tarile BRIC sustinute de Africa de Sud, Singapore si Israel, a hotarat ca treburile trebuie schimbate si ca “aranjamentul intre gentlemeni” trebuie sa fie intr-adevar intre gentlemeni.

Raportul actual de contributii versus drepturi de vot este – în FMI – ţările BRICS dispun de 11,06% din drepturile de vot, chiar dacă  reprezintă aproape 20% din PIB-ul global. Europa dispune de 35,6% din voturi pentru peste 30% din PIB-ul global (SUA are 16,8% din voturi pentru aproape 30% din PIB-ul global). Este destul de clar tuturor ca totusi Europa are intaietatea, la fel de clar este ca tarile BRIC au devansat America si tot mai clar este ca statutul Americii este din zi in zi mai precar si din cauza rezultatelor economice, dar in special din cauza greselilor tandemului deficitar Obama – Clinton.  Cine stie, poate Obama nu calatoreste in zilele astea in Europa numai pentru a-si cunoaste stramosii irlandezi, ci si pentru a cere sustinere europeana in ceea ce cred eu ca va urma.

Europa zilelor noastre are cateva mari probleme:

1. imposibilitatea de a vorbi printr-o  singura voce, din cauza multitudinii intereselor;
2. o conducere greoaie si ineficienta, care nu poate impune nimic marilor puteri Europene. Tripleta Barroso – Van Rompuy – Ashton este insuficient de pregatita pentru timpurile si provocarile vremii, neavand nici sustinerea politica si nici de departe cea populara;
3. o birocratie supra-statala, care nu este nici reprezentativa, nici eficienta si reprezinta aproape toate bolile unui aparat greoi, de la care te poti astepta la niste hartii fara continut si cu foarte putine rezolvari.

Nu stiu daca vom ajunge la o confruntare, sper ca nu, important este de mentionat ca ambele institutii mondiale FMI si BM sunt singurele stavile impotriva haosului mondial. Acest lucru simplu trebuie cunoscut de toti care traiesc pe aceasta planeta, in special de catre cetatenii europeni.