Ce caută Obama în Europa?

Posted on 25/05/2011 by

4


Ce caută Obama în Europa? Daca ar fi sa dau un raspuns scurt as zice – compasiune! Daca as fi un lider european si as fi intrebat daca Obama si administratia lui merita o asemenea compasiune, raspunsul ar fi la fel de scurt – NU!

Obama si administratia lui ”a luat” Europa cu vorbe foarte dulci la inceputurile mandatului lui, a fost primit cu mare bucurie si incredere de europeni, dar a dus o politica extrem de problematica pana la indecenta fata de Europa si europeni. Daca ar fi sa o citez pe dna Heather Conley, directorul pe Programe Europene la Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA, as mentiona exact ceea ce declara si aceasta doamna – “Liderii europeni au trecut prin vremuri dificile încercând să îşi dea seama unde sunt şi unde se potrivesc în relaţia cu Statele Unite. Au avut aşteptări enorme de la Barack Obama, dar acum se întreabă dacă preşedintele Statelor Unite ale Americii este, până la urmă, mult mai diferit decât predecesorii lui”.

Fara indoiala ca tandemul Obama – H. Clinton a fost un tandem nefast pentru politica internationala a Statelor Unite. Destabilizarea Orientului Mijlociu, va fi platita in primul rand de europeni, care vor trebui sa se masoare cu valurile de imigranti din Orientul Mijlociu, in  timp ce SUA lui Obama da lectii de democratie, predicand libera circulatie si drepturile omului construind ziduri impotriva imigratiei din Mexic si statele Sudului American si promulga legi impotriva acestei emigratii. Demagogie ieftina  si lipsita de sens sa-i inveti pe altii ceea ce nu faci in primul rand tu. La fel de suparator este si sa motivezi faptul ca nu inchizi inchisoarea din Guantamo Bay (care personal cred ca nu trebuie inchisa) prin faptul ca statele Europei nu  doresc sa-i preia pe detinutii acestei inchisori. Europenii i-au pus acolo sau americanii? De ce i-ar prelua?

Continuand cu citatele din interviul dnei Conley – „Exuberanţa iraţională de care a dat dovadă Europa la alegerea lui Obama, s-a transformat acum, la doi ani şi jumătate distanţă, într-o listă cu probleme interne şi dosare internaţionale grele. Trebuie văzut cum contribuie relaţia Statelor Unite cu fiecare naţiune în acest complex de probleme”.

Poate Presedintele Obama sa explice de ce Federal Reserve a aruncat pe piata sute de miliarde de USD pentru a-si sustine moneda fara sa gandeasca o clipa daca nu la cetatenii lui ale caror economii au fost erodate serios, la economiile europene care vor suferi din cauza acestei masuri profund unilaterale.

In sfarsit, aranjamentele lui cu Rusia au deranjat profund majoritatea statelor Est- Europene, care s-au simtit daca nu tradate de aceasta politica, cel putin neglijate de aceasta administratie. Sper ca in vizita lui la Varsovia cineva sa-i spuna aceste lucruri, pentru ca  subiectul este necesar si nu cred ca scutul anti-racheta  compenseaza cu ceva faptele in sine.

Desi Europa, cel putin cea occidentala, sufera de o obamofilie, parerea mea  este ca lucrurile trebuie rostite clar si raspicat – nici o compasiune pentru Obama si nici o intelegere pentru ipocriza si debandada creata de administratia lui.

Bibliografie si citate:

The Guardian: Europe’s Obamaphilia says more about its own weakness than the US president.
Adevarul – Turneul lui Obama în Europa: De ce?

Nota: Desi da impresia din traducerea ziarului “Adevarul” ca Heather Conley este un domn, va asigura ca este o doamna! 🙂