În Europa: 4 Iunie 2011

Posted on 04/06/2011 by

2


Macedonia: Alegeri anticipate într-o atmosferă tensionată. Duminică, 5 iunie, în Macedonia vor avea loc alegeri anticipate care ar trebui să pună capăt unei lungi crize politice. În ajunul scrutinului, atmosfera pare destul de tensionată, iar cele două formaţiuni concurente se acuză reciproc că se pregătesc de violenţe în cazul în care ar pierde alegerile.  Partidul VMRO-DPMNE, aflat la putere, a anunţat că opoziţia se pregăteşte să saboteze alegerile, titrează vineri ziarul Vecer. Zoran Konianovski, înalt reprezentant al partidului, a declarat că deţine documente potrivit cărora SDSM, principala forţă de opoziţie, intenţionează să spargă urnele de votare, iar duminică seara să provoace incidente violente în faţa clădirii guvernului. Puterea va folosi orice mijloace pentru a-şi garanta victoria electorală, titrează ziarul Vreme, apropiat opoziţiei. Ziarul publică vineri o fotografie pe care se vede că pe una dintre străzile centrale din capitala Skopje au fost instalate spânzurători roşii (culoarea partidului VMRO-DPMNE), care potrivit ziarului, reprezintă un fel de ameninţare la adresa celor care vor vota cu opoziţie.Campania electorală a fost extrem de tensionată şi extrem de negativă, a declarat pentru Agerpres Slavko Mangovski, ziarist din postul de televiziune Solnce din Skopje. Spre deosebire de anii precedenţi când incidentele din campanie au fost provocate în ceea mai mare parte de partidele minorităţii albaneze, acum politicienii albanezi sunt destul de moderaţi, susţine ziaristul. Întrebat dacă aşteaptă ca după alegeri să aibă loc incidente provocate de partidul învins, Mangovski a spus că, în ciuda ameninţărilor politicienilor, speră că acest lucru nu se va întâmpla. În Macedonia avem deja o tradiţie: cel care a pierdut să recunoască rezultatele alegerilor şi sper că aceasta va fi respectată şi de această dată, crede ziaristul. Agerpres.

Grecia: Moody’s a coborat ratingul datoriei publice a Greciei. Agenţia de evaluare financiară Moody’s a coborât ratingul atribuit datoriei publice a Greciei la un nivel ce reflectă un risc real de nerambursare. Moody’s a redus cu trei niveluri ratingul Greciei, de la B1 la Caa1, acesta aflându-se acum la doar cinci trepte de calificativul care echivalează cu falimentul sigur, informează BBC News.Noul rating acordat de Moody’s Greciei indică faptul că există o posibilitate de 50% ca statul elen să intre în faliment sau să fie forţat să îşi restructureze datoria publică, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Procesul de restructurare a datoriei publice reprezintă negocierea dintre stat şi creditorii săi, băncile, în urma căruia statul cere amânarea datei de rambursare a datoriilor, de această dată cu cinci ani. Oficialii de la Atena continuă în acest moment negocierile privind primirea de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) a celei de-a cincea tranşe din planul financiar de salvare, în valoare de 110 miliarde de euro. RFI

Europa. Bacteria E.coli se răspândeşte. Douăsprezece ţări raportează îmbolnăviri. Douăsprezece ţări au raportat cazuri de îmbolnăviri asociate bacteriei E.coli, anunţă filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit comunicatului, 12 state au anunţat cazuri de sindrom uremic hemolitic şi E.coli enterohemoragic . Germania a raportat în total peste 1.500 de astfel de cazuri.În afară de Germania, cazuri de îmbolnăviri au fost raportate în Austria, Cehia, Danemarca, Franţa, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite. Mediafax.

Franta. Proteste in Franta impotriva abuzurilor sexuale, in urma cazului Dominique Strauss-Kahn. Femeile din Franta au iesit in strada pentru a protesta impotriva abuzurilor sexuale din urma scandalului legat de cazul Dominique Strauss-Kahn. Scandalul a generat un val de indignare impotriva atitudinii generale legate de sex si hartuire sexuala. Participantele la protest au afisat mesajul “Si noi suntem cameriste”, informeaza The Guardian. Saptama trecuta, ministrul sportului Chantal Jouanno a declarat ca nu poarta fuste in Parlament pentru a evita comentariile obscene, declaratie sustinuta si de alte politiciene franceze. Potrivit lui Chantal Brunel, parlamentar si sefa a comisiei pentru egalitate sexuala, scandalul DSK va promova cauza femeilor mult mai bine decat oricare alta lege viitoare. Legile exista si acum, dar femeilor le-a fost teama sa se expuna si sa vorbeasca deschis despre aceasta problema, a mai anuntat Brunel. Liniile telefonice dedicate victimelor violurilor primesc mai multe apeluri de la izbucnirea scandalului. Din statisticile existente rezulta ca pana acum in Franta doar una din zece victime ale abuzurilor sexuale depunea plangere impotriva agresorului. Hotnews.

Rusia. Vladimir Putin despre embargoul castravetilor europeni: Nu ne vom otravi oamenii in numele unor principii. Premierul rus Vladimir putin a respins vineri criticile legate de embargoul impus de Rusia asupra legumelor europene, afirmand ca nu isi va otravi poporul in numele unor principii sau de dragul intrarii in Organizatia Mondiala a Comertului, relateaza AFP. “Reprezentantii Comisiei Europene ne spun ca aceasta decizie a Rusiei este contrara principiilor Organizatiei Mondiale a Comertului (…), dar oamenii mor acolo (in Europa) deoarece consuma aceste produse, si nu ne vom otravi oamenii in numele unor principii”, a spus Vladimir Putin. “Asteptam ca partenerii nostri europeni sa determine sursa acestei mizerii”, a continuat Putin, adaugand ca Rusia asteapta informatii din partea Comisiei Europene pentru a-si revizui pozitia. “Acesti castraveti, dupa a caror consumare oamenii mor, sunt intr-adevar periculosi”, a comentat Putin. Declaratia sa vine dupa ce reprezentantul Uniunii Europene in Rusia, Fernando Valenzuela, afirmase vineri ca embargoul impus legumelor provenite din UE violeaza regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, la care Moscova intentioneaza sa adere in acest. “Rusia vrea si sper ca va reusi sa se alature OMC in viitorul apropiat”, a declarat Valenzuela, in conferinta de presa pe care a sustinut vineri la Moscova. “Unul dintre aspectele admiterii in OMC este legat de o serie de reguli privind masurile sanitare si fitosanitare, iar interdictia decisa de autoritatile sanitare din Rusia nu respecta aceste reguli”, a adaugat el. Rusia este ultima mare putere economica ce nu este integrata in sistemul comercial multilateral. Hotnews.

Sa aveti o zi buna!

Advertisements