Germania: Contratimp şi obtuzitate – begriffstutzig

Posted on 08/06/2011 by

3


Dupa se vede, multe dintre articolele acestui blog se concentreaza asupra Germaniei si a evenimentelor europene sau mondiale legate de aceasta tara. Acest interes accentuat nu este de loc intamplator. Germania este astazi hegemonul economic fara nici un fel de dubiu; din nefericire Germania poate deveni si cel mai mare adversar al Europei unite. Daca Germania ar fi posedat  si o forta militara proportionala cu forta ei economica si financiara ar fi fost fara nici un fel de echivoc a doua putere din lume dupa Statele Unite si inaintea Rusiei si a Chinei. Nu are si poate este mai bine si pentru Germania, poporul german si vecinii ei.   Adevarul este ca in Germania traieste astazi cea mai pasnica si pacifista generatie din toata istoria popoarelor germanice care au alcatuit impreuna  o uniune germanica de un fel sau altul.

O analiza a Germaniei moderne fara o retrospectiva ar fi incompleta, superficiala si iluzorie. Din nefericire, un articol de blog nu poate cuprinde tot ce trebuie spus pentru ca un cititor, chiar informat, sa poata intelege cat de deosebita este Germania in decorul statelor Europene si cat de Europeana este totusi Germania.

Daca as cauta un singur cuvant pentru a caracteriza istoria Germaniei in formele diferite, caracteristice perioadelor istorice, sa zicem de la sfarsitul Războiului de Treizeci de Ani (1648) si pana in zilele noastre, cand Cancelarul German viziteaza Casa Alba si primeste o medalie care nici un alt Cancelar al Germaniei nu a primit-o – Presidential Medal of Freedom, cea mai inalta distinctie civila pe care o poate primi un cetatean (american sau strain), cuvantul ar fi CONTRATIMP. Da draga cititorule, de aproape patru secole Germania se afla in contratimp istoric cu vecinii ei si in majoritatea cazurilor cu toata lumea careia ii apartine.

Dna Merkel nu este diferita de majoritatea liderilor germani in aceste 4 secole, dimpotriva ea este poate una dintre cele mai apropiate caractere la modelul liderului german aflat in contratimp. Germania postbelica a cunoscut numai 4 lideri care au fost cu adevarat oamenii vremurilor lor, 3 cancelari si un presedinte – Konrad Adenauer (conservator), Helmut Schmidt (socialist), Helmut Kohl (conservator)    si Presedintele Richard von Weizsäcker (conservator).

Cateva adevaruri mai putin cunoscute despre Germania:

1. Germania a fost defazata cu aproape un secol fata de Franta, Marea Britanie, Belgia sau Olanda in privinta Revolutiei Industriale.
2. Pana in anii ’60 ai secolului al XIX-lea, productia industriala a statelor germane impreuna a fost mai mica decat cea a Belgiei in aceasi perioada.
3. Pana la inceputul secolului XX – majoritatea marfurilor produse in statele germane erau considerate de o foarte slaba calitate.
4. Germania a fost ultimul stat national aparut in Europa Occidentala, secole dupa Franta, Marea Britanie, Spania, Portugalia si Olanda.
5. Germania a reusit in mai putin de jumatate de secol sa devina pana la inceputul secolului XX una din principalele puteri industriale ale Europei, revizuind de la radacina gandirea economica, financiara, industriala si sociala. Fenomenul cunoscut sub numele de  “Wirtschaftswunder”  (miracolul economic), aceasta acelerare dramatica a constructiei economice germane, petrecuta pentru prima data  intre 1860 si 1910, se va repeta in anii ’30 ai secolului XX si in perioada ‘50-’70 ai aceluiasi secol, de fiecare data metamorfozand un potential si o disciplina exemplara cu ajutorul unor mijloace din afara structurii economiei germane. Care a fost distrusa in Primul Razboi Mondial si aproape anihilata in cel de al Doilea Razboi Mondial.

Alte cateva lucruri mai putin cunoscute, care influenteaza intr-un fel sau altul politica actuala a Germaniei:

1. Majoritatea aliantelor Germaniei in istoria ei moderna (sfarsitul Războiul de Treizeci de Ani)  au fost inspre Est sau Sudul Europei. De la razboaiele napoleonice Germania niciodata nu a avut aliante in Occident pana la alianta Nord-Atlantica.
2. Spatiul de influenta vazut de ganditorii si majoritatea liderilor politici ai Germaniei a fost intotdeauna Estul si Sudul Europei. De la Bismarck, Roon si Moltke si pana la Helmut Schmidt, Helmut Kohl, Gerhard Schröder si fara discutie Angela Merkel.

Germania s-a vazut din cauza crizei actuale fara precedent pe un pozitie care nu era pregatita sa o preia din nici un punct de vedere. Ceea ce arata ca duritatea dnei Merkel este de fapt o lipsa de calitati de lider a unei uniuni subrede, bantuita de aceasta criza, formata din state aproape in stare de faliment si care in numele unei solidaritati ipotetice vor sa se imparta cu agoniselile Germaniei, facute si ele la randul lor din exploatarea unor oportunitati economico-financiare in aceste state falite, care acum intind mana pentru a primi inapoi banii cu care au cumparat “mercedesuri”.  Adevarul este ca dna Merkel nu prea stie ce sa faca si nici cum sa faca!

Din punctul meu de vedere, intalnirea intre Presedintele Obama si Dna Cancelar Merkel este un schimb de decoratii – Obama a primit Nobelul de la Europeni fara sa-l merite, acum dna Merkel primeste Presidential Medal of Freedom – si ea fara sa-l merite. Schimb de medalii si multe vorbe goale. Pana la urma destinul Germaniei in Uniunea Europeana si poate al intregi uniunii il va decide BVerfG (Bundesverfassungsgericht), adica Curtea Constitutionala Federala a Germaniei.

Despre Germania si Romania intr-o postare urmatoare.