Belgia: Un an fără guvern şi e chiar bine!

Posted on 14/06/2011 by

4


La data de 13 iunie 2010, exact acum un an, belgienii au votat – rezultatul a fost o dublă majoritate: în Nord, naţionaliştii flamanzi, în Sud, socialiştii. De atunci, în ciuda a numeroase tentative, nu s-a reusit formarea unui guvern.

Acum un an, pentru prima dată in istoria recenta a Belgiei, naţionaliştii flamanzi câştigau alegerile parlamentare. Pe de-o parte,  27,8% dintre voturi au mers la Noua Alianţă Flamandă (N-VA Nieuwe-Vlaamse Alliantie) a lui Bart de Wever, primul partid în Flandra, pe cealaltă parte 37,6% au mers la Partidul Socialist (PS), care domină Valonia, aşa că ţara este impartită între două partide şi două concepţii diferite de a administra ţara.

Dupa 365 de zile, nici un acord de coagulare a unui guvern nu a putut fi găsit în ciuda numeroaselor misiuni de “conciliere”, “mediere” şi alte “explorări”, iar executivul se limitează la problemele curente. Cât despre belgieni, chiar dacă sunt destul de scârbiţi şi contrariaţi de o situaţie pe care o consideră încurcată, paradoxal, ei rămân încrezători încă în capacitatea liderilor de a găsi până la urmă o ieşire din criză. Nimic nu ii deranjeaza, lucrurile merg inainte poate mai bine ca niciodata!

Belgienii au dovedit un lucru extraordinar- o ţară poate continua liniştită să existe, sa prospere si traiasca fără executiv, la un an  după alegeri. Lipsa unui executiv are si mari avantaje – nu exista executiv – nu exista buget, deci ministrii nu prea au cum si de unde sa cheltuiasca bani. Cât timp tara nu are un buget anual, miniştrii primesc în fiecare lună o doisprezecime din bugetul acordat anul precedent. În practică, acest lucru poate permite economisiri, întrucât miniştrii nu au voie să ia “noi iniţiative”. Interdicţia de a acţiona în vremuri de lipsuri bugetare este cel mai bun lucru care se putea întâmpla unei ţări, in cazul nostru Belgia.

Administraţiile locale profită şi ele de situaţie, cel putin din punct de vedere al imaginii. In sfarsit birocratia si-a gasit rostul – cine a rămas fidel la post, garantând buna funcţionare a sistemului şi continuitatea în furnizarea de servicii? bineinteles, birocratii. Aceiasi birocrati, injurati intotdeauna din cauza lipsei de eficienta, au devenit deodata  slujitorii desavarsiti ai statului şi mentinatorii prosperităţii !

Administraţiile locale au mers chiar şi mai departe. În ultimele luni, ele au profitat de ocazie pentru a face de urgenţă ceea ce trebuia făcut, dar a trebuit să fie lăsat deoparte din cauza priorităţii acordate unor mici proiecte politice. Precum punerea la punct a dosarelor individuale de pensii electronice.

Politica nominalizărilor (inclusiv cele politice) este complet oprită. Pentru toate administraţiile locale, există 300 de promovări şi nominalizări blocate. Adeseori, aceste persoane trebuie totuşi să-şi asume funcţiile, chiar şi fără a fi plătite. Apoi, zeci de funcţii de înaltă responsabilitate sunt vacante. Statul economiseste bani si treburile merg mai eficient decat inainte.