În Europa: 17 Iunie 2011

Posted on 17/06/2011 by

5


Titluri: China, la cumpărături pe piaţa germană; FMI îşi condiţionează ajutorul pentru Grecia de adoptarea măsurilor de austeritate promise; Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva măsurilor de austeriate; MAE spaniol pune capăt misiunii ambasadorului libian la Madrid; Germania luptă cu birocraţia şi câştigă miliarde.

China, la cumpărături pe piaţa germană. Ca să-şi poată menţine creşterea şi să devină lider de piaţă, Beijingul cumpără tehnologie europeană. Cu tot cu firmele care o produc. Piaţa tehnologiei germane este ţinta predilectă a achiziţiilor făcute de uriaşul asiatic. Că este vorba de IT, de finanţe sau de industria auto, chinezii cumpără cu banii jos.  Cu 1,34 de miliarde de locuitori, China este cea mai populată ţară şi, totodată, cea mai puternică economie a lumii, după Statele Unite. Ca să menţină trendul ascendent al economiei, chinezii investesc în tehnologia şi expertiza europenilor. Strategia Beijingului este clară: mai întâi se formează în China concerne puternice, care se dezvoltă apoi prin achiziţii externe, notează „Financial Times Deutschland” (FTD). În 2003, conducerea chineză a dat marilor companii undă verde să se extindă peste hotare.  Astăzi îi încurajează şi pe micii investitori să aplice metoda care a dat roade. Iar China se pregăteşte de expansiune, chiar în inima (şi motorul) Europei, un semnal în acest sens fiind turneul european al premierului  Wen Jiabao. În perioada 24-28 iunie, el va vizita Ungaria, Marea Britanie şi Germania, unde va avea o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul german.  Europa este un teren propice pentru cumpărătorul asiatic, pentru că, spre deosebire de SUA, care au blocat preluarea unor companii americane de chinezi, statele europene par mai puţin protecţioniste. Potrivit FTD, companiile chineze au cumpărat anul acesta firme germane cum n-au mai făcut-o până acum. Cea mai recentă achiziţie a Beijingului este compania Medion, furnizorul de computere-Aldi (scoasă pe piaţă la un preţ de mai puţin de 500 de euro), care a fost cumpărată pentru 600 milioane de euro de rivalii chinezi de la Lenovo. O altă achiziţie recentă a chinezilor este preluarea uzinei germane de componente auto SaarGummi de către gigantul industrial asiatic Chonqing Light Industry & Textile (CQLT). Iar preluarea a fost lăudată de Berlin, pentru că, din cei 783 de muncitori germani, doar 43 au fost daţi afară. Adevarul.

FMI îşi condiţionează ajutorul pentru Grecia de adoptarea măsurilor de austeritate promise. Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi că condiţionează continuarea ajutorului său pentru Grecia de adoptarea unor noi măsuri de politică economică promise de guvernul de la Atena, relatează France Presse. ‘Suntem pregătiţi să ne continuăm sprijinul faţă de Grecia, ce este condiţionat de adoptarea unor reforme de politică economică convenite cu autorităţile greci’, a precizat instituţia financiară cu sediul la Washington într-un comunicat. Acest comunicat a fost publicat în contextul în care adoptarea de către parlamentul elen a unui nou plan de austeritate părea din ce în ce mai incertă la Atena, premierul socialist Giorgos Papandreou fiind confruntat cu dezertarea mai multor deputaţi din partidul său – PASOK.Pe de altă parte, FMI s-a declarat optimist cu privire la contribuţia partenerilor europeni ai Greciei. ‘Discuţiile în vederea asigurării unei finanţări complete a programului progresează, iar noi anticipăm un deznodământ fericit pe această temă cu ocazia viitoarei reuniuni a Eurogrupului’, potrivit comunicatului citat.Miniştrii de finanţe ai zonei euro se vor întâlni duminică şi luni la Luxemburg. De asemenea, o reuniune lunară este programată la 11 iulie la Bruxelles. FMI a amintit că, pentru a debloca cea de-a cincea tranşă a împrumutului de 30 de miliarde de dolari pe care i l-a acordat Greciei în mai 2010, va avea nevoie de undă verde din partea consiliului său de administraţie. Agerpres.

Aproximativ 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta împotriva măsurilor de austeriate. Aproximativ 10.000 de manifestanţi, între care poliţişti şi pompieri, au defilat joi, în centrul Budapestei, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul conservator al lui Viktor Orban. Marşul a fost organizat de principalele sindicate din ţară. ” Vrem să protestăm faţă de un plan (de austeriate) care face mai dificilă viaţa angajaţilor (bugetari) şi reduce salariile “, a declarat Janos Borsik, liderul Alianţei Sindicatelor Autonome.Sindicatele critică în special modificările prevederilor privind pensionarea anticipată şi obţinerea indemnizaţiei de şomaj, măsuri hotărâte fără consultări, potrivit acestora. Centralele sindicale dezmint că au avut loc negocieri cu Guvernul, a subliniat Borsik. Numeroşi manifestanţi erau deghizaţi în clovni, după ce Viktor Orban i-a sfătuit pe poliţişti şi pe pompieri să se consulte cu “secretarul de stat pentru afaceri clovneşti” în privinţa revendicărilor vizând menţinerea posibilităţii de pensionare anticipată. Mediafax.

MAE spaniol pune capăt misiunii ambasadorului libian la Madrid. Guvernul spaniol a decis să pună capăt misiunii ambasadorului libian în Spania, acreditat de autorităţile de la Tripoli, şi să expulzeze trei funcţionari ai acestei misiuni diplomatice, potrivit unui comunicat transmis de MAE spaniol. Decizia a fost luată după ce instituţia diplomatică a apreciat că regimul lui Ghadafi şi-a pierdut orice urmă de legitimitate, ca urmare a represiunii continue asupra populaţiei libiene, se arată în comunicatul menţionat. Ambasadorul libian Ajeli Abdussalam Ali Breni are la dispoziţie zece zile pentru a părăsi Spania. Cei trei funcţionari de la Ambasada Libiei în Spania sunt expulzaţi, la rândul lor, pentru ‘activităţi incompatibile cu statutul de diplomat’.Agerpres

Germania luptă cu birocraţia şi câştigă miliarde. Legi fără noimă, reglementări inutile, norme care se dublează sau chiar triplează. Sursă de supărare pentru cetăţeni şi antreprenori. Dincolo de efectele psihologice, birocraţia stufoasă provoacă şi găuri în bugete.  În 2006, politicienii germani au declarat război birocraţiei. A fost constituit, din jurişti şi manageri, un grup de lucru denumit “Controlor de norme”, având sarcina de a verifica şi elimina tot ce este inutil. Cinci ani mai târziu, 22% din normele pe care le-au luat în primire în 2006 au dispărut din nomenclatorul legislativ german. Cu legile abrogate s-ar putea constitui o enciclopedie a absurdului administrativ. De exemplu, în baza unor directive ale Uniunii Europene, comunităţile locale ar fi trebuit să raporteze anual numărul de trandafiri, gulii şi de saintpaulia (o specie de flori originară din Tanzania). Comisia de control a căutat să afle în baza căror argumente logice a fost instituită o asemenea directivă. Ca şi în alte câteva mii de cazuri, rezultatul investigaţiei a fost surprinzător: nu există nici un argument. La Bielefeld se găsesc, în cadrul administraţiei locale, trei servicii de testare a trotuarului, având ca sarcină să verifice dalele; desigur, dacă te împiedici şi îţi fracturezi piciorul te întrebi de ce nu a verificat nimeni dala – pentru toţi ceilalţi este o cheltuială inutilă. Nici motivul pentru care un cetăţean ar fi trebuit să raporteze că a curăţat trotuarul sau faţada nu a putut fi identificat. În rezumat: birocraţia fără noimă a costat Germania 400 de milioane de euro şi opt milioane de ore de muncă în plus. În cazul firmelor, costurile birocraţiei absurde au fost şi mai mari: 18 miliarde de euro cheltuiţi fără sens. Pentru că multe dintre legi – cam 80% – sunt impuse de la Bruxelles, simplificarea nu putea să se oprească la graniţele Republicii Federale. Misiunea de a simplifica directivele comunitare şi-a asumat-o fostul premier bavarez, Edmund Stoiber. DW

Advertisements