Săptămâna Presei Europene / 11 – 17 Iunie –2011

Posted on 19/06/2011 by

4


Spania. Violente in Spania? Revoltător”: cuvântul se impune pe prima pagină din La Vanguardia, după manifestaţia care a blocat accesul în Parlamentul regional catalan, în Barcelona, unde avea loc dezbaterea asupra măsurilor de ajustare bugetară. Mai multe sute de “indignaţi” i-au împiedicat pe deputaţi, unii fiind chiar agresaţi fizic şi insultaţi, să intre în clădire, obligându-i chiar să folosească elicoptere şi furgonete de poliţie. Înfruntări violente au avut loc în cursul zilei, cu poliţia. Este vorba de un “atac la democraţia Cataloniei” se indignează cotidianul catalan, “cel mai grav împotriva unui parlament după 23-F”, puciul nereuşit din 23 februarie 1981. La Vanguardia consideră că în interiorul mişcării “15-M” “există un disconfort provocat de anumite disfuncţii ale democraţiei şi o dorinţă de regenerare” , dar “magma indignaţilor a emis tot mai multe mesaje anti-politice şi în mod clar populiste, negând orice reprezentativitate instituţiilor noastre”. O derivă care “aminteşte cea mai gravă moştenire totalitară a secolului XX”, conchide cotidianul.

Italia. Arestari langa Berlusconi. Arestarea din 15 mai a omului de afaceri şi consultantul Luigi Bisignani face să “tremure politica”, titrează La Stampa, care, după modelul întregii prese italiene, vorbeşte deja de “dosarul P4”, făcând referire la loja masonică secretă P2, care avea ca scop să răstoarne instituţiile democratice în anii 1970.

Potrivit anchetatorilor, Bisignani, un fost journalist, ar fi capul “unei asociaţii secrete, ale cărei membri, datorită contactelor din sânul politicii, al administraţiei şi al companiilor, adunau informaţii confidenţiale şi le exploatau pentru a exersa presiuni, şantaj, şi, mai ales pentru a obţine avantaje personale”, cum ar fi pieţe publice şi posturi înalte, explică cotidianul torinez.

La Stampa evidenţiază apropierea dintre Bisignani şi Silvio Berlusconi, care denunţă un al nu ştiu câtelea “complot” al magistraturii împotriva lui. Ziarul exclude totuşi o legătură între această nouă afacere şi recentele decepţii electorale ale şefului guvernului, a cărui istorie politică “pare să se îndrepte spre un eşec inevitabil”.

Cehia. Toleranţa faţa de grevă. Pentru Hospodářské noviny, este o “grevă fără precedent”  cea pe care au organizat-o pe 16 iunie sindicatele din transporturi publice, în semn de protest împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului lui Petr Nečas, şi mai ales împotriva reformei sistemului de pensii. “O nouă grevă ar trebui organizată în toamnă, la care vor participa şi profii”, titrează cotidianul, potrivit căruia sindicatele profită de slăbiciunea actuală a guvernului, destabilizat de recentele scandaluri. Într-un articol, politologul Josef Mlejnek estimează că dacă atitudinea sindicatelor “este în fond raţională”, ea este, “precum toate reformele, haotică”. Cât despre grevă, notează “HN” într-un editorial, dacă a paralizat transporturile, a avut totuşi meritul de a arăta cehilor că pot “trăi laolaltă având opinii diferite şi drepturi pe care le pot valorifica”, şi asta “fără să-şi dea palme în mod constant”. Printre cehii care nu au ieşit din casă din cauza grevei, ziarul slovac SME îl citează pe prima pagină pe Petr Nečas, care a trebuit să declare forfait la summitul grupului de la Vişegrad care a avut loc pe 16 iunie la Bratislava şi ale cărui mize se referă mai ales la extindere şi la finanţarea UE.

Germania. “Lupul” chinez ajunge in Germania. “China colecţionează întreprinderile germane”, titrează Financial Times Deutschland, potrivit căruia nu este uzual faptul ca întreprinderile chinezeşti să efectueze atâtea fuziuni cu societăţi germane – şapte – ca în 2011, iar experţii consideră că tranzacţiile cifrate în miliarde de euro nu vor întârzia nici ele. Căci China caută să cumpere expertiză tehnologică în Europa, piaţă considerată mai puţin protejată decât cea a Statelor Unite. În Germania, unde investiţiile directe chinezeşti s-au dublat între 2006 şi 2009 pentru a atinge 629 de miliarde de euro, Beijing este interesat de “noile tehnologii, sectorul financiar şi cel al industriei automobile”.

Dar nicio teamă de vreun “pericol galben”, afirmă cotidianul din Hamburg în editorialul său, intitulat “Aceleaşi drepturi pentru toată lumea”. “Până astăzi, chinezii nu s-au comportat ca investitori care golesc întreprinderile ca lăcustele, distrugând locurile de muncă la scară largă”. Totuşi, pentru ca spionajul industrial şi competitivitatea scăzută să nu devină un pericol pentru economia germană, FTD lansează un apel la investiţiile în inovaţie pentru ca atât nemţii cât şi chinezii să poată juca acest meci al competiţiei şi al progresului.

Cehia. Bravul soldat Svejk. O grevă tipic cehă”, titrează Lidové noviny făcând aluzie la Bravul soldat Svejk, romanul scriitorului şi umoristului ceh Jaroslav Hasek, care pune în scenă un individ naiv, cinstit şi incompetent. Inspiraţi de eroul lor naţional, praghezii şi-au petrecut ziua răbdători. În loc să critice greva transporturilor în comun organizată de sindicate pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvern, mai ales reforma pensiilor, au profitat de situaţie – nu a circulat nici un tren iar metroul n-a funcţionat pentru prima oară în istoria sa – pentru a rămâne acasă, pentru a-şi lua bicicleta sau pentru a petrece un sfârşit de săptămână prelungit, explică acest cotidian praghez.

Cât despre mia de manifestanţi care au defilat în capitală, au primit ministrul Finanţelor, Miroslav Kalousek, sub o ploaie de roşii şi ouă, scrie ziarul. Preşedintele Vaclav Klaus a trebuit să anuleze sărbătoarea organizată pentru aniversarea zilei sal de naştere (70 de ani), povesteşte Hospodarske noviny, care trage concluzia: “Explozia furiei poporului, Armagedonul social şi invazia spiritului francez în Europa centrală” nu au mai avut loc până la urmă: “s-au lovit de spiritul pur ceh”.

Portugalia. Solidaritatea austeritatii. “PSD şi CDS doresc revizuirea constituţiei pentru a merge înainte cu programul troicii”, titrează Publico, potrivit căruia noul prim ministru, Pedro Passos Coelho (lider al Partidlui Social-Democrat, PSD, câştigător al alegerilor legislative din 5 iunie trecut) şi Paulo Portas (lider al creştin-democraţilor, CDS-PP) au reuşit deja să ajungă la o înţelegere pentru a forma un nou guvern. Potrivit Publico, “cei doi parteneri vor prezenta un proiect comun de revizuire constituţională pentru a avea mijloacele de a ataca domenii sensibile ca reforma sistemului politic, a sistemului judiciar şi a organelor de regularizare, ca şi pentru a impune o limită datoriei publice”. Sarcina noului executiv  este departă de a fi uşoară, continuă cotidianul din Lisabona, căci coaliţia va trebui să obţină acum vocile Partidului socialist (aflat în opoziţie) pentru a duce la capăt reforma constituţională.

Polonia. “De mână cu germanii”, titrează Gazeta Wyborcza la cea de-a douăzecea aniversare a Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate – una dintre pietrele de temelie în relaţiile polonezo-germane de după război. Un plan de cooperare pe termen lung între Polonia şi Germania se va semna marţea viitoare, 21 iunie de primul-ministru Donald Tusk şi cancelarul Angela Merkel la sesiunea comună a celor două guverne, pentru a marca aniversarea. “Vrem să construim un parteneriat polonezo-german pentru Europa”, spune un diplomat polonez citat de cotidian. În afară de o strânsă cooperare în cadrul UE, planul mai stabileşte construcţia unor căi ferate rapide între cele două ţări, conducte de gaz, introducerea de studii poloneze la mai multe universităţi germane şi o mai apropiată cooperare ştiinţifică. “Anul trecut am semnat un program similar cu Franţa. Nu există alte exemple de cooperare mai strânsă în Europa”, asigură un diplomat german cotidianul din Varşovia.

Advertisements