În Europa: 20 Iunie 2011

Posted on 20/06/2011 by

2


Titluri: Discuţii maraton la Luxemburg pentru finanţarea Greciei; NATO recunoaşte că a ucis din eroare civili în Tripoli; Medvedev respinge posibilitatea de a candida împotriva lui Putin la preşedinţie; Bulgaria va confisca averile ilicite; Spania: 50.000 de persoane au protestat la Barcelona impotriva masurilor de austeritate.

Discuţii maraton la Luxemburg pentru finanţarea Greciei. Grecia ar putea beneficia de o nouă tranşă a împrumutului său. Este ceea ce miniştrii europeni de Finanţe, reuniţi de duminică seară la Luxemburg sunt pe cale să pună la punct. Germania nu are însă încredere în capacitatea Greciei de a-şi plăti apoi scandenţele. În decursul nopţii trecute, miniştrii de Finanţe ai zonei euro nu au rezolvat dosarul privind Grecia. Eşecul era previzibil, el a fost anunţat de preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, încă de la începutul reuniunii.

Consultări telefonice au avut loc şi cu miniştrii de Finanţe ai G7. O nouă tranşă de 12 miliarde de euro din totalul de 110 miliarde ar trebui să-i parvină Greciei în luna iulie. Nici unul dintre statele membre ale UE participante la împrumut nu este de acord cu aceasta.  Banii îi sunt totuşi indispensabili Atenei, aflate în pragul falimentului şi riscând să atragă după sine o catastrofă în zona euro.  Pe fundalul persistenţei crize economice şi a eşecului Greciei de a aplica măsuri de austeritate, Germania este reticentă.  Se vorbea în această noapte despre un acord parţial, prin care doar o parte a celor 12 miliarde de euro aşteptate pentru luna iulie să fie plătită până la sfârşitul lunii în curs.  Soluţia pare greu de aplicat, dar ea este poate singura în faţa neîncrederii europene în capacitatea Greciei de a-şi plăti apoi datoriile. Miniştrii europeni de Finanţe îşi continuă şi astăzi reuniunea. RFI.

NATO recunoaşte că a ucis din eroare civili în Tripoli. NATO a recunoscut duminică seara că a ucis din eroare civili în cursul unei atac asupra capitalei libiene, Tripoli, prin care ţintise un obiectiv militar, informează AFP.  “Ţinta prevăzută pentru loviturile aeriene noaptea trecută la Tripoli era un obiectiv militar cu rachete. Totuşi, s-a dovedit că o armă nu a lovit ţinta prevăzută şi o eroare a fost posibilă în sistem care a putut fi cauza unui număr de victime civile”, explică Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat. La Tripoli, purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a relatat presei că nouă persoane, între care cinci membri ale aceleiaşi familii, au fost ucise, iar alte 18 – rănite în cursul raidului avioanelor NATO asupra unui cartier rezidenţial al Tripoli, în noaptea de sâmbătă spre duminică.Agerpres

Medvedev respinge posibilitatea de a candida împotriva lui Putin la preşedinţie. Dmitri Medvedev a declarat că ar vrea un al doilea mandat la preşedinţia Rusiei, dar a respins posibilitatea ca el şi premierul Vladimir Putin să candideze unul împotriva celuilalt la alegerile din 2012, relatează Financial Times, în ediţia electronică de duminică. Medvedev a reiterat că el şi Putin vor decide împreună cine va candida. ” Cred că orice lider care ocupă un post ca cel de preşedinte trebuie pur şi simplu să vrea să candideze”, a declarat el într-un interviu pentru Financial Times.  Medvedev a respins speculaţiile potrivit cărora amândoi ar trebui să candideze la alegerile din 2012, afirmând că acest lucru “este greu de imaginat” . “Vladimir Putin şi cu mine – iar Vladimir Putin este colegul meu şi un vechi prieten – reprezentăm una şi aceeaşi forţă politică. Iar competiţia între noi ar putea fi în detrimentul sarcinilor şi scopurilor noastre”, a afirmat el. Preşedintele rus a insistat că în pofida semnelor recente de dezacorduri, “a spune că există o prăpastie care se cască” între el şi premier “este absolut inadecvat”.

Problema privind cine va fi candidatul oficial la preşedinţie la alegegrile din martie 2012 a devenit un subiect central al politicii ruseşti. Pe de altă parte, preşedintele rus a sugerat că, în cazul în care va câştiga un al doilea mandat, va introduce un sistem politic mai competitiv, esenţial pentru realizarea viziunii sale privind modernizarea Rusiei. “Competiţia politică este necesară pentru dezvoltarea economiei”, a declarat el.  Într-una dintre cele mai liberale declaraţii ale sale, Medvedev a declarat că unele dintre măsurile implementate de Putin, mentorul şi predecesorul său la preşedinţiei, ar trebui eliminate. El a sugerat că alegerea guvernatorilor, suprimată de Putin, ar putea fi restabilită.Mediafax

Bulgaria va confisca averile ilicite. Autoritatile bulgare vor avea dreptul de a confisca averile ilicite, in valoare de peste 150,000 leva (76.000 de euro), incepand cu 1 ianuarie 2012, cand proiectul de lege mult timp amanat, care prevede confiscarea bunurilor obtinute ilegal, va intra in vigoare. Comisia Europeana, care considera legislatia ca fiind un instrument puternic in lupta impotriva coruptiei din tara, a stabilit acelasi termen limita, potrivit Novinite.

Legea va permite Comisiei de stat pentru Stabilirea bunurilor dobandite din activitate infractionala sa verifice proprietatile si conturile bancare ale membrilor familiilor celor care nu-si pot justifica sursele de venit in instanta.  Donatiile facute cu scopul de a ascunde proveninenta unor bunuri vor fi, de asemenea, verificate. Conform legii, tranzactiile cu bunuri ilegal achizitionate vor fi anulate si supuse confiscarii. Astfel, in cazul in care detinatorii de bunuri ilegale vor incerca sa scape de ele prin vanzarea lor rapida si la preturi mici, inclusiv cumparatorii vor fi trasi la raspundere.

Comisia va avea dreptul de a deschide anchete si asupra veniturilor si achizitiilor din ultimii 15 ani. Autoritatea de verificare a averilor ilicite a confiscat bunuri in valoare de 10.8 milioane leva de la infiintarea sa, in 2005.  Guvernul de centru-dreapta din Bulgaria, condus de Boiko Borisov, a fost ales cu aproape doi ani in urma, masurile anticoruptie si promisiunea de a aduce in fata justitiei pe cei implicati in acte de coruptie la scara larga fiind principalele teme ale mandatului. Novinite scrie ca procesele intentate pentru delapidare de fonduri impotriva unor oficiali de rang inalt au fost considerate ca fiind un test pentru promisiunile guvernului, cele mai multe dintre ele incheindu-se in final cu achitari. Hotnews

Spania: 50.000 de persoane au protestat la Barcelona impotriva masurilor de austeritate. Peste 50.000 de oameni au protestat duminica la Barcelona impotriva somajului si a crizei economice, conform autoritatilor regionale. Cu cateva ore mai devreme, la Madrid a avut loc un alt protest in apropierea Parlamentului, unde s-au adunat zeci de mii de persoane, anunta AFP.

Acesta a fost prima mobilizare de amploare de la inceperea revoltelor in data de 15 mai. Demonstratii similare au avut loc in sute de orase si capitale regionale din Spania, printre care Valencia, Granada, Malaga si Bilbao.

Protestele vizeaza in principal pactul de stabilitate din zona euro si urmarile sale de disciplina fiscala, dar si somajul a carui rata se ridica la 21.29% in Spania. Hotnews