Migraţii – noi venim, ei pleacă!

Posted on 26/06/2011 by

5


Mai mult ca sigur ne aflam intr-o perioada nefasta pentru tinerele generatii de europeni. Crescuti si educati intr-o perioada care asigura un viitor promitator, dintr-un prezent care arata roz si asigura o intretinere facila a sperantelor, tinerii “indignaţi” spanioli, portughezi, islandezi, irlandezi sau  greci   se revolta. O parte din ei, poate cei mai pragmatici si mai informati, fara prea mult idealism, isi fac  bagajele si incearca sa emigreze.  Exact ca romanii, care au invatat mult mai repede necesitatea pragmatismului si au inteles si mai repede ca acum – aici nu prea sunt sperante!

Tinerii romani nu se revolta si nici macar nu sunt “indignati”, ei sunt vaccinati. Si-au insusit antidotul generat de coruptia generalizata si derizoriul stangii lui Che Gargara sau a dreptei infantile care se imbraca la Prada si poarta posete Louis Vuitton. Ei nu vor sa se indigneze pentru ca stiu ca nu au nici o sansa. Samanta revolutionara a murit de mult, daca a existat vreodata, cine stie poate genetica sociala a romanului nu contine gena “indignarii”. Ai nostri pleaca sa-i inlocuiasca pe cei care pleaca din alte locuri pentru  ca au fost  educati cu un grad mai sus de asteptari.

Probabil  ca zilele astea ma bantuie atmosfera generata de stanga Europeana si ma folosesc de un  reportaj publicat de El Pais (ziar de stanga spaniol). Fiti linistiti, stanga sustinuta de El Pais nu are nimic in comun cu baronii PSD reprezentati de tanarul Che Gargara. Ei scriu frumos intr-o limba corecta, politicoasa si plina de culoare, sustinandu-si valorile cu mandrie, criticand pe toti ipocritii fosti si actuali de la Che Guevara pana la caricatura stangista reprezentata de Hugo Chávez. El Pais a fost fondat de José Ortega Spottorno, fiul celebrului filosof José Ortega y Gasset, influentul mentor al ”generatiei de la 27”, inclusiv cea romaneasca (Emil Cioran, Mircea Eliade, Mihail Sebastian sau Octavian Paler. Vezi referintele in opera lui Mircea Eliade).

Intr-un aricol din El Pais, care mi-a placut mult, intitulat “Vente otra vez a Latinoamérica, Pepe” adica mai pe romaneste “Intoarce-te in America Latina, Pepe”. Autorul (despre care nu stiu nimic), Pablo Ximénez de Sandoval, vorbeste cu  cativa tineri spanioli care au emigrat sau se pregatesc sa emigreze in America Latina.  Scrie autorul despre America Latina – În Spania, America Latină este considerată ca un copil în plină creştere, explică Juan Arteaga. Dar când ajungi aici, îţi dai seama că acest copil este un uriaş. Mexicul este o piaţă mult mai mare decât Spania, datorită mijloacelor disponibile, petrolului, energiei, mărimii ţării, celor 110 milioane de locuitori… Este un monstru.” Continua Sandoval – . “Multe întreprinderi spaniole vin şi spun că doresc să aibă o bază în Mexic pentru a avea acces către Statele Unite. Şi apoi îşi dau seama că Mexicul în sine este o piaţă imensă şi în creştere  “

Sectorul bancar spaniol a înţeles acest lucru cu ani în urmă. Javier López, preşedintele firmei financiare CreditServices, a explicat acum câteva luni că o mare parte a activităţii sale a fost reorientată spre Brazilia după criza financiară. “Astăzi, eu gestionez finanţe în America Latină aşa cum făceam în Spania acum cinci ani”. Alt emigrant spaniol declara: “Piata muncii de aici nu are nimic de a face cu cea din Spania, continuă Juan Arteaga. Este mult de lucru, mai puţine concedii. Dar eforturile sunt răsplătite. Cel care munceşte progresează foarte repede. Am venit aici fără bani, fără să cunosc pe nimeni, şi cinci ani mai târziu sunt responsabil cu comunicarea pentru firma Coca-Cola pe a doua ei piaţă mondială, şi toate acestea la 30 de ani.”

Cifrele sunt clare, conclude autorul,  şi putem spune că nu există scurgeri masive ale talentelor spaniole spre America Latină. Şi nu pleacă nici vapoare întregi de imigranţi înfometaţi cu valize din carton, ci câţiva universitari în căutare de experienţă si o viată mai bună. Şi totuşi, în următorul deceniu, un întreg continent hispanic urmează a fi construit. În acelaşi moment, o întreagă generaţie de tineri absolvenţi spanioli este blocată într-o economie agonizantă. Două realităţi care încep acum să fuzioneze.

Cine stie, zic eu, poate ei pleaca pentru a face loc altor tineri ambitiosi, veniti dintr-o alta tara latina din est, mult mai putin pretentiosi, invatati cu mult mai putin, dar cu sperante la fel de mari. Deci ei pleaca sa construiasca America Latina si noi vom construi Spania. Ma intreb si eu, cine va construi Romania. Chinezii?