În Europa: 28 Iunie 2011

Posted on 28/06/2011 by

3


Titluri: Marea Britanie şi China au semnat contracte în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline; De ce e Sarkozy optimist în privinţa ieşirii din criză; Grecia: Transporturi perturbate marţi şi miercuri din cauza unei greve; Europa primeşte perfuzii financiare de la chinezi; Revista Presei Europene

Marea Britanie şi China au semnat contracte în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline. China şi Marea Britanie au semnat luni o serie de contracte în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline (1,6 miliarde de euro), a declarat premierul britanic David Cameron după o întrevedere, desfăşurată la Londra, cu omologul său chinez Wen Jiabao, relatează AFP. ‘Sunt încântat că reuniunea de astăzi a prilejuit semnarea de noi contracte în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline’, a declarat David Cameron în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Wen Jiabao, care se află la Londra în cea de a doua etapă a turneului său european. ‘Relaţiile comerciale cu China reprezintă o oportunitate formidabilă pentru Marea Britanie’, a adăugat Cameron, dând totuşi asigurări că această bună cooperare nu s-a dezvoltat în detrimentul atenţiei pentru respectarea drepturilor omului. ‘Nu există compromis în relaţiile noastre. Dialogul nostru acoperă toate aspectele. Avem inclusiv un dialog axat pe respectarea drepturilor omului’, a precizat premierul britanic.Agerpres

De ce e Sarkozy optimist în privinţa ieşirii din criză. În Franţa preşedintele Nicolas Sarkozy a susţinut astăzi o conferinţă de presă pe tema ieşirii din criza economică şi a investiţiilor preconizate în viitoarele două decenii. Putem spune că şeful statului francez, într-un context electoral, ţine să aducă o notă de optimism. Există soluţii, criza nu este o fatalitate, mondializarea nu este o fatalitate, Franţa dispune de atuuri enorme pentru a-şi conserva modelul social şi de a le asigura generaţiilor viitoare o viaţă mai bună. Cam acesta este mesajul lui Nicolas Sarkozy, care se exprimă în acest început de săptămînă când şi tabăra socialistă urmează să facă anunţuri importante în contextul prezidenţialelor de anul viitor. Între tabăra dreptei şi socialişti se dă de fapt o bătălie pentru ocuparea spaţiului mediatic, dar mai ales la nivelul programelor. Să revenim însă la Nicolas Sarkozy. El ţine să le comunice de fapt, indirect, francezilor, că deţine soluţiile pentru ieşirea din criză, o criză pe care, spune el, lumea a subestimat-o şi care a adus doar în Franţa 500 000 de şomeri suplimentari. În perspectivă, statul se pregăteşte să investească în economie între 60 şi 65 de miliarde de euro, graţie printre altele unui împrumut de stat. 35 de miliarde sunt deja deblocate, iar 20 de miliarde urmează să intre în circuitul economic până la sfârşitul anului. 1500 de proiecte de investiţii sunt în studiu, subliniază Nicolas Sarkozy, care le cere însă francezilor să-şi modifice şi atitudinea faţă de muncă şi chiar faţă de mondializare. RFI

Grecia: Transporturi perturbate marţi şi miercuri din cauza unei greve. Transporturile aeriene din Grecia, precum şi mijloacele de transport urbane din Atena vor fi puternic perturbate marţi şi miercuri din cauza unei greve generale de 48 de ore la apelul centralelor sindicale ale ţării, au anunţat sindicatele vizate. Această grevă a fost lansată de sindicatele din sectorul privat, GSEE, şi public Adedy, pentru a protesta faţă de proiectul controversat de austeritate pe termen mediu 2012-2015, a cărui dezbatere începe în Parlament luni seara şi se va încheia miercuri cu votul deputaţilor. Sindicatul controlorilor de trafic aerian a cerut oprirea activităţii marţi şi miercuri timp de patru ore dimineaţa şi patru ore seara, a declarat pentru AFP Anguelos Sotiropoulos, membru al consiliului de administraţie al sindicatului. Pentru marţi, companiile aeriene greceşti, Olympic Air şi Aegean, au anunţat că vor anula zeci de zboruri, majoritatea zboruri interne, şi au modificat orele de plecare pentru zeci de zboruri externe. Şoferii de autobuze, troleibuze, trenuri interurbane şi tramvaie din Atena vor fi în grevă timp de 48 de ore, marţi şi miercuri, în timp ce sindicatul conductorilor de metrou se va alătura acestei mişcări, ceea ce va priva capitala de orice mijloc de transport în comun. Traficul maritim către insulele Mării Egee (est) şi Ionice (vest) “riscă probabil să fie afectat” din cauza grevei unuia dintre sindicatele marinarilor, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul biroului de presă al poliţiei portuare. Mediafax.

Europa primeşte perfuzii financiare de la chinezi. China cumpără masiv obligaţiuni de la state în dificultate: Grecia, Spania, Italia. După ce a cucerit Africa, Beijingul se extinde pe continentul european, achiziţionând tot ce-i iese în cale. Oficialii chinezi au început mai întâi cu statele din Europa Centrală şi de Est, au continuat cu cele din zona euro aflate în dificultate, iar acum ţintesc „greii“ din UE. În ultima perioadă, oficialii chinezi şi-au intensificat vizitele în Europa. Premierul Wen Jiabao a fost în Grecia, Italia, Turcia, Ungaria, iar săptămâna aceasta se află în două dintre statele „grele” ale Uniunii Europene, Marea Britanie şi Germania. Preşedintele Hu Jintao s-a deplasat în Ucraina şi Portugalia, iar vice-premierul Li Keqiang în Spania. La Budapesta, Wen Jiabao a anunţat că ţara sa vrea să cumpere obligaţiuni guvernamentale maghiare şi că va acorda Ungariei un împrumut de un miliard de euro. Chinezii  vor construi în ţara vecină un centru logistic şi de transporturi, care va îi va permite Beijingului accesul de mărfuri în Europa. În legătură cu aceste înţelegeri, premierul ungar Viktor Orban a declarat că „nevoia de finanţare a Ungariei este acoperită, dar prezentul acord cu China va spulbera temerile privind finanţarea pe termen mediu a ţării”. „China se extinde în Europa la fel cum s-a extins în Africa”, susţine François Godement, analist politic la Consiliul European pentru Afaceri Externe. „În Europa, investitorii chinezi pătrund prin intermediul ţărilor aflate la periferie”. Beijingul îşi concentrează eforturile asupra porturilor din Grecia şi Italia şi asupra autostrăzilor care leagă Europa de Est de Germania şi Turcia şi îşi propune să asigure, în timp, investiţii masive la nivelul infrastructurilor. În felul acesta, China speră că investiţiile sale vor încuraja Europa să îi sprijine poziţia în ceea ce priveşte moneda proprie şi în disputele comerciale cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Adevarul.

Revista Presei Europende de la RFI. Ziarele europene observă o schimbare de comportament a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în perspectiva prezidenţialelor din 2012 dar şi pe fondul începerii alegerilor primare în partidele de opoziţie.

 „Sarkozy visează să fie (în sfârşit) preşedinte”, este titlul ironic din Libération. „Mai multă cultură, mai rar la televizor, atitudine zen faţă de guvernul său”. Libé trage următoarea concluzie: „Şeful  statului nu pregeta deloc să îşi îmbunătăţească imaginea în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2012”. „Era în 2007”, citim în editorialul din Libé, în momentul în care începea campania pentru prezidenţiale: „M-am schimbat !”, spunea atunci Nicolas Sarkozy. Suntem în 2011, în momentul în care începe o nouă campanie pentru prezidenţiale: „S-a schimbat !”, spun cei din anturajul şefului statului. Între cele două date, am asistat la evoluţia exerciţiului funcţiei prezidenţiale, de la un hiperprezidentialism la o retragere din primele rânduri. Unii afirmă că anumite crize economice, diplomatice, militare şi financiare zguduie din temelii caracterul unui om care ocupă prima funcţie în stat şi îl călesc. Miza: rescrierea istoriei din 2007, refacerea candidatului Sarkozy de neînvins, un demers ce ţine mai mult de mistică decât de politică. Demersul are toate şansele să fie încoronat de succes dacă stânga nu va propune o alternativă credibilă”. În Italia, toate ziarele scriu despre scandalul legat de loja francmasonică P4 „Propaganda 4” care tindea să fie un guvern din umbra: Corriere della Sera dar şi La Repubblica şi Îl Sole 24 Ore ne informează de demisiile mai multor înalţi funcţionari din guvernul de la Roma.

La treizeci de ani după scandalul legat de loja masonică P2, Italia este din nou zguduită de un scandal legat de legături oculte şi guvern din umbră. „Mai multe personaje influente ale vieţii politice italiene au fost puse sub urmărire de către doi magistraţi din Napoli”, notează La Stampa, care ne informează că şi procuratura din Parma a deschis o anchetă. Miniştri implicaţi, militari bănuiţi, oameni de afaceri şi jurnalişti contactaţi. La treizeci de ani distanţă de scandalul reprezentat de P2, numele sinistrei loje francmasonice „Propaganda Due”, Italia este zguduită din nou de un scandal legat de francmasonerie care ar fi încercat să influenţeze instituţiile statului, o adevărată organizaţie mafiotă care îl avea în centru pe Alfonso Papa, fost judecător din napoli, devenit deputat în partidul lui Silvio Berlusconi. În jurnalul Le Monde unde putem citi un reportaj „În Tripoli, oraşul tuturor zvonurilor”. „Locuitorii capitalei se întreabă despre viitorul regimului Gadafi”. L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, observa că în SUA „Camera reprezentanţilor nu aprobă intervenţia militară din Libia dar finanţează operaţiunile militare” iar Financial Times ne informează că „Opozanţii sirieni se vor întâlni pentru a stabili o strategie pentru debarcarea preşedintelui Bachar Al-Assad”. RFI.

Advertisements