Teroarea agenţiilor de rating

Posted on 06/07/2011 by

1


După Grecia, este rândul notei datoriei pe termen lung a Portugaliei să fie coborâtă. Junk (Gunoi). Un singur cuvânt pe prima pagină a cotidianului “i”. Moody’s, una dintre principalele agenţii de rating, a retrogradat ieri 5 iulie ratingul Portugaliei la nivelul speculativ “junk”, subliniind că ţara ar putea avea nevoie de un al doilea împrumut extern şi că s-ar putea să nu fie capabilă să-şi atingă obiectivele bugetare fixate în acordul cu troica UE-BCE-FMI. Moody’s justifică această retrogradare prin “probabilitatea crescută ca Portugalia să nu fie capabilă să se finanţeze cu rate durabile pe pieţe în cel de-al doilea semestru al lui 2013 şi mai târziu”. “Portugalia este folosită ca o armă între agenţii şi Europa pe problema greacă şi acest fapt este de neacceptat”, explică profesorul Paulo Soares Pinho  pentru “i”, primul motiv al scepticismului lui Moody’s fiind opinia negativă a agenţiei faţă de soluţia europeană la criza grecească.

Presupuse, teoretic, să evalueze capacitatea tarilor de a rambursa datoria lor, notele sunt atribuite de trei mari agenţii (Standard&Poor’s, Moody’s şi Fitch), care îşi împart piaţa în situaţie de oligopol. Sunt aceleaşi agenţii care nu au văzut venind criza subprimelor în Statele Unite, cu consecinţele pe care le cunoaştem, care au avut nevoie de ceva timp pentru a realiza ceea ce se întâmpla la Atena – capitala care ascunsese, evident, situaţia reală a conturilor sale pentru a rămâne în parametrii monezii unice.

Astăzi, aceste agenţii pun la încercare nervii europenilor: este de ajuns ca nota unui “PIG” să scadă pentru ca scenariul unui sfârşit al euro să se deseneze. Simultan, europenii se familiarizează cu seriile de litere care, în limbajul financiar, califică riscul pe care ţara lor îl reprezintă pentru investitori: AAA, AAB, BBB, BB+ şi aşa mai departe.

A venit randul Portugaliei, cine stie cine va urma. Cioclii agentiilor de rating sunt pe drum. Norocul nostru, noi am avut noroc cu Fitch, asta a mai insufletit pietele financiare internationale. Ce pacat ca aceste note bune au venit deja dupa ce am platit dobanzile mai mari la ultima emisie de obligatiuni. Unii chiar spun ca ne-a costat cam 40-50 de milioane de euro aceasta intarziere.

Advertisements