Mesagerul veştilor proaste trebuie izgonit!

Posted on 09/07/2011 by

0


Reacţia indignată a politicienilor faţă de scăderea notei Portugaliei de catre agenţia Moody’s nu este o surpriză”, scrie Financial Times Deutschland. “Toate mijloacele sunt bune pentru a distrage atenţia publicului şi pentru a evita să privim în faţă propriile noastre slăbiciuni. Să o spunem pe şleau: Europa îşi toacă nervii”.

“Chiar şi Angela Merkel a venit să toarne gaz pe foc”, zicând că preferă să aibă încredere în “Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI”. Cu alte cuvinte: încetaţi să mai luaţi în serios agenţiile de rating. Deodată se furişează o bănuială: politicienii nu sunt oare pe cale să tragă în mesager? “De mult li se reproşează acestor agenţii de a nu fi detectat – sau prea târziu – falimente precum cel al băncii Lehman Brothers”, scrie cotidianul economic. “După ce s-au lăsat duse de nas, acum se precipită. Nu este mai bine.

Un lucru este sigur, în orice caz: până în prezent, toate retrogradările lor s-au dovedit a fi corecte”. Pentru FT Deutschland, “apelurile Angelei Merkel pentru o emancipare a Europei faţă de agenţiile de rating ne-ar putea conduce pe o cale periculoasă: se vorbeşte mult de conflictele de interese ale agenţiilor de rating, unde emitentul datoriei este de asemenea cel care plăteşte pentru a evalua propriul său nivel de solvabilitate. Dar nimeni nu vorbeşte despre conflictele de interese ale instituţiilor în care Angela Merkel declară a avea o încredere completă. Uniunea Europeană şi FMI au avansat sute de miliarde – desigur acoperite de diferite garanţii naţionale – numai pentru Grecia. Ceea ce nu este tocmai o garanţie a unei judecăţi imparţiale asupra solvabilităţii statelor sau urgenţei unui plan de austeritate”.

 Sursa: PressEurope.