Şi acum …Italia?

Posted on 11/07/2011 by

4


Breaking News: BCE a primit solicitări de a dubla la 1500 de miliarde de euro fondul de salvare a ţărilor cu probleme, pentru a putea acoperi un eventual ajutor pentru Italia.

Asa cum am anuntat la stirile zile pe care le-am publicat azi dimineata, criza datoriilor din Europa s-a complicat la sfârşitul săptămânii trecute, investitorii îndreptându-şi atenţia către Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, unde are loc o dispută între premierul Silvio Berlusconi şi ministrul de finanţe Giulio Tremonti. Tensiunile dintre Berlusconi şi Tremonti au pornit de la pachetul de măsuri de austeritate propus de ministrul de finanţe şi de la refuzul acestuia de a adopta reducerile de taxe propuse de prim-ministru.

Situaţia s-a  înrăutăţită şi din cauza temerile cu privire la rezultatele pe care le vor obţine băncile italiene la testele de stres la care au fost supuşi cei mai mari creditori europeni, ceea ce a determinat o scădere puternică a acţiunilor din sectorul bancar italian. Euro a pierdut 1,8% faţă de dolar săptămâna trecută, până la un curs de 1,4265 dolari, în timp ce bursele au scăzut în 14 din 18 ţări din vestul Europei. Cea mai afectată, bursa italiană, a scăzut cu 7,2%, trasă în jos de titlurile UniCredit (-20%) şi Intesa SanPaolo (-14%). Randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au ajuns la un maxim de 5,28%, iar o creştere în continuare a acestora ar putea face mai dificilă finanţarea de către guvern a datoriilor de 1.843 de miliarde de euro sau 119% din PIB. În următorii cinci ani ajung la scadenţă obligaţiuni italiene în valoare de 900 de miliarde de euro.  “Italia începe să fie văzută aşa cum este de fapt: o economie periferică cu datorii foarte mari şi creştere economică redusă”, spune Micholas Spiro de la firma de consultanţă Spiro Sovereign Strategy.

Conducerea UE şi BCE discută azi  la Bruxelles nu numai despre situatia in Grecia ci si despre solicitarea de ajutor a Italiei. Potrivit cotidianului german “Die Welt”, BCE a primit solicitări de a dubla la 1500 de miliarde de euro fondul de salvare a ţărilor cu probleme, pentru a putea acoperi un eventual ajutor pentru Italia. Dumnezeu e mare – sper ca si ajuta!

Surse:

Die Welt” de azi  –  EU zeigt Härte gegen Griechen aus Sorge um Italien.
“Reuters”  de azi”  – World stocks, euro fall on Italy contagion concerns
“Ziarul Finaciar” de azi – Ruptura dintre Berlusconi şi ministrul lui de finanţe aruncă Italia în ghearele pieţelor financiare.