Numărul atomic 79

Posted on 21/07/2011 by

10


Aurul este elementul chimic din tabelul periodic care are simbolul Au şi numărul atomic 79. Majoritatea analistilor considera ca pretul aurului se va stabiliza la nivelul de 1.650 de dolari pe uncie în lunile următoare. Saxo Bank vine cu o nouă analiză asupra evoluţiei cotaţiei metalului preţios, efectuată de Ole Sltoh Hansen, Senior Manager al băncii de investiţii. Concluzia este că aurul va continua să se scumpească, cu posibilitatea atingerii unui preţ de 1.650 de dolari pe uncie în lunile următoare. Pe termen mai lung, de cel puţin un an, analiştii Erste Group au estimat un preţ de 2.300 dolari pe uncie. Citand analiza Saxo Bank o citez un fragment:

Pe parcursul lunilor iunie şi iulie am văzut cum criza datoriilor europene escaladeză încă o dată aşa cum a făcut-o în aceeaşi perioadă a anului trecut, când starea financiară disperată a economiei Greciei a început să iasă la iveală. De atunci, am văzut alte naţiuni, precum Portugalia şi Irlanda, care beneficiază de asistenţă financiară, în timp ce agenţiile de rating au continuat să retrogradeze solvabilitatea acestor ţări periferice şi a altor state europene.

În acelaşi timp, economia Statelor Unite s-a clătinat, creşterea economică fiind mult mai slabă decât se preconizase, nu în ultimul rând din cauza creşterii costurilor energiei şi a efectului de undă de la cutremurul şi tsunami-ul japonez din martie.

În concluzie, va continua raliul neabătut? Noi credem că da, deşi într-un ritm mai lent decât în 2010, când a avut o creştere de aproape 30%, cu aproximativ 10% mai mult decât media anuală observată în ultimii zece ani. Factorii care au influenţat piaţa metalelor preţioase sunt în continuare prezenţi şi ar trebui să continue să marcheze preţurile pentru restul anului. Orice retragere va atrage atenţia cumpărătorilor, fie că sunt bănci centrale sau investitori care consideră aurul o investiţie profitabilă pe termen lung.

Problema datoriei suverane europene rămâne o preocupare, în ciuda voinţei politice de a găsi o soluţie. Estimăm că aurul va continua să îşi consolideze o poziţie între nivelurile de 1500 şi 1600, cu precădere către plafonul superior, şi este posibil să atingă chiar pragul de 1650 în lunile următoare.” (Sursa)

Romania are un zăcâmânt de aur unic in lume, format din cel puţin 8 zăcăminte de talie mare, evaluat la 54 de miliarde de dolari. România a pierdut dreptul de a ştanţa lingouri de aur în 2002. Oficialii români au spus că minele de aur sunt nerentabile şi le-au închis în perioada 2004-2006. România ar putea deveni între principalele producătoare de aur din Europa, după Finlanda şi Suedia.Săcărâmb era o zonă unde se exploata aur de multă vreme. Exploatarea de aur a încetat în 2006, în pofida faptului că un studiu efectuat în 2008 arata că la Certej există un zăcământ de 63,5 tone de aur şi 375 tone de argint. Valoarea aurului era estimată la 1,3-1,9 miliarde de dolari (Sursa).

Banca Nationala a Romaniei detinand cea mai mare cantitate de aur din estul Europei. Rezerva de aur a Romaniei era, la sfarsitul anului 2010, de 103 tone, in valoare de peste 3,2 miliarde de euro.  Pe langa tarile cu cele mai mari rezerve de aur, cantitatea este insa infima. Iata mai jos topul tarilor care detin cel mai mult aur, realizat de The Telegraph:

1. SUA – 8.133 de tone;  Valoare – peste 361 de miliarde de dolari
2. Germania – 3.401 de tone; Valoare – peste 151 miliarde de dolari
3. Fondul Monetar International [*] – 2.814 de tone; Valoare – peste 125 miliarde de dolari
4. Italia – 2.451 tone; Valoare – 109 miliarde de dolari
5. Franta – 2.435 tone; Valoare – peste 108 miliarde de dolari
6. China – 1.054 tone; Valoare – 47 miliarde de dolari
7. Elvetia – 1.040 tone ; Valoare – peste 46 miliarde de dolari
8. Rusia – 825 tone; Valoare – 35 miliarde de dolari
9. Japonia – 765 tone; Valoare – 34 miliarde de dolari
10. Olanda – 612 tone; Valoare – peste 27 miliarde de dolar

[*] FMI supravegheaza operatiunile economice in 187 de tari membre. Rezervele de aur sunt folosite pentru a stabiliza pietele international si pentru a ajuta economiile nationale.

Link interesant –  Muzeul Aurului din Brad.

P.S. Autorul este impotriva oricarei concesionari a zacamintelor din Romania, implicit impotriva Proiectului Rosia Montana.

Advertisements