“Duşmanii” Europei

Posted on 22/07/2011 by

1


Proiectul european a inceput modest, ca un proiect de viata in comun al celor care in trecut facusera razboiul si care au decis, dupa razboi, sa traiasca in pace. La realizarea acestui proiect au pus umarul barbati care luptasera pe front si care stiau ce inseamna libertatea si pierderea ei, prietenia, ura si alte celelalte sentimente prea omenesti. Barbatii acestia erau oameni politici corecti, care credeau sincer in idealurile lor.

Treptat, ca in orice constructie umana, birocratia a pus mina pe proiect si l-a acaparat. Proiectul initial a devenit unul din ce in ce mai vast, iar politicienii cei vechi au fost inlocuiti cu altii, nascuti dupa razboi, crescuti in spiritul lui “trebuie sa am de toate”, “mi se cuvin toate”, “merit mult si dau putin”. Convingerile politice ale acestor politicieni, care astazi conduc Europa, avand in jur de 50-60 de ani, sunt ca frunza in vant. Prodi a fost agent KGB, Barosso a fost maoist, Ashton o militanta stangista, etc. Ii dau pe cei mai cunoscuti si care imi vin mai usor la indemana, ei sunt reprezentativi pentru intreaga clasa de la Bruxelles. Pentru acestia, proiectul UE este unul si acelasi cu proiectul eternizarii lor intr-un post de conducere. Ar face orice sa isi mentina functiile. Mai nou, inventeaza super structuri care se calca pe atributii.

Extinderea Europei spre est a avut mai degraba un scop economic (vesticii cautau alte piete de desfacere si forta de munca ieftina), acum vesticii au vazut ca noii intrati au alte conceptii de pace si securitate decat ei. Economia si geo-politica incep, mai ales in perioade de criza, sa arate cat de intrepatrunse sunt. Bruxelles-ul a devenit cutia de rezonanta a diferitelor conceptii despre economie, bunastare, cultura, pace si securitate, la conceptia birocratiei bruxelleze adaugindu-se interesele divergente ale statelor, care ar puta fi grupate, in mare, in statele rusofile si state rusofobe. Vechea si Noua Europa (simplific).

UE descopera, mai ales in perioade de criza, ca statele care au vorbit pana acum, de bine, de rau, pe o singura voce, incep sa vorbeasca fiecare in functie de interesele fiecareia. Germania vrea reducerea drastica a deficitelor. Franta vrea deficite mari pentru “stimularea investitiilor”. Polonia si Romania vor politica europeana comuna fata de Rusia. Grecia vrea euro ieftini la nesfirsit. Marea Britanie vrea banii Europei, nu si povara viitorului comun. Din acest punct de vedere, UE trebuie sa realizeze ca interesele statelor nu vor putea fi niciodata armonizate in intregime. Statele se vor comporta concurential unele fata de altele, chiar daca intr-un mod mai disimulat. Pentru ca, in definitiv, e vorba de dorinta politicienilor nationali de a fi realesi. Oricit de pro-europeni ar fi, acestia depind, finalmente, de electoratul national. Oricit de prieteni ar fi la Bruxelles, la nivel national politicienii europeni au interese diferite.

Birocratia europeana si-a gasit intotdeauna “dusmanul” impotriva caruia sa-si indrepte acuzele. La inceput au fost agasanţii eurosceptici britanici, mai tarziu, la inceputul crizei, nemulţumirea lor a început să se refere la Germania. Dintr-o dată, unilateralismul german a devenit o ameninţare la adresa clasei politice europene. Ba chiar s-a sugerat uneori că germanii încearcă în mod deliberat să transforme dificultăţile economice minore ale Europei într-o criză majoră, pentru a-şi extinde şi consolida influenţa asupra continentului. În ultimele săptămâni, după retrogradarea datoriei suverane a Portugaliei până la nivelul “junk”, discursul funcţionarilor europeni s-a transformat într-o serie de invective la adresa principalelor trei agenţii americane de evaluare financiară: Moody’s, Standard & Poor’s şi Fitch. Deodată, cele trei agenţii sunt acuzate că ar conspira în mod maliţios pentru distrugerea Europei.

Intotdeauna exista alt “dusman” al Europei, singurii care se lupta sunt ei, birocratii.  

Bibliografie si citate:

Opiniile Politeia – O Europa altfel !
Frank Furedi – Why the EU is so clueless about the Euro crisis