Afaceri Europene si coexistenţa pasnica

Posted on 28/07/2011 by

7


Prietenia fatisa intre Europa si Rusia sunt elementele unei coexistente necesare intre un urias, care are nevoie urgenta de tehnologie Europeana si care poate plati cu materii prime necesare Europei in special energie. Exista o mare problema, problema pe care ambele parti nu doresc sa le discute si nici macar nu doresc sa fie amintite de altii. Folosindu-ma de o metafora pot sustine ca “acei copii nascuti din parinti batrani pot iesi cate odata idioti”. Ambii parteneri ai “coexistentei pasnice”  traiesc cu o bomba care va exploda foarte curand, poate intr-o generatie, poate in doua. Bomba se numeste imbatranirea ireversibila a populatiei. Daca in Europa imbatranirea este eleganta, lenta si comoda, in Rusia ea imbraca cele mai mizerablie forme ale conditiei umane: alcoolism, tuberculoza si SIDA.   Daca in Europa occidentala durata medie a vietii este de peste  78 de ani (in Romania cam 73),  barbatii rusii traiesc in medie 59.3 ani si femeile 73.1.

Indiferent care sunt cauzele, ambii parteneri ai noilor afaceri, sunt de fapt “frati de suferinta”. Normal sa se simta bine impreuna! Din nefericire pentru Europeni, Rusia nu le poate rezolva nici macar problemele imediate.  Rusia este lovita de multe probleme care ne preocupa si pe noi, o coruptie generalizata, o justitie discretionara si coruptibila, o populatie saracita de un jaf institutionalizat, nerespectarea mediului de afaceri si o renationalizare a resurselor privatizate. Intr-un cuvand – un mediu de afaceri demoralizant.

Europenii gresesc si Rusii, neavand incotro, vor face ceea ce stiu ei mai bine, vor insela inca o data credulitatea Europei. Coexistenta Europa va avea afaceri profitabile ? Nu cred. Propun doua articole foarte bune pe acest subiect, ambele publicate de mine in Politea Digest, ambele din surse credibile si onorabile. Primul articol si al doilea.

Advertisements
Tagged: , ,