Doamne ajută !

Posted on 30/07/2011 by

1


Situatia pe ambele maluri ale Atlanticului arata foarte rau. Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a modificat perspectiva ratingului acordat SUA de la “stabilă” la “negativă”. Practic, americanii şi-au păstrat (inca) ratingul „AAA”, însă economiştii agenţiei au anunţat că există   şanse majore ca “nota” să fie scăzută din cauza datoriei publice, chiar daca actuala criza a plafonului de indatorare sa-si gaseasca rezolvarea.

Gordon Brownse intreaba int-un interviu publicat de presa spaniola” “De ce Europa a adormit ?”, se întreabă şi ne întreabă Gordon Brown. Lipsa de capitaluri, şomajul, creşterea prea slabă : totul prevestea o criză. A Europei, nu doar a ţărilor luate aparte, Irlanda, Portugalia, Grecia şi chiar Italia şi Spania. O criză pan-europeană : dacă refuzăm să înţelegem aşa ceva, leacurile vor fi – sunt – ineficiente. Problema, insistă Brown, este europeană şi are mai multe întruchipări. Sectorul bancar european nu şi-a dat seama că nu reprezintă numai sectorul bancar european, darămite un sector bancar naţional, ci că face parte dintr-un sistem mondial. Problemele nu se vor rezolva prin deblocarea de fonduri, susţine britanicul, deoarece este vorba despre probleme de solvabilitate şi de insolvabilitate, şi nu de lichidităţi.

Aceste probleme nu vor fi rezolvate în mod izolat. Brown propovăduieşte o strategie “pan-europeană” care, înlocuieşte “reacţiile de panică” printr-o politică de reconstrucţie pe termen lung. În caz contrar, Europa va intra într-o epocă de nemulţumire socială, de fobie a imigranţilor şi de “mişcări politice secesioniste”. Şi Gordon Brown propune ca problemele comune să fie abordate ca atare, nu ca probleme “locale” care nu ar privi restul Europei.

In Italia, Berlusconi nu prea mai stie ca sa faca – “O schimbare, acum, sau Italia se va prăbuşi”, titrează La Repubblica. Cotidianul italian relatează despre un manifest “nou şi dramatic” semnat pe 27 iulie de către sindicatele italiene, băncile şi patronatul din federaţia Confindustria, prin care îi cer guvernului lui Berlusconi să ia imediat măsuri pentru a “câştiga încrederea pieţelor înainte ca situaţia economică din Italia să devină incontrolabilă”. “O ruptură [faţă de trecut] şi un nou pact social se impun acum”, se scrie în document, “pentru a asigura menţinerea nivelului datoriei şi crearea de noi locuri de muncă”. “Măsurile de austeritate aprobate de către guvernul italian săptămâna trecută nu au fost suficiente pentru a convinge pieţele”, subliniază La Repubblica. Pe aceeaşi temă, Massimo Franco, editorialilstul din Corriere della Sera consideră manifestul ca fiind “strigătul economiei italiene într-o ţară fără credibilitate”. El scrie în continuare că “acest document aproape fără precedent trimite guvernul italian într-un purgatoriu fără sfârşit, şi subliniază starea generală de nemulţumire faţă de politica economică a guvernului Berlusconi”.

Singurii care fac treaba sunt nemtii, bineinteles avand in vedere ca francezii se prefac ca fac treaba. Nemtii fac afaceri cu oricine are  bani, de la rusi pana la iranieni,  incercand sa-si reduca deficitul bugetar pe orice cale.

Lumea va cunoaste pentru prima data o noua forma de inflatie / deflatie, biflatia! Adica cresteri  intr-o categorie de preturi, cele de uz curent (alimente in special) si scaderi la marfurile de folosinta indelungata (auto, electrocasnice, imobiliare).

Deoarece, ca de obicei politicienii nu sunt de vina, pentru ca ei au fost alesi democratic, ramane elctoratul de peste tot sa sufere ponoasele.

Deocamdata, cineva inventiv in SUA a pus la dispozitia optimistilor o linie directa spre Dumnezeu. Poate daca ne rugam ne ajuta Domnul sa iesim din criza. Deoarece in poza alaturata arata cum credinciosii tuturor religiilor sunt invitati sa-l contacteze ma intreb cam cine ar raspunde la centrala pentru diferitele religii. Situatia este grea peste tot, singurul lucru ramas este putin umor! Din asta avem buget nelimitat, sper!