Ieri Norvegia a anuntat ca că nu-şi mai permite să continue operaţiunile din Libia alături de ceilalţi aliaţi.
Italia şi-a retras şi ea din acţiune port-avionul Garibaldi şi a promis că-şi va reduce drastic toate misiunile în străinătate. În opinia oficialilor NATO, retragerea bombardierelor norvegiene şi a port-avionului italian nu va afecta ritmul operaţiunilor aeriene. Problema ar fi ca tarile NATO au terminat si munitia de razboi si au inceput sa se imprumute intre ele si de la americani.
O operatiune atat de ineficienta era greu de inchipuit din partea aliantei care se considera “cea mai puternica” din toate timpurile. Probabil ca rusii si chinezi isi freaca mainile de bucurie.
Ţările NATO sunt aşadar nevoite să-şi ajusteze tactica militară, dar şi mesajele diplomatice, în funcţie de aceste noi date ale problemei. Mulţi se aşteptau ca intervenţia din Libia, lansată în februarie pentru a proteja populaţiile civile de atacurile trupelor colonelului Muammar Gaddafi nu vor dura decât câteva săptămâni.
Pe plan diplomatic, SUA, Marea Britanie şi Franţa şi-au modificat şi discursul oficial: cele trei state au lăsat să se înţeleagă că Muammar Gadafi ar putea rămâne în ţara sa, dacă-şi abandonează toate prerogativele. O ipoteză respinsă vehement de rebeliunea libiană bazată la Benghazi. (Sursa stirii RFI) vezi articolele pe Politeia referitoare la Libia!
Doua intrebari:
1. Valoreaza ceva NATO fara americani?
2. Tot agentiile de rating sunt de vina?
Ștefan A.
01/08/2011
Salut
NATO a fost si este in primul rind USA . 🙂 Asa cum tratatul de la Varsovia a fost in primul rind URSS . 🙂 Restul , ( ca tratatul comunist a murit 🙂 ) sint “carne de tun”. Unii mai bine imbracati , cu tehnica mai lucioasa dar tot furnizori de ipotetice cadavre au ramas . In Libia au pornit prea tirziu si fara trupe terestre nu a fost cistigat nici un razboi pe planeta asta . De cind exista . Fiecare zi care trece e in favoarea beduinului colonel . Se poate organiza mai bine la acea forma de lupta care se cheama gherila (si mai periculos daca e in orase ) . Irak si in special Afganistan au fost si sint exemple rasunatoare de ce poate face aceasta tactica militara care pe vremea URSS se chema lupta de partizani . PS . Au invatat si nemtii pe propria piele ce inseamna sa suporti cu tactica asta in Yugoslavia in anii 40 . Politicienii au memorie scurta . 😦
skorpion
01/08/2011
salve,
Norvegia de ce s-a retras?
din cauza dementului anders behring?