Libia = fiasco?

Posted on 01/08/2011 by

2


Ieri Norvegia a anuntat ca că nu-şi mai permite să continue operaţiunile din Libia alături de ceilalţi aliaţi.

Italia şi-a retras şi ea din acţiune port-avionul Garibaldi şi a promis că-şi va reduce drastic toate misiunile în străinătate. În opinia oficialilor NATO, retragerea bombardierelor norvegiene şi a port-avionului italian nu va afecta ritmul operaţiunilor aeriene. Problema ar fi ca tarile NATO au terminat si munitia de razboi si au inceput sa se imprumute intre ele si de la americani.

O operatiune atat de ineficienta era greu de inchipuit din partea aliantei care se considera “cea mai puternica” din toate timpurile. Probabil ca rusii si chinezi isi freaca mainile de bucurie.

Ţările NATO sunt aşadar nevoite să-şi ajusteze tactica militară, dar şi mesajele diplomatice, în funcţie de aceste noi date ale problemei. Mulţi se aşteptau ca intervenţia din Libia, lansată în februarie pentru a proteja populaţiile civile de atacurile trupelor colonelului Muammar Gaddafi nu vor dura decât câteva săptămâni.

Pe plan diplomatic, SUA, Marea Britanie şi Franţa şi-au modificat şi discursul oficial: cele trei state au lăsat să se înţeleagă că Muammar Gadafi ar putea rămâne în ţara sa, dacă-şi abandonează toate prerogativele. O ipoteză respinsă vehement de rebeliunea libiană bazată la Benghazi. (Sursa stirii RFI) vezi articolele pe Politeia referitoare la Libia!  

Doua intrebari:

1. Valoreaza ceva NATO fara americani?
2. Tot agentiile de rating sunt de vina?