Verba volant şi “triplul A” zboară!

Posted on 07/08/2011 by

2


Probabil ca partida de golf saptamanala a Presedintelui Obama va fi extrem de problematica in acest weekend. Se pare ca handicapul la golf al Presedintellui american nu prea l-a ajutat sa abata calificativul JUSTIFICAT pe care l-au primit Statele Unite de la “dusmanul public numarul unu” al incompetentelor guvernamentale, agentia de rating Standard & Poor’s. Vinerea trecuta [6 august], dupa ce si-a primit portia de ulei de ricin, comenta Obama intr-un discurs rostit la centrul Navy Yard din Washington, in fata veteranilor militari:

“Doresc ca americanii si partenerii nostri din intreaga lume sa stie acest lucru: vom iesi din criza, lucrurile se vor imbunatati” […]Trebuie sa cream un ciclu autosuficient, in care lumea sa poata cheltui si economia sa poata face angajari, pe fondul cresterii economice […] Preocuparea mea actuala, intreaga mea atentie se concentreaza pe angajarea celor ramasi fara locuri de munca, cresterea salariilor, reconstruirea sentimentului de siguranta al clasei mijlocii” (aici)

Inca o data o ploaie de cuvinte lipsite de nici un program de rezolvare a problemelor generate de aceasta retrogradare. Majoritatea expertilor americani estimeaza ca reducerea ratingului ar costa guvernul american intre 80 si 140 de miliarde de dolari pe an, sub forma de dobanzi suplimentare la creditele pe termen lung. Consumatorii americani platesc intr-un fel sau altul dobanzile la care se imprumuta statul american , avand in vedere ca vor creste costurile creditelor pentru case, masini sau studii.

Tragic este ca dupa retrogradarea SUA au mai ramas 15 tari in toata lumea (plus o insula – Isle of Man, pe coasta de vest a Marii Britanii) care mai fac parte din clubul statelor cu rating maxim, acordat atat de S&P, cat si de Moody’s, potrivit CNN. Printre cele mai puternice economii ale lumii, la ora actuala, se afla: Canada, Franta, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. Aveti mai sus harta statelor lumii care mai au rating maxim, prezentata de CNN. Isle of Man si Singapore nu sunt reprezentate grafic, fiind foarte mici.