Titluri: Bursele asiatice au scazut puternic dupa anuntul liderilor G7. Pretul petrolului, in declin (84,40 dolari); Update: Degringoladă pe burse. Se anunţă o nouă criză?; Banca Centrala Europeana va cumpara obligatiuni din zona euro; Protestele din Londra continuă: 26 de poliţişti răniţi şi peste 55 de persoane arestate.; Noua realitate economică: lumea va trebui să scape de dependenţa de datorii;
Bursele asiatice au scazut puternic dupa anuntul liderilor G7. Pretul petrolului, in declin (84,40 dolari). Bursele asiatice au avut pierderi foarte mari in primele ore dupa deschiderea sedintelor de tranzactionare de luni, in pofida anuntului liderilor G7, care s-au angajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate si pentru a sprijini functionarea pietei financiare, stabilitatea financiara si cresterea economica. Preturile petrolului au scazut drastic luni dimineata in comertul electronic din Asia, ca urmare a scaderii ratingului datoriei SUA de catre S&P’s, au declarat analistii. In dimineata zilei de tranzactionare, un baril de pretrol “light sweet crude” pentru livrare septembrie a pierdut 2,48 dolari, ajungand in final la 84.40 dolari. Pretul titeiului Brent din Marea Nordului a scazut cu 2.48 de dolari, pana la 106.89 dolari. Vineri, pietele bursiere au incheiat in scadere drastica, pe fondul preocuparii pentru datoriile unor tari europene si de starea de sanatate a economiei globale in general, dupa decizia de luni a agentiei de rating Standard & Poor (S & P) de a retrage Statelor Unite ale Americii prestigiosul rating “AAA”, pentru prima data in istorie. Hotnews, The Wall Street Journal.
Update: Degringoladă pe burse. Se anunţă o nouă criză? Bursele asiatice şi-au accelerat pierderile luni, 8 august, după scăderea ratingului SUA şi în contextul în care liderii principalelor economii de pe planetă s-au mobilizat pentru a preveni un crah mondial. Bursa din Tokyo (Japonia) a pierdut 2,13% în debutul după-amiezii (ora locală). Bursa din Seul (Coreea de Sud) a căzut cu 6,3 procente, iar cea din Sydney (Australia) a coborât cu 2,56%. Bursa din Shanghai a pierdut în primele ore ale dimineţii până la 4%. Bombay a scăzut cu 3,08 procente la o oră după deschidere. Preţul aurului a luat-o şi el razna: uncial de aur a ajuns să coste 1.700 de dolari pe piaţa din Hong Kong, un nou record în materie, în ciuda statutului său de valoare-refugiu, care atrage investitorii. Probleme au fost şi în acest week-end. Indicele Tadawul al Bursei din Arabia Saudită a coborât sâmbătă cu 5,5%, cea mai accentuată scădere de la 1 martie, iar indicele DFM General al pieţei din Dubai a pierdut duminică 5,2%, cea mai slabă şedinţă din ianuarie. Bursa din New York a avut cea mai slabă săptămână din ultimele 32 de luni, în timp ce pieţele europene au înregistrat cele mai mari scăderi din noiembrie 2008.RFI.
Banca Centrala Europeana va cumpara obligatiuni din zona euro. Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat duminica seara ca se va implica activ pe piata obligatiunilor, pentru a tempera criza datoriilor din zona euro. “BCE va pune in aplicare in mod activ programul sau de rascumparare a obligatiunilor”, se arata intr-o declaratie a Consiliului guvernatorilor BCE, dupa incheierea reuniunii de urgenta, potrivit AFP. In declaratie nu este mentionata o tara anume, insa analistii se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa intervina pe piata obligatiunilor italiene si spaniole. Institutia monetara din Frankfurt a salutat, de asemenea, anunturile venite din partea guvernului italian si a celui spaniol, privind noi masuri de austeritate si reforme in domeniul politicilor fiscale si structurale, se arata in declaratie. Consiliul guvernatorilor BCE a solicitat, de asemenea, sefilor de stat si de guvern din Europa sa se “asigure ca isi vor onora semnatura suverana”, pentru a permite Fondului European de Stabilitate Financiara sa intervina pe piata secundara, asa cum s-a decis la summitul de la Bruxelles, din 21 iulie. BCE a decis sa intervina in mod decisiv pe pietele financiare si sa raspunda in mod semnificativ la o eventuala agravare a crizei datoriilor, a declarat o sursa din zona monetara euro, potrivit Reuters. Italia are, in acest moment, cea mai mare datorie publica din Uniunea Europeana. Mai multi analisti spuneau ca aceasta operatiune de cumparare de obligatiuni, care ajuta tarile cele mai fragile, este o conditie pentru a readuce calmul pe piate. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel si-au reiterat angajamentul de a pune in aplicare pe deplin masurile cu privire la zona euro, stabilte in cadrul summitului de la Bruxelles. Hotnews.
Protestele din Londra continuă: 26 de poliţişti răniţi şi peste 55 de persoane arestate. Mai multe persoane mascate au continuat duminică noaptea să se răfuiască cu poliţiştii din Londra. Protestatarii au incendiat şi au jefuit mai multe magazine din zonele londoneze Enfield, Edmonton şi Brixton. Până în acest moment sunt 26 de poliţişti răniţi şi peste 55 de arestaţi! Violenţele continuă! “Poliţia a fost trimisă să acopere mai bine zona Tottenham, astfel că protestatarii au văzut aici o a doua noapte. Nu ştim de unde au apărut. Se pare că au venit şi cu transportul public, şi cu maşinile personale. Erau foarte organizaţi”, a declarat şeful Consililui din Enfield, Doug Taylor, care crede că incidntele au legătură cu cele întâmplate, sâmbătă seară, în Tottenham. Cartierul londonez Tottenham a fost în noaptea de sâmbătă spre duminică scena unor confruntări extrem de violente între oamenii care locuiesc în acest cartier al săracilor şi poliţie. Evenimentul care a declanşat violenţele – cel puţin 400 de britanici au ieşit pe străzi în semn de protest – este moartea unui bărbat de 29 de ani, tată a patru copii, într-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Adevarul
Noua realitate economică: lumea va trebui să scape de dependenţa de datorii. Criza actuală, generată de ţările din zona euro şi amplificată de Statele Unite, a devenit una mondială după evenimentele de săptămână trecută, iar politicienii se văd nevoiţi să rescrie modul în care funcţionează cele mai mari economii ale lumii: creşterea economică va trebui să fie una sănătoasă şi nu alimentată de datorii. Guvernele europene şi cel american vor fi nevoite să taie drastic din cheltuielile care depăşesc an de an veniturile din taxe şi impozite. Reducerile de cheltuieli se vor resimţi şi în buzunarele oamenilor de rând pentru că o pate însemnată din banii încasaţi de executivul de la Washington, dar mai ales de cele de la Roma, Paris, Berlin sau Atena merg către sistemele sociale generoase. Schimbarea va fi însă dureroasă şi greu de acceptat de către europeni pentru că ei sunt obişnuiţi de zeci de ani cu beneficiile pe care le primesc de la guverne. În cazul crizei din Grecia, divergenţele dintre politicienii europeni au făcut ca ţara să fie salvată în ultima clipă. Şi în 2010 şi în 2011. Şi după acelaşi scenariu: măsuri incomplete sau neconvingătoare iniţial pentru ca la presiunea investitorilor politicienii să ridice miza. În SUA rivalitatea dintre democraţi şi republicani a făcut cea mai mare economie a lumii să îşi piardă ratingul maxim AAA pentru că politicienii din cele două tabere au avut încăpăţânarea de a ţine cu dinţii de propriile măsuri şi de a nu le accepta pe cele din tabăra adversă fără a se gândi la consecinţele asupra pieţelor financiare. Ziarul Financiar.
Ștefan A.
08/08/2011
Salut .
Cum excesul de bani este depozitat in Asia , pierderile bursiere de acolo sint bine venite . 😆
Acelasi tip de pierderi in Europa sau USA vor fi drasnic eliminate prin noi programe de tiparire de bani . Dolari sau euro , tot un drac .
Se poate face un film horror de succes cu astfel de scenarii . 😦
Theophyle
08/08/2011
salut Stef 🙂
te bucuri de necazurile bogatilor 🙂
tucu
08/08/2011
Salut,
Theophyle care este corelatia intre activitatea buersiera si pretul petrolului? De ce scade pretul petrolului cind cad bursele? Se incetineste activitatea economica sau mai exact se are in vedere o incetinirre a activitatii economice?
Theophyle
08/08/2011
Salut tucu 🙂
Cand bursele scad exista pericolul unei incetiniri economice, care intotdeauna inseamna mai putina energie consumat … deci asta ar fi “logica” economica!
Ștefan A.
08/08/2011
Salut Theophyle
Nu ma bucur cind bogatul plinge . Am invatat ca dupa plinsul lor urmeaza foamea celor de rînd . 🙂 Daca datele macro sint in scadere , cetateanul comun elimina anumite voci din “cosul anual” de cheltuieli ,firmele fac economii pe partea de investitii si eu atunci am ceva probleme cu munca . 🙂 Bineinteles ca statul pretinde acelasi obol ca in perioadele de “duduiala” economica si atunci problemele se amplifica . 😦