Preţul succesului

Posted on 13/08/2011 by

7


Daca ar trebui sa-mi imaginez un format pe care l-as dori pentru Uniunea Europeana, probabil ca alegerea ar fi Confederatia Elvetiana. O democratie aproape enervanta, cu zecile lor de referendumuri, cu o birocratie impecabila si cu o guvernare lipsita de scandaluri. Elvetia reuseste sa prezinte un multiculturalism adevarat, sustinut de un multilingvism functional si un respect fara dubiu fata de traditiile si confesiunile religioase ale cetatenilor ei. Elvetia este un stat pasnic, care a reusit sa se fereasca de conflagratiile teribile prin care ceilalti europeni (barbari) au trecut. Mai mult decat atat, ei au sustinut o neutralitate de invidiat, de multe ori criticat cu invidie de ceilalti europeni. De mentionat ca Elvetia are o armata puternica (de invidiat), o industrie de armament purternica, care ii satisface nevoile si un sistem de rezervisti aproape unic in lume (cel israelian fiind imitat de la  ei).

Cu toate cele spuse mai sus, trebuie mentionat ca in zilele astea, haosul european s-a dovedit nefast pentru ei, obligandu-i sa plateasca un pret cam scump pentru succesul ordinii si a bunastarii de care se bucura cetatenii aceste tari extraordinare. Va redau in continuare fragmentele unui articol extrem de convingator, publicat de cotidianul olandez  De Volkskrant si selectat de PressEurop.

Bieţii elveţieni: totul în ordine, dar suferă de criza euro

Bieţii elveţieni! Ei sunt în afara monedei unice, au finanţe publice în perfectă ordine, şi totuşi sunt  victime ale crizei monedei euro. Francul elveţian, odinioară egal cu el-însuşi, a ajuns în ultimele săptămâni la un nivel record, un dezastru pentru exporturi şi turism. Fugind de problemele din zona euro şi de îngrijorările din SUA, investitorii se năpustesc pe francul elveţian, o investiţie refugiu. Un franc elveţian valorează acum 95 centime de euro, fie o creştere de 13% într-o lună. La valoarea cea mai scăzută, înainte de începutul crizei creditelor în 2007, se cumpăra la 60 de centime.

Astfel francul elveţian devine moneda cea mai supraevaluată din lume, a calculat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică(OCDE) la începutul lunii august. Valoarea naturală a monedei se află mai degrabă între 71 şi 77 de centime, consideră un purtător de cuvânt al băncii centrale elveţiene. Această evaluare prezintă beneficii pentru elveţienii care locuiesc în zonele de frontieră, care pot face cumpărături ieftine în străinătate. Locurile de parcare ale mall-urilor de cealaltă parte a frontierei sunt pline de plăcuţe de înmatriculare elveţiene.

Dar pentru economia elveţiană această creştere nu are nimic imbucurator. Numărul de turişti europeni scăzuse deja semnificativ în prima jumătate a anului 2011: belgienii cu 9,5%, olandezii cu 8%, germanii cu 7,6%, potrivit cifrelor publicate în 5 august de către Oficiul Federal de Statistică. Elveţia nu a fost niciodată o destinaţie ieftină, dar aprecierea curentă a francului elveţian este de o amploare fără precedent în ultimii patruzeci de ani. O noapte în cel mai accesibil apartament de lux de la Beau Rivage, un hotel de lux din Geneva, care costa în noiembrie echivalentul a 582 de euro, costă acum 740 de euro . Şi dacă bei în vara aceasta un cocktail pe o terasă în Elveţia, trebuie să plăteşti o notă de aproape 20 de euro.

Industria elveţiană a suferit şi ea presiuni. Companiilor exportatoare le este din ce în ce mai greu să concureze cu rivalii lor străini. Marile companii elveţiene, precum fabricantul de ceasuri Swatch şi grupul tehnologic ABB, au declarat o scădere a vânzărilor. Unele întreprinderi mai mici au cerut angajaţilor să lucreze mai multe ore în schimbul aceluiaşi salariu pentru a compensa deficitul.

Banca centrală elveţiană, în faţa intensificării presiunii politice, şi-a redus rata de referinţă la aproape de zero. Ea speră astfel să reducă escaladarea francului elveţian. Paritatea cu moneda euro este obsesia elveţiană : dacă tendinţa actuală continuă, moneda elveţiană va valora în curând la fel de mult sau mai mult decât euro. Elveţia plăteşte preţul stabilităţii ei financiare. “Avem astfel de probleme pentru că avem o situaţie foarte pozitivă, în timp ce Europa şi Statele Unite se confruntă cu probleme mari”, a declarat la televiziunea elveţiană Philipp Hildebrand, preşedintele băncii centrale. Elveţia este una dintre puţinele ţări europene care afişează un excedent bugetar, a cărei balanţă comercială prezintă un excedent confortabil şi a cărui rată a şomajului, la 3%, este mai scăzută decât cea a Olandei, elevul fruntaş din UE.

Dacă această supraevaluare a francului continuă, creşterea economică, de peste 3% în primul trimestru al anului, va înregistra probabil o contractare severă. Experţii nu exclud de altfel o recesiune.

“36,50 franci elveţieni pe noapte pentru două persoane, pensiune completă”. Monika Abplanalp, gerantul campingului, vrea să sugereze: aici, în Elveţia, preţurile nu au crescut, doar la voi, în ţările din zona euro, totul pare să se fi schimbat: “Acum patru ani, când am deschis, 36,50 franci elveţieni valorau 22 de euro. Acum, valorează 33”. Rezultatul pentru campingul lui Monika Abplanalp, cocoţat în Alpii de lângă Berna: “turişti mai puţini, mult mai puţini. În mod normal, germanii, elveţienii şi olandezii sunt principalii noştri clienţi. Dar anul acesta nu sunt practic deloc turişti germani şi mulţi compatrioţi îşi petrec vacanţele în străinătate, pentru că totul este mult mai ieftin acolo în acest moment”.

Şi totuşi, soarta ţărilor din zona euro nu este de invidiat, găsesc elveţienii un pic zeflemitori. “Olanda şi Germania plătesc pentru celelalte ţări din zona euro”, spune Monika Abplanalp. “Elveţia este frumoasă, curată şi sigură. Să sperăm că va rămâne astfel”.

Advertisements