Costul cinei – 22 de miliarde de euro!

Posted on 16/08/2011 by

3


Banca Centrală Europeană (BCE) a cheltuit săptămâna trecută suma de 22 miliarde de euro pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, reactivând acest plan controversat în încercarea de a opri extinderea crizei datoriilor în Spania şi Italia. Suma este cea mai mare cheltuită de BCE într-o săptămână, după lansarea programului în luna mai a anului trecut, şi o depăşeşte pe cea de 16,5 miliarde de euro utilizată în prima săptămână, când a ţintit obligaţiunile elene.

Eurostat a anunţat astăzi că PIB-ul în zona euro şi din Uniunea Europeană a crescut în trimestrul doi cu 0,2%, după ce în primul trimestru acesta a avansat cu 0,8%. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, creşterea a fost de 1,7%.

Tot astazi, după anunţul de mai sus care mentiona  că avansul economiei Germaniei a încetinit la 0,1% în trimestrul al doilea si Franţa a anunţat creştere economică zero în acelasi trimestru, bursele care au costat saptamana trecuta 22 de miliarde au coborat din nou, coloranduse in rosu.

Tot astazi Cancelarul german Angela Merkel şi Preşedintele francez Nicolas Sarkozy se vor întâlni la palatul Élysée din capitala Franţei, la ora 16:00 ora Parisului (17:00 ora României), pentru a discuta despre problemele economice ale uniunii monetare şi criza datoriilor din regiune.

Atât Franţa, cât şi Germania, au făcut clar că discuţiile nu vor acoperi propuneri ale mai multor lideri europeni ca statele din zona euro să emită în comun obligaţiuni pentru a sprijini membrii al căror acces la finanţarea de pe pieţe este îngreunat de creşterea randamentelor obligaţiunilor. Cu toate acestea, un consilier eonomic al guvernului german, Peter Bofinger, a declarat pentru Bloomberg că Merkel şi Sarkozy ar putea anunţa propuneri “care merg în direcţia” unor emisiuni comune de obligaţiuni.

Dumnezeu sa-i inteleaga pentru ca eu nu-i mai inteleg de loc. Astept conferinţă de presă comună la ora 18:30 (19:30 ora României) ca sa vad ce scofala a iesit din acesta reuniune. Cina de lucru programată dupa aceast conferinta o las pentru ei. Ultima cina a costat 22 de miliarde de euro, interesant cat va costa cea de astazi.