În Europa: 22 August 2011 – „Londra este peste tot”

Posted on 22/08/2011 by

1


Titluri: Bursele Internationale 20-22 August 2011; Libia: 1.300 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore. Rebelii au intrat în Tripoli; Cronicizarea crizei; Rusia şi eforturile eşuate de refacere a spaţiului sovietic; Revolte după model londonez în Hamburg.

Bursele Internationale 20-22 August 2011. Bursele europene au incheiat tranzactiile de vineri in scadere, dupa o revenire usoara determinata de fluctuatiile de pe Wall Street, trasa in jos de temerile legate de perspectivele economiei mondiale si ale sectorului financiar, relateaza AFP. Bursa din Paris a pierdut 1,92%, dupa ce declinul a atins in timpul sedintei 4%. Actiunile BNP Paribas au scazut cu 4,27%, iar Societe Generale cu 3,38%. La Frankfurt, bursa a coborat cu 2,19%, la Londra cu 1,01% , la Madrid cu 2,11% si cu 2,46% la Milano, continuand pierderile semnificative de joi. La Londra, titlurile Lloyds Banking Group au scazut cu 4,78%, RBS cu 5,38% si Barclays cu 2,27%. Bursa elvetiana a scazut cu 1,97%. New York Stock Exchange a incheiat in scadere saptamana bursiera, dupa o sedinta ezitanta, dominata de temerile legate de reculul economiei si de riscul unei noi recesiuni, adaugand astfel la pierderile grele suferite in ziua precedenta: Dow Jones a pierdut 1,57%, iar Nasdaq 1,62% .  Dow Jones Industrial Average a pierdut 172.93 puncte si a coborat la 10,817.65 puncte, cel mai mic nivel din 10 august, iar Nasdaq a scazut cu 38.59 puncte la 2,341.84 puncte. Acesta este cel mai scazut nivel de inchidere al indicelui dominat de actiunile pe tehnologie din ultimul an. Si Indicele S & P 500 a scazut cu 1,50% (17.12 puncte) incheind sedinta la 1123.53 de puncte. Pietele bursiere asiatice evolueaza prudent luni dimineata dupa doua saptamani de turbulente pe bursele din intreaga lume din cauza ingrijorarii serioase asupra cresterii economice. La Tokyo, indicele prinicpal al bursei, Nikkei 225, a urcat cu 0,19% pana la jumatatea sesiunii dupa ce deschisese in scadere cu 0,37%. Bursa din Sydney era in crestere cu 0,94% pana la pranz. La Hong Kong bursa a urcat cu 0,43%. Bursa din Shanghai a castigat 0,37%, iar cea din Seul este in echilibru, dupa ce se prabusise cu mai mult de 6% vineri.  Hotnews si The Wall Street Journal

Libia: 1.300 de persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore. Rebelii au intrat în Tripoli. Conexiunea la Internet era din nou disponibilă pentru public la Tripoli, pentru prima dată de la începutul insurgenţei în Libia, la jumătatea lui februarie, au anunţat locuitorii capitalei în noaptea de duminică spre luni. “ADSL merge din nou în tot cartierul”, a declarat pentru AFP un locuitor din cartierul Tajura, în estul Tripoli. Alţi doi locuitori din două cartiere diferite situate în apropiere de centrul capitalei au confirmat că Internetul este din nou disponibil.  Rebelii libieni au ajuns în piaţa Verde, locul de reuniune tradiţional al susţinătorilor regimului Muammar Kadhafi, situat în centrul Tripoli, potrivit imaginilor difuzate în noaptea de duminică spre luni de televiziunea Sky News. O mulţime de persoane bucuroase agita drapele în culorile rebeliunii, roşu, negru şi verde, dansând şi scandând “Allah Akbar” (Allah este mare), precum şi trăgând salve în aer. “În 24 de ore, 1.300 de persoane au fost ucise la Tripoli”, a declarat Moussa Ibrahim, în cadrul unei conferinţe de presă, afirmând că “regimul său este încă puternic şi că mii de voluntari şi soldaţi sunt pregătiţi să lupte”. Lupte violente se desfăşurau duminică seara la Tripoli după asaltul dat de rebeli asupra bastionului regimului, dar colonelul Muammar Kadhafi a promis să reziste şi să iasă învingător din bătălie. “Avem un lider (colonelul Kadhafi) care ne va conduce către pace (…) şi nu puteţi priva libienii de acest lucru”, a adăugat Ibrahim. Potrivit unui corespondent al AFP, rebelii, ajunşi în special pe mare, au fost întâmpinaţi cu bucurie în unele cartiere din capitală. Sfârşitul lui Muammar Kadhafi este “aproape”, a apreciat duminică seara Guvernul britanic, după intrarea rebelilor în Tripoli. Anterior, NATO declarase că regimul Kadhafi este pe cale să se “prăbuşească”, adăugând că nu ia parte în niciun fel la ofensiva rebelilor libieni la Tripoli. Mediafax.

Cronicizarea crizei. Nervozităţi, turbulenţe, prăbuşiri, scurte relansări – sunt termenii cei mai frecvenţi utilizaţi în descrierea comportamentului burselor şi a evoluţiei unei crize care promite să se perpetueze.  Teama de care s-au simţit cuprinşi la început majoritatea muritorilor de rînd la auzul sentinţelor de declasare de către atotputernicele agenţii de rating a unor state care păreau pînă deunăzi sigure şi relativ puternice, pare să vireze, după o serie de convulsii sociale violente, în oboseală şi apatie. Criza s-a cronicizat, brutalele oscilaţii ale valorilor bursiere îi agită în continuare pe agenţi, experţi şi finanţişti, lăsîndu-i cvasi indiferenţi – sau cel mult uşor amuzaţi – pe istoricii economiei. Se poate întîmpla ca o infimă eroare umană să declanşeze un dezastru, de pildă simpla alunecare a unui deget, în febrilitatea cu care agenţii bursieri acţionează, pe clapa falsă a tastaturii, majorînd sau diminuînd astfel, în baza programului computerizat, dimensiunile tranzacţiei. Se mai poate întîmpla însă ca un broker să sufere de adipozitate, ca degetul său să  fie prea gros pentru delicatele dimensiuni ale tastaturii. Este ceea ce s-a şi întîmplat în mai 2010 pe Wall Street, cu consecinţe vizibile, chiar dacă autorul erorii s-a dezis de orice răspundere… Ceea ce este nou în actuala criză, crede profesorul Werner Abelshauser, este neputinţa politicii de a modifica actualele relaţii, sau altfel spus, codul manierelor bursiere. În criza provocată de prăbuşirea pieţei imobiliare americane, a falimentului băncii Lehman, statele au putut interveni. Acum nu o mai pot face fiindcă pur şi simplu nu mai au cu ce, îndatorîndu-se pînă peste cap. Iar această înglodare în datorii prejudiciază capacitatea lor de a mai interveni. Mai multe in Deutsche Welle.

Rusia şi eforturile eşuate de refacere a spaţiului sovietic. Cel mai recent proiect al Rusiei de reintegrare a fostelor state membre ale Uniunii Sovietice într-un întreg s-a încropit în “Uniunea vamală”, încheiată de Rusia, Belarus şi Kazahstan în 2010.  Guvernul de la Moscova intenţionează să atragă şi alte state fost sovietice în zona de comerţ liber. Însă iniţiativa Rusiei ar putea avea aceeaşi soartă ca şi alte încercări de acest fel din deceniile care au urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Nenumăratele încercări ale Rusiei de a reintegra fostele republici sovietice au început cu formarea Comunităţii Statelor Independente (CSI), fondată iniţial de Rusia, Belarus şi Ucraina în decembrie 1991, cu doar puţin înaintea dizolvării oficiale a Uniunii Sovietice.  Comunităţii Statelor Independente i s-au alăturat ulterior alte opt ţări, printre care Armenia, Belarus, Kazahstan şi Republica Moldova. Georgia a fost membră doar temporar. Iar Ucraina nu a ratificat nici până astăzi tratatele CSI, neconsiderându-se decât ca “participantă”, dar nu şi ca “membră” a Comunităţii.  “CSI a funcţionat ca o societate având drept scop dizolvarea Uniunii Sovietice, dar care, treptat, şi-a pierdut importanţa politică”, spune Hans-Henning Schröder din parea Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Politică de la Berlin. Rusia tot încearcă să convingă cel puţin câteva din fostele republici sovietice să semneze alianţe politice sau economice, “dar încercările ei de până acum nu au dus la uniuni de talia CSI. De fapt putem spune că niciuna din aceste organizaţii nu funcţionează bine”, a adăugat Schröder. Poate deci reuşi planul Rusiei de a forma o Uniune din ţările ex-sovietice? Hans-Henning Schröder consideră că, “pentru a izbuti, Rusia trebuie să se dezvolte economic. În prezent, economia rusă se bazează pe exporturi de energie şi materii prime. Rusia trebuie să se modernizeze şi să introducă noi tehnologii în industrie. Până acum Moscova nu a reuşit să facă decât paşi mici în această direcţie şi, ca urmare, nu este este un partener comercial atrăgător.” Mai multe in Deutsche Welle.

Revolte după model londonez în Hamburg. Un festival din oraşul german a degenerat în confruntări extrem de violente între grupuri de tineri şi poliţie. Protestatarii au dat foc pubelelor şi au atacat filiala unei bănci din Hamburg. La Berlin, au fost incendiate din nou mai multe vehicule.  Violenţele au izbucnit în Hamburg chiar la sfârşitul festivalului organizat sâmbătă în oraşul-port, la care participau aproximativ 10.000 de oameni. Pentru că evenimentul, o tradiţie în zonă, se termină în fiecare an cu o bătaie de stradă între activiştii de stânga şi forţele de ordine, autorităţile au mobilizaţi peste 2.000 de poliţişti. Inutil. Protestatarii au început să arunce cu sticle, pietre şi cu artificii în agenţii de poliţie în jurul orei locale 22.30. Situaţia s-a înrăutăţit când un grup de tineri beţi a dat foc unui morman de gunoaie în mijlocul străzii. Forţele de ordine au intervenit imediat cu tunuri de apă, ca să potolească furia mulţimii. În urma incidentelor, patru maşini de poliţie au fost avariate, iar un alt vehicul a fost incendiat. Pe zidurile mai multor clădiri din oraş au fost scrise sloganurile „Londra este peste tot” şi „Toţi poliţiştii sunt nişte nenorociţi”. Incidente s-au înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică şi la Berlin, unde au fost incendiate, aşa cum s-a întâmplat aproape în fiecare zi a săptămânii trecute, o maşină, un scuter şi mai multe echipamente aflate pe un şantier. Locuitorii capitalei germane sunt extrem de nemulţumiţi de prestaţia poliţiei, care nu are suficiente resurse să-i găsească pe făptaşi. Potrivit „Der Spiegel”, în timp ce 450 de funcţionari îi aleargă pe cetăţeni ca să-i amendeze pentru parcare neregulamentară, pentru prinderea „incendiatorilor” au fost mobilizaţi doar 100 de oameni. Adevarul 

Advertisements