Steve Jobs

Posted on 25/08/2011 by

0


Apple a anunţat ieri demisia fondatorului şi CEO (director general) al său, Steve Jobs, fără nicio explicaţie. Consiliul de administraţie l-a numit pe numărul doi al Apple Tim Cook în locul lui Steve Jobs. “Întotdeauna am spus că dacă va veni o zi când nu îmi voi mai putea îndeplini atribuţiile şi aşteptările ca director al Apple, voi fi primul care va anunţa”, afirmă el într-o scrisoare către Consiliul de administraţie.

Steve a adus contribuţii nenumărate la succesul lui Apple şi a atras şi inspirat angajaţi extrem de creativi şi o echipă de conducere de clasă mondială”, a comentat Art Levinson, în numele Consiliului de administraţie. Jobs, 56 de ani, era în concediu medical din ianuarie, pentru o perioadă nedeterminată şi din motive nedeterminate. El a fost supus unui transplant de ficat în urmă cu doi ani şi a supravieţuit unui cancer al pancreasului în 2004. (Agerpres)

Am publicat parti din acest articol pe data 18/01/2011 pe Blogul Politeia. Atunci a fost relevant astazi este la fel de relevant.  Am o admiratie sincera pentru acest om si simt astazi ce am simtit atunci!

Cand am scris despre digerati, acea elita care nu s-a dorit elita, dar care au influentat profund lumea in care traim, multiplicand geniul lor si raspandindu-l pe intreaga planeta, semanand multe idei si consolidand fundamentele tehnologice si sociale ale lumii in care traim, m-am referit si la Steve Jobs.

Jobs este membru al generatiei a doua de digerati, impreuna cu partenerul lui mai putin cunoscut Steve Wozniak si marii adversari – Bill Gates si partenerul lui mai putin cunoscut Paul Allen. Daca Gates a creat o tehnologie dura, de loc eleganta si de multe ori stupida, Jobs a reusit sa imbine frumosul cu utilul. Pentru un utilizator Apple ca mine faptul ca discut cu voi acum de pe un PC cu XP este aproape o suferinta. Pentru mine Mac-ul mi-a dat posibilitatea sa-mi exercit profesia mult mai eficace decat as fi facut-o cu ajutorul unui PC, credeti-ma nu sunt singurul.

Steve Jobs este un autodidact la fel ca Bill Gates, ambii nu au reusit sa-si termine studiile universitare, aici insa se termina similaritatile. Steve Jobs este copilul din flori al lui Joanne Simpson, o studentă americancă, care l-a conceput cu un student arab de origine siriana, Abdul Jandali. Micutul a fost adoptat de Paul şi Clara Jobs, din Mountain View, Santa Clara , California, aceştia dându-i numele de Steven Paul. Steve Jobs a urmat cursurile liceului din Cupertino, California, frecventând după orele de şcoală prelegerile de la compania Hewlett-Packard din Palo Alto, California.

In scurt timp el a fost angajat la această companie, în perioada verii, lucrând împreună cu Steve Wozniak. În 1972, Jobs a absolvit liceul şi s-a înscris la Colegiul Reed, din Portland, Oregon. Deşi a abandonat facultatea după doar un semestru, el a continuat să audieze unele cursuri precum cel de caligrafie.

În toamna lui 1974, Jobs s-a întors în California, unde a început să participe la reuniunile Homebrew Computer Club, împreună cu Steve Wozniak. Dorind să strângă bani pentru o retragere spirituală în India, se angajează ca tehnician la Atari, o firmă producătoare de jocuri video. Jobs călătoreşte în India împreună cu un prieten din facultate, Daniel Kottke – devenit mai târziu primul angajat al Apple , în căutarea iluminării spirituale. S-a întors budist convins, cu capul ras şi purtând haine indiene tradiţionale. În acea perioadă a experimentat unele droguri, el spunând despre experienţele sale cu LSD ” unul dintre cele două sau trei cele mai importante lucruri pe care le-am făcut”. A afirmat că cei din jurul său, care nu-i împărtăşesc rădăcinile sale contraculturale (cultura hippy), nu-i pot înţelege în totalitate modul său de gândire.

În 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne şi mai târziu, cu finanţare din partea unui semi-pensionar al Intel, manager de produs pe piaţă şi inginer A.C. “Mike” Markkula Jr., fondează Apple. Înainte de a co-înfiinţa Apple,Wozniak a fost hacker. Jobs şi Wozniak erau prieteni de câţiva ani, ei s-au cunoscut în 1971, când prietenul lor comun, Bill Fernandez, l-a prezentat pe tânărul de 21 de ani, Wozniak lui Jobs, pe atunci în vârstă de 16 ani. Steve Jobs a reuşit să-l convingă pe Wozniak să asambleze un calculator şi să-l vândă. Pe măsură ce Apple a continuat să se extindă, compania a început să caute un director cu experienţă, care să administreze eficient dezvoltarea acesteia. În 1978, Apple l-a recrutat pe Mike Scott de la National Semiconductor pentru postul de CEO (director executiv), pentru mai mulţi ani turbulenţi. În 1983, Steve Jobs l-a ademenit pe John Sculley de la Pepsi-Cola să vină la Apple pe postul de CEO ( director executiv), întrebându-l : “Vrei să vinzi apă cu zahăr toată viaţa ta sau vrei să vii cu mine şi să schimbi lumea?” În anul următor Apple a difuzat la televiziune o reclama de Super Bowl intitulata “1984″. La adunarea anuala a acţionarilor, din 24 ianuarie 1984, Jobs, vizibil emoţionat, a prezentat calculatorul Macintosh audienţei entuziaste; Macintosh a devenit primul calculator de dimensiuni mici, cu interfaţă grafică pentru utilizator care a fost comercializat cu succes.

Restul a ramas istorie si cei tineri deja l-au apucat si cunoscut. Dupa umila mea parere, Steve Jobs este cel mai proeminent reprezentant al generatiei a doua de digerati. Un om de geniu, care a facut tone de bani, fara a fi extravagant sau pompos, imbracat in ultimii 20 de ani numai in blugi cu tricou vara si pulover iarna. Jobs este în prezent cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în consiliul de directori al Disney si bineinteles actionar majoritar in firma pe care a creat-o – Apple!

Pentru Jobs, budist convins pana in zilele noastre cele patru adevaruri ale budismului sunt certitudini: “naşterea este suferinţă, bătrâneţea este suferinţă, boala este suferinţă, moartea este suferinţă”.

Ii urez din toata inima sa fie sanatos si Dumnezeu, oricine ar fi El, sa-i aline zilele. Nirvana [*] pentru Steve Jobs, o merita!

[*] Nirvana reprezintă starea în care este nimicită suferinţa şi în care omul se debarasează de ciclul reîncarnărilor, de orice apariţie, dispariţie sau transformare. Prin prisma Nirvanei, omul priveşte cele cinci “agregate” ale existenţei sale ca pe ceva impropriu şi devine indiferent la schimbarea sau anihilarea lor. Relaţia dintre samsara şi Nirvana este cea dintre iluzie şi realitate; prin distrugerea samsarei nu se pune capăt unei entităţi existente ci unei aparenţe, prin volatilizarea căreia se lasă loc manifestării depline a “adevărului”. Nirvana este un “neant”, cu toate că în diferite credinţe populare ea se materializează sub forma unui spaţiu paradiziac.