Dupa Bernanke vine uraganul Irene!

Posted on 26/08/2011 by

4


Ben Bernanke este actualul Preşedinte al Sistemului de Rezervă Monetară Statelor Unite (Chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve System). In afara de a fi Chairman, Ben Bernanke este un “shmock”. Pentru newyorkezi epitetul este extrem de vivid, pentru ceilalti aveti explicatia aici. In orice caz dictionarul urban al carui link vi l-am propus mentioneaza ca epitetul respectiv este folosit cand cineva se impiedica si cade fara sa fie pregatit sa cada (The word you say when your fall suddenly).

Ben Bernanke este toba de carte, absolventul celor mai  mai bune universitati ale Americii. Bernanke a fost profesor la Princeton University si a fost si titularul catedrei de economie la aceasta prestigioasa universitate. Din nefericire, Ben Bernanke vorbeste ca oracolul din Delphy, alegandu-si cuvintele asteptate de o saptamana de toata lumea financiara, hotarat sa nu spuna nimic! Ben nu spune nimic pentru ca nu stie ce sa zica!

Astazi, intr-un discurs sustinut la Jackson Hole, in muntii din Wyoming, concomitent cu uraganul Irene, care poate va lovi la propriu Wall-Streetul ca la figurat ne loveste el de cativa ani de ne ies fulgii.

In primul rand Ben a facut ceea ce toti politicienii fac – a promis pentru mai tarziu! Da, el a promis ca poate va fi bine dupa ce el, impreuna cu ceilalti intelepti, se vor intalni la reuniunea Comitetului de Politica Monetara al FED, din 20 septembrie. Acolo se va hotari ce este de facut. Pana atunci, iesiti baieti si fete in concediu prelungit, ca noi nu stim ce sa facem, zice el.

Desi economia Americana nu creste, adica aproape nu creste (+1%). Ben totusi constata ca “bazele cresterii” exista in continuare in Statele Unite. Daca totusi lucrurile nu vor merge de la sine, Ben mentioneaza ca sunt riscuri care apasa asupra economiei. Daca primul semestru nu a mers, se poate ca lucrurile vor sta mai bine in cel de al II-lea. Pana in februarie, martie, anul viitor poate moare magarul, poate moare imparatul sau poate totusi magarul invata sa vorbeasca.

Trebuie sa mentionez ca Ben a facut un compliment placut celorlalti colegi europeni, laudandu-i ca sunt la fel de destepti ca el. Zice Ben – colegii europeni sunt deplin constienti de miza jocului in ceea ce priveste problemele dificile pe care le au in fata si  vor adopta toate masurile pentru a le rezolva eficient.

Ben am noutati pentru tine – ei stiu la fel de bine ca tine ce sa faca, deci si ei la randul lor vorbesc fara a sti ceva. Deocamdata NYSE a reactionat calm. Sa vedem ce se va intampla mai tarziu (aveti aici link dinamic la indexurile  americane).

Daca vreti sa va delectati cu oracolul  lui Ben Bernanke, puteti citi discursul in format PDF: Bernanke-Speech-Aug-26-11