Cum poţi deveni un Eurosceptic

Posted on 31/08/2011 by

0


In perioada “marilor framantari” inainte de 1 ianuarie 2007, cu ceasul de langa universitate care cronometra zilele inaintea marelui eveniment “intoarcerea Romaniei in Europa normala”, am fost ca tot poporul nerabdator, asteptand venirea clipei fericite cand voi deveni de-iure cetatean european, de-facto sunt de cand m-am nascut. Am crezut intr-o perioada dificila de adaptare la anumite norme, care pana la urma vor reusi sa faca putina ordine si sa intoduca niscavai fonduri in arhaicele forme lipsite de  ele, la propriu si la figurat.

A trecut un an si inca unul si al treilea  e pe duca. Ce s-a intamplat? Mai nimic. Adica inca un milion de romani au migrat spre alte locuri mai propice unei existente normale, urmand zicala marilor migratii in America  (irlandeza de fapt) Ubi panis ibi patria (unde’i paine acolo’i patria), inca cateva zeci de firme care au ceva de vandut au ajuns in Romania ca sa ne vanda niste produse care istoric noi stiam sa le facem mai bine si mai ieftin si inca cateva bancii au data navala pentru a ne vinde bani scumpi obtinuti ieftin la ei acasa. Creditul cu buletinul – maiastra metoda de a lovi intr-un public care habar nu are ce inseamna credit si care toata viata lui a trait cu cat a avut in buzunar. Cum naiba poti cumpara marfa de la magazinele lor daca ei nu-ti imprumuta banii necesari?

Am uitat, ei ne-au impus si o drastica supraveghere in agricultura si justitie. De agricultura am scapat destul de repede, ca mai bine ne lasa pe noi sa fim mai departe neperformanti; ce, francezii au nevoie de competitori performanti? Justitia, aici da, aici intr-adevar totul s-a transformat in acesti ani intr-o justitie adevarata, cu judecatori adevarati si cu tribunale eficiente care fac dreptate şi vlădicii, şi opincii.  A, nu s-a intamplat asa?  Nici o problema! Le mai dam inca un semestru, si inca unul, si, daca doua nu merg, de ce nu patru? Apa de ploaie.

Politicienii romani si oligarhii tranzitiei s-au speriat la inceput, cum naiba mai poti primi comisioane si cum mai poti jefui ceea ce a mai ramas daca suntem sub supravegherea Europei? Cu timpul s-au mai linistit, astazi sunt linistiti de tot. Banul tot la ban trage, nu?

A venit unu’ presedinte care a incercat sa faca totusi ceva, poate totusi cu putin ajutor ajungem si noi in Europa, daca nu la Paris si Bruxelles, macar la Praga. S-au unit toti noii europeni get beget si au inceput sa tipe intr-un cor pe cateva voci. E betiv, e confictual, nu e cult, nu are fata de presedinte, hai sa-l schimbam. Nu merge cu alegerile? O facem cu Constitutia din Delphi a lui Ilici, cunoscutul democrat, avem nevoie de o momaie ca sa ne faca europeni, ceva de stilul lui Milica, da’ mai tanar. Au gasit-o,  conu Costache stie el unde sa o gaseasca, nu si-a cumparat el partid?

Publicat pe blogul Politeia pe data de 30 septembrie 2009