În Europa: 5 Septembrie 2011 – Grecia se afundă

Posted on 05/09/2011 by

2


Titluri: Bursele Internationale 2-5 Septembrie 2011; Grecia se afundă: băncile fac coadă la bani de la stat, iar discuţiile cu UE şi FMI au fost blocate; Berlinul nu ne vrea nici parţial în Schengen; Membri ai bandelor implicate în revoltele din Marea Britanie au ascuns arme pentru noi violenţe; Berlinul a primit informaţii de la serviciile secrete ale lui Muammar Kadhafi; Alegeri regionale în Germania: Partidul lui Merkel pierde puncte.

Bursele Internationale 2-5 Septembrie 2011. Principalii indici bursieri din 18 state vest-europene au înregistrat creşteri săptămâna trecută. Indicele CAC 40 al bursei de la Paris a avansat cu 2%, FTSE 100, al pieţei londoneze, a crescut cu 3,1%, iar DAX, al bursei germane, a urcat cu mai puţin de 0,1%. Indicele grecesc ASE a crescut cu 1,3%, primul avans de o săptămână din ultimele şase săptămâni. În SUA, indicele Dow Jones a pierdut 0,4%. Vineri însă au fost publicate date care au arătat că în SUA numărul locurilor de muncă a stagnat în august. Veştile proaste au readus turbu­lenţele pe pieţe. FTSE 100 a scăzut cu 2,34%, DAX a pierdut 3,36% din valoare, iar CAC 40 a coborât cu 3,59%. ASE a picat cu 4%, potrivit The Wall Street Journal. New York Stock Exchange a inchis in scadere saptamana, investitorii reactionand negativ la anuntarea cifrelor dezamagitoare privind ocuparea fortei de munca din Statele Unite ale Americii, cu zero puncte din punct de vedere al locurilor de munca create: Dow Jones a pierdut 2,20%, iar Nasdaq 2,58 %. Dow Jones Industrial Average a scazut cu 253.31 puncte la 11,240.26 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a pierdut 65.71 puncte coborand la 2,480.33 puncte. Si Standard & Poor 500 a suferit o cadere de 2.53% (30.45 puncte) incheind la 1173.97 de puncte. Bursa din New York va fi inchisa astazi (luni), deoarece se sarbatoreste Ziua Muncii in Statele Unite. Astazi Bursa japoneza a inceput saptamana pe minus, dupa publicarea unor date dezamagitoare privind piata muncii in SUA. Indicele Nikkei a pierdut 122,28 puncte, adica 1,37%, scrie AFP. Ziarul Financiar si Hotnews.

Grecia se afundă: băncile fac coadă la bani de la stat, iar discuţiile cu UE şi FMI au fost blocate. Mai multe bănci elene au apelat în luna august la ajutorul băncii centrale pentru a-şi finanţa operaţiunile zilnice, conform declaraţiilor şefului instituţiei. Deoarece nu mai au garanţii care pot fi acceptate de BCE, unele dintre băncile greceşti, printre care Piraeus Bank, au apelat în august la fondul de urgenţă pus la dispoziţie de banca centrală. Creditorii eleni sunt dependenţi de lichiditatea oferită de BCE pentru a-şi finanţa operaţiunile zilnice din cauza excluderii lor de pe pieţele internaţionale în urma retrogradării ratin­gurilor. Guvernatorul băncii centrale George Provopoulos a asigurat că instituţia sa este pregătită să asigure lichiditate în continuare dacă va fi nevoie, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. “De la începutul crizei fiscale, banca centrală a Greciei a ajutat la menţinerea lichidităţii din sistemul bancar”, a spus Provopoulos. “Banca Greciei a acordat şi împrumuturi de urgenţă în august”, a continuat oficialul. Mai mult, criza prin care trece Grecia s-a adâncit la finalul săptămânii trecute după ce creditorii externi au suspendat discuţiile cu Atena referitoare la fondurile de salvare destinate statului elen, în urma neînţelegerilor privind modurile în care poate fi acoperit un deficit bugetar care începe din nou să scape de sub control. De aceste discuţii depinde plata unor fonduri de 8 miliarde de euro din primul pachet de asistenţă financiară de 110 mld. euro stabilit anul trecut pentru Grecia, fără de care guvernul de la Atena ar intra în incapacitate de plată, scrie The Wall Street Journal. Suspendarea discuţiilor a împins randamentele obli­­ga­ţiunilor elene la niveluri care arată că investitorii văd ca o certitudine defaultul Greciei în viitorul apropiat. Ziarul Financiar.

Berlinul nu ne vrea nici parţial în Schengen. Guvernul de la Berlin are mari îndoieli că România şi Bulgaria vor intra, fie şi doar parţial, în spaţiul Schengen, luna viitoare, relatează „Die Welt”.  Aderarea parţială, care ar fi însemnat ridicarea controalelor în spaţiul aerian şi la frontierele maritime, menţinând controlul la frontierele terestre, a fost susţinută de unele cancelarii europene după ce Bucureştiului şi Sofiei li s-a refuzat aderarea în luna martie. Germania invocă acum, aşa cum a făcut-o şi în primăvară, lipsa de progrese a României şi Bulgariei în combaterea corupţiei şi reforma Justiţiei. „Sofia şi Bucureştiul încă nu sunt pregătite să ­adere la Acordul Schengen”, a declarat ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. „Suntem reticenţi. Avem în continuare îndoieli privind aderarea celor două, ţinând cont de rapoartele mai degrabă negative asupra celor două ţări”, a completat Jens Teschke, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne. Două noi rapoarte ale CE, obţinute de „Bild”, arată că România şi Bulgaria „au în continuare deficienţe majore în lupta anticorupţie, transparenţa justiţiei şi combaterea criminialităţii organizate”. Potrivit publicaţiei, experţii ministerului german de Interne se tem că ridicarea controalelor la frontiere pentru cele două ţări estice va duce „la creşterea infracţionalităţii şi a numărului de imigranţi care-şi părăsesc ţara din cauza sărăciei”. Adevarul.

Membri ai bandelor implicate în revoltele din Marea Britanie au ascuns arme pentru noi violenţe. Membri ai bandelor implicate în revoltele din Marea Britanie au ascuns arme pentru noi violenţe, în urma incidentelor din august, poliţia din Londra descoperind cinci arme amplasate într-un tomberon, relatează Sky News. Postul de televiziune a primit prin SMS informaţii de la o persoană necunoscută, în urma cărora cinci arme au fost descoperite ascunse într-un tomberon, lângă o clădire de locuinţe din Brockley, în sud-estul Londrei. Surse citate de Sky News au afirmat că armele erau ascunse de bande în anticiparea unor noi confruntări cu poliţia. În decurs de o oră şi jumătate de la primirea SMS-ului cu detalii despre locul unde sunt ascunse armele, 30 de poliţişti au mers în zona indicată şi au găsit într-un tomberon o pungă cu galben şi portocaliu. Cele cinci arme – două arme de semnalizare, două pistoale vechi şi un revolver – erau înfăşurate în trei pungi de plastic. Mediafax

Berlinul a primit informaţii de la serviciile secrete ale lui Muammar Kadhafi. Berlinul, ca şi Londra şi Washingtonul, a primit informaţii din partea serviciilor secrete ale lui Muammar Kadhafi, dar nu a participat şi la acţiuni comune cu regimul libian, scrie săptămânalul german Bild am Sontag. “Este vorba în primul rând despre informaţii legate de lupta împotriva terorismului vizând interese de securitate ale Germaniei”, a declarat pentru publicaţie Bernd Schmidbauer, responsabil de coordonarea serviciilor de informaţii germane în cadrul Cancelariei, din 1991 şi până în 1998. “Serviciile de informaţii libiene aveau acces la surse la care serviciile germane nu aveau. Datorită acestor informaţii, am putut să ne apărăm împotriva unor ameninţări teroriste”, a adăugat Bernd Schmidbauer. Însă el a dezminţit ferm că Berlinul a cooperat mai îndeaproape cu serviciile libiene. “Nu am depăşit acest prag”, a subliniat el. Potrivit unor documente găsite în Libia, americanii şi britanicii au cooperat strâns, în anii 2000, cu serviciile de informaţii libiene, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) mergând până la a livra deţinuţi regimului lui Kadhafi, pentru interogatorii. Guvernul german actual a refuzat să precizeze dacă această cooperare a continuat în ultimii ani. Mediafax.

Alegeri regionale în Germania: Partidul lui Merkel pierde puncte. Liberalii germani (FDP), partenerii la nivel federal ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU/CSU) condusă de cancelarul Angela Merkel, au fost eliminaţi din parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară /nord-est/, în timp ce Verzii au intrat în legislativul acestui land, potrivit sondajelor de opinie realizate la ieşirea de la urne, informează AFP. Potrivit sondajelor, FDP ar fi obţinut 3% din voturi, mai puţin decât cele 5% necesare pentru a fi reprezentat în parlament, în timp ce Verzii ar fi obţinut 8,5%. Este pentru prima dată când Verzii sunt reprezentaţi în toate cele 16 landuri ale Germaniei federale. Potrivit Televiziunii publice ARD, Partidul Social-Democrat /SPD/ ar fi obţinut 37% din voturi, în plus cu circa 7% comparativ cu alegerile din 2006, în timp ce CDU ar fi obţinut 24%, în scădere cu 4,8 puncte. Şeful guvernului regional, Erwin Sellering /SPD/, a refuzat de-a lungul campaniei electorale să precizeze dacă va continua să guverneze cu CDU sau va prefera extrema stângă /Die Linke/, care ar obţine 18% din voturi. Extrema dreaptă /NPD/ ar fi pierdut la rândul său din puncte, dar ar fi reuşit să treacă pragul electoral, pentru a putea avea deputaţi în parlamentul landului menţionat. Agerpres

Advertisements