În Europa: 6 Septembrie 2011 – “băncile au rămas o umbră”

Posted on 06/09/2011 by

7


Titluri: Bursele Internationale 5-6 Septembrie 2011; Pe burse, băncile au rămas doar o umbră; Barroso şi Lagarde, front comun în faţa crizei; Procesul lui Jacques Chirac a început, în absenţa acuzatului; Revista Presei de la Deutsche Welle; Silvio Berlusconi va candida pentru funcţia de prim-ministru în 2013;FMI: Renunţaţi la austeritate!

Bursele Internationale 5-6 Septembrie 2011. Bursele europene, scad puternic: -4,73% la Paris, -5,28% la Frankfurt. Bancile, cele mai expuse. Bursele europene au inchis in puternica scadere sedinta de luni (ieri), pe o piata extrem de nervoasa, afectata de criza datoriilor suverane si de devalorizarea masiva a titlurilor bancare. Paris: -4,73%, indicele CAC cade sub pragul psihologic de 3.000 de puncte, la 2.999,54 puncte, pentru prima oara din 10 iulie 2009.    Frankfurt: -5,28%, indicele Dax atinge cel mai redus nivel in ultimii doi ani, 5.246,18 puncte. Actiunile Deutsche Bank au cazut cu 8,86%. Madrid: -4,69%, indicele Ibex-35 se apropie de pragul simbolic de 8.000 de puncte, inchizand la 8.066,5 puncte, cel mai redus nivel din 10 august.     Milano: -4,83%, indicele FTSE Mib inchide la 14.333 de puncte. Bancile UniCredit si Intesa Sanpaolo au pierdut 7,30% si, respectiv, 6,96%. In Statele Unite bursa a fost inchisa (Ziua Muncii). Bursa de Valori din Tokyo a deschis sesiunea de tranzactionare de marti in scadere de  1,11%, dupa declinul puternic inregistrat de pietele europene, pe fondul temeririlor privind economia globala, relateaza AFP. La deschidere, indicele Nikkei 225 a pierdut 97.35 puncte, pana la 8687.11 de puncte.Indicele Topix a scazut cu 0,83%- 6.29 puncte, pana la 750 de puncte. Hotnews.

Pe burse, băncile au rămas doar o umbră. Bursele scad abrupt, iar băncile conduc declinul FMI schimbă placa: stimulare, nu austeritate Comisia Europeană nu vede o nouă recesiune în UE Conceptul de Statele Unite ale Europei are un susţinător cu greutate în persoana şefului BCE Merkel se prăbuşeşte pe scena politică din Germania. Acţiunile marilor bănci europene au început prima săptămână din septembrie în scădere puternică, trăgând în jos majoritatea indicilor bursieri din Vest. Până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de ieri, cotaţiile princi­palelor instituţii de credit din Europa s-au prăbuşit, banca franceză Société Générale pierzând 8,7%, Deutsche Bank 8,6%, iar UniCredit 6,5%. Majoritatea băncilor au pierdut o parte însemnată din valoare începând cu luna august, dar cele mai afectate au fost cele greceşti. Acţiunile Alpha, Piraeus şi Eurobank, trei din cele mai mari instituţii de credit elene prezente şi pe piaţa românească, au scăzut cu peste 30%. Printre cauzele scăderii abrupte a acţiunilor băncilor se află şi procesul pe care autorităţile americane l-au intentat la sfârşitul săptămânii trecute împotriva a 17 dintre cele mai mari instituţii de credit ale lumii pe care le acuză că au vândut credite ipotecare cu un grad ridicat de risc în valoare de 196 mld. dolari către Freddie Mac şi Fannie Mae fără a le înştiinţa cu privire la riscurile la care se expun. Printre băncile date în judecată se află Deutsche Bank, Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland. Ziarul Financiar.

Barroso şi Lagarde, front comun în faţa crizei. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că se aşteaptă la o creştere economică modestă în Europa şi nu anticipează o nouă recesiune. Şefa FMI, Christine Lagarde, îşi manifestă şi ea prudenţa. Între timp, bursele asiatice au scăzut drastic, după ce Statele Unite au anunţat că în luna august nu au fost create noi locuri de muncă. Şi moneda euro este în scădere faţă de cea americană, coborând sub pragul de 1,42 dolari.  “Nu anticipăm o recesiune în Europa. Ultimele prognoze ale Comisiei Europene arată că va fi creştere, într-adevăr modestă”, a declarat luni, 5 septembrie, preşedintele Comisiei Europene, în perspectiva unui recul al burselor. Jose Manuel Barroso a ţinut să sublinieze că autorităţile şi oficialii din zona euro fac tot posibilul pentru a calma temerile de ordin economic, care afectează uniunea monetară. “Uniunea Europeană şi moneda euro sunt puternice şi rezistente”, a arătat oficialul, declarând că e prea devreme pentru a evalua dacă Grecia îşi va respecta angajamentele asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale. De partea sa, directorul general al FMI, Christine Lagarde, îşi arată optimismul. Lagarde apreciază că economia mondială poate încă evita o nouă criză. Condiţia este ca statele industrializate să coopereze, pentru a înlătura ameninţarea unei recesiuni. Într-un interviu pentru revista Der Spiegel, Christine Lagarde a mai declarat că în ceea ce priveşte situaţia din Europa, trebuie să existe consolidare fiscală, obţinută prin măsuri de creştere economică intensivă. În plus, trebuie să aibă loc o recapitalizare susţinută a băncilor. RFI.

Procesul lui Jacques Chirac a început, în absenţa acuzatului. Procesul lui Jacques Chirac, primul în Franţa al unui fost preşedinte, s-a deschis la Paris în absenţa acuzatului. Parchetul a acceptat scuza medicală prezentată vineri de familia şi apărătorii fostului preşedinte. Acesta din urmă ar suferi de grave probleme neurologice, afirmă un raport medical. Urmărit pentru deturnare de fonduri publice pe vremea când era primar al Parisului, Chirac riscă, teoretic, zece ani de închisoare. Anunţând că acceptă scuza medicală invocată de apropiaţii ex-preşedintelui pe baza raportului medical întocmit la cererea lor, Parchetul a lăsat portiţa deschisă şi pentru o eventuală contra-expertiză medicală independentă. Partea civilă, reprezentată de o asociaţie anti-corupţie – primăria Parisului, iniţial partea civilă, s-a retras în urma unui aranjament financiar cu Jacques Chirac – partea civilă deci cere ca această eventuală expertiză să se facă cât mai repede. Tribunalul va putea decide să continue procesul în absenţa lui Chirac, doar cu avocaţii săi la bară, fie să amâne procesul până la rezultatele noii expertize medicale. De precizat că unul din cei patru avocaţi ai lui Chirac a declarat luni că fostul preşedinte ar fi dorit să vină, dar e prea bolnav. El ar suferi de grave probleme de memorie, în fapt nu realizează ce i se întâmplă, şi cu atât mai puţin ar putea răspunde la întrebări legate de trecutul său. Pentru anumiţi observatori însă, această nouă răsturnare de situaţie e descrisă drept o manevră destinată să îl scutească pe Chirac să se prezinte la tribunal. De 15 ani, totul se face pentru a câştiga timp, pentru a se evita judecarea fostului preşedinte. Mai întâi, imunitatea prezidenţială – votată şi introdusă în Constituţie de Chirac – îi permite fostului şef de stat conservator să stea liniştit pe perioada mandatelor sale. Odată ce părăseşte preşedinţia Franţei în 2007, după 12 ani petrecuţi la Palatul Elysée, Chirac este pus sub acuzare, dar procedura ia timp. Mai multe in RFI.

Revista Presei de la Deutsche Welle. Victoria social-democraţilor în alegerile regionale din Mecklenburg Pomerania Anterioară, pierderea de viteză a creştin-democraţilor şi dezastrul liberalilor în acelaşi scrutin, precum şi succesul extremei drepte, care obţine 6% din voturi şi intră din nou în parlamentul landului – iată principalul subiect al presei germane de luni. De perspectivele acestui scrutin se ocupă şi ziarul conservator Die Welt, care crede că social-democraţii îşi vor continua alianţa guvernamentală cu Uniunea Creştin-Democrată şi vor refuza să-i primească în executiv pe comunişti. Aceasta, deşi Partidul Stângii, cum se numeşte fosta formaţiune guvernamentală din Germania răsăriteană, şi-a adjudecat 18 la sută din voturi. Fiindcă, după cum notează cotidianul berlinez, postcomuniştii au respins demersurile de consolidare bugetară prin includerea în constituţie a unei limite a datoriilor, adoptate de premierul landului. Tot la dreapta spectrului politic, Frankfurter Allgemeine Zeitung speră de asemenea ca liderul social-democrat Erwin Sellering, marele câştigător al alegerilor regionale, să opteze pentru continuitate şi să-i prefere pe creştin-democraţi extremei stângi. Süddeutsche Zeitung regretă intrarea în parlamentul regional a extremiştilor de dreapta şi deplânge anemia unei societăţi civile est-germane incapabile să promoveze valori liberale şi să oprească ascensiunea grupărilor radicale. „Ceva este profund în neregulă cu o astfel de societate”, conchide ziarul bavarez.  Spaţii ample se mai consacră în presă jenantei cooperări dintre serviciile secrete occidentale, în special americane, şi torţionarii libieni ai lui Gaddafi. Pe de altă parte, nu puţini analişti se opresc asupra demonstraţiilor în masă ale stângii israeliene precum şi asupra „epocii glaciale”, după cum o numeşte ziarul taz, care s-a instalat în relaţiile dintre Ankara şi Ierusalim, după ce Turcia „a hotărât practic să întrerupă relaţiile diplomatice cu Israelul”. Statul evreu refuzase anterior să-şi ceară scuze pentru incidentele sângeroase care au însoţit tentativa israeliană de a împiedica nava turcească Mavi Marmara să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, de când la cârma acestui teritoriu a trecut organizaţia palestiniană terorist-islamistă Hamas. Deutsche Welle

Silvio Berlusconi va candida pentru funcţia de prim-ministru în 2013. Actualul prim-ministru Silvio Berlusconi nu renunță la funcția de prim-ministru nici la sfârșitul acestui mandat în 2013, aşa cum a anunţat în urmă cu câteva luni. Angelino Alfano, cel pe care Berlusconi îl sprijinea pentru funcția de prim ministru în 2013 și coordonatorul naţional al partidului înfiinţat de magnatul Italian, a anunţat sâmbătă intenţia premierului de a candida la viitoarele alegeri, informează Agerpres. “În 2013, Silvio Berlusconi va candida, din nou, la funcţia de premier. Actuala coaliţie merge înainte datorită lui şi Berlusconi este singura persoană care poate să garanteze unitatea şi coeziunea”, a afirmat coordonatorul PDL, Angelino Alfano, la sărbătoarea naţională a partidului. Potrivit lui Alfano, Berlusconi este singurul lider. Adevarul.

FMI: Renunţaţi la austeritate! După ce majoritatea statelor europene au strâns cureaua, unele chiar la îndemnul FMI, şefa instituţiei le sfătuieşte să renunţe la stricteţe. Poziţia noului director al FMI a dus la noi căderi pe burse la începutul unei săptămâni extrem de dificile pentru finanţele europene. Franţuzoaica Christine Lagarde, actualul director general al Fondului Monetar Internaţional, pare că a „întors armele”. Lagarde, fost ministru al Economiei şi Finanţelor în Franţa, i-a sfătuit pe europeni să lase deoparte măsurile de austeritate şi să pună în aplicare măsuri de stimulare a economiilor, a declarat ea într-un interviu pentru publicaţia „Der Spiegel”. Ar fi singura soluţie, de vreme ce economia globală pare să intre într-o spirală descendentă. „A existat o criză clară de încredere care a agravat situaţia considerabil. Trebuie luate măsuri pentru a ne asigura că spargem cercul vicios”, a avertizat ea. „Paleta de politici disponibile este mult mai îngustă acum, din cauză că o mare parte din muniţie a fost consumată în 2009. Dar, dacă guvernele, instituţiile şi băncile centrale lucrează împreună, vom putea evita recesiunea”, a declarat Lagarde pentru „Der Spiegel”. Şefa FMI s-a adresat în special Germaniei, care are „mijloacele de a stimula cererea”. Comentariile oficialului FMI vor întinde probabil nervii coaliţiei de la Berlin, în condiţiile în care cancelarul Angela Merkel consideră că disciplina financiară – reducerea deficitelor şi a datoriilor – este singura soluţie pentru revitalizarea economiilor. Adevarul

Advertisements