G-7 a fost fondat in 1976, era format din Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada si Statele Unite s-a metamorfozat in 1997 in G-8 cu alaturarea Rusiei si in sfarsit G-20 format in 1999 si compus din reprezentantii continentelor lumii. Africa este reprezentata de Republica Sud-Africana, Europa de UE, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie si cele doua Euro-Asiatice – Rusia si Turcia.
Astazi si maine se intalnesc la la Marseille numai ministrii de finante G-7, deci ai statelor urmatoare: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Statele Unite ale Americii.
Problemele sunt atat de complicate ca in cazul ca nu va exista un comunicat de presă formal după reuniune, ministrul francez de Finanţe va informa jurnaliştii după încheierea discuţiilor, sâmbătă despre cele discutate. În declaraţia comună din august, membrii G7 s-au angajat “să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini stabilitatea financiară şi creşterea”, după retrogradarea ratingului suveran al SUA şi înrăutăţirea situaţiei Spaniei şi Italiei pe pieţele financiare.
Reprezentanţii ţărilor G7 se întrunesc în contextul intensificării crizei din zona euro la aproape doi ani de la debutul acesteia în Grecia, notează Bloomberg. Au fost necesare pachete de ajutor financiar pentru Portugalia şi Irlanda, iar Banca Centrală Europeană a fost nevoită să cumpere obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei.
Influenţaţi de nemulţumirea alegătorilor şi divergenţe ideologice, liderii politici europeni amplifică neliniştea investitorilor prin eşecul de a se pune de acord asupra termenilor pachetelor de ajutor financiar. Finlanda cere garanţii din partea Greciei, iar parlamentarii germani vor drept de veto. Europenii s-au situat pe poziţii diferite şi în privinţa fondului de salvare al uniunii monetare, dar şi a consolidării uniunii fiscale, considerată de investitori necesară pentru a proteja viitorul euro.
Oficialii care vor participa la întâlnirea G7 împărtăşesc opinia că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-şi pune în ordine situaţia financiară. Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, le va cere omologilor săi din Franţa şi Germania, Francois Baroin şi Wolfgang Schaeuble, să adopte “măsuri mai agresive” pentur a proteja băncile şi pentru a asigura guvernelor posibilitatea de a se împrumuta la dobânzi sustenabile, potrivit unei opinii publicate, joi, în cotidianul Financial Times.
Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a avertizat, marţi, că perspectivele Europei depind de deciziile politice. Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a cerut zonei euro să recapitalizeze băncile, forţat dacă este necesar, şi să evite înăsprirea prea puternică a politicilor monetare.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avertizat, joi, în privinţa “incertitudinilor deosebit de ridicate şi a riscurilor intensificate” pentru economia zonei euro. Şeful Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a afirmat, cu câteva ore mai târziu, că autorităţile americane vor discuta în această lună instrumentele pe care le-ar putea folosi pentru a sprijini recuperarea.
Duminica vom afla cat de multe dezacorduri exista intre acesti 7 inalti demnitari ai lumii libere si incotro se indreapta Europa. Au oamenii astai un talent deosebit sa strice weekendurile cetatenilor de parca in mijlocul saptamanii nu ar fi putut sa o faca!
September 9th, 2011 → 16:45
[…] Politeia Europeana puteti citi articolul: Astazi, G-7 la Marseille Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:Like2 bloggers like this […]