Pe drumul spre rezolvare sau faliment

Posted on 11/09/2011 by

0


Probabil ca am ajuns la acea clipa in care nu mai exista posibilitatea de a amana sau de a folosi fraze politicianiste pentru rezolvarea unor probleme care trebuie in sfarsit sa-si gaseasca o solutie, oricare ar fi ea. Pana la sfarsitul lunii aveti agenda care va se transforma intr-un succes sau o catastrofa:

Inaintea intalnirii G-7 , Parlamentele Olandei si Finlandei, care s-au dovedit nesustinatoare ale ajutoarelor pentru Grecia fara garantii depuse de aceasta, au hotarat sa-si amane votul pentru o perioada de cateva zile. Paralel cu aceasta,  Curtea Constituţională din Germania (de la Karlsruhe) a respins cele trei plângeri care cereau blocarea ajutorării Greciei şi, implicit, a pachetului de salvare a zonei euro si a decis că implicarea financiară a Germaniei în Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi pachetul de salvare a Greciei sunt conforme cu Constituţia Republicii. Judecătorii de la Karlsruhe vor ca Parlamentul să aibă un cuvânt greu de spus în deciziile privind salvarea statelor din zona euro.

Vineri si sambata (9-10 septembrie) a avut loc sedinta Ministrilor de Finante G-7, despre rezolutiile anterioare ale acestui important organism economic – puteti citi, aici. Inca nu sunt cunoscute hotararile luate. Le vom cunoaste probabil dupa weekend.

Ieri, sambata 1o septembrie, Premierul grec George Papandreu s-a angajat sambata sa respecte strict angajamentele de austeritate asumate de tara sa, pentru a nu pune Grecia “in pericol”. Protestatarii i-au raspuns: “Nu datoram nimic, nu platim nimic, nu vindem nimic, nu ne e frica!” (aici)

Luni 12 septembrie,   Parlamentul Italian trebuie sa voteze planurile de austeritate ale Guvernului Berlusconi, planuri care au fost modificate de 3 ori.

Marti 13 septembrie, Premierul Finlandei intra in “colimatorul” dnei Merkel, care trebuie sa-l convinga sa o lase mai moale cu garantiile. Dupa aceasta intalnire lucrurile vor fi mult mai clare despre pozitia viitoare ale “refuznicilor” (Finland, Olanda, Slovacia si Slovenia).

Miercuri 14 septembrie, Grecia isi continua discutiile cu FMI, BM si oficialii Bancii Centrale Europene (BCE-ECB), despre continuarea reformelor.

Joi 15 septembrie, Spania scoate la vanzare o noua serie de bonds (harti de trezorerie). Felul in care acestea vor fi primite de “piete” va influenta profund viitorul Spaniei si al altor tari PIIGS.

Vineri – sambata 16-17 septembrie, intalnire a Consiliului UE pentru Economie si Finante (EU Economic & Financial Affairs Council). Probabil se vor discuta unele concluzii preliminare ale convorbirilor cu Grecia din 14 septembrie.

Sambata 17 septembrie – un nou review Moody’s Investors Service legat de Italia, aflata in situatia de Aa2, cu posibilitati viitoare de scadere. Esential pentru continuarea politicilor de salvare a monedei unice.

Duminica 18 septembrie – alegeri extrem de importante la Berlin (Abgeordnetenhaus – House of Deputies – Deputatii Municipali). Rezultatele vor fi cruciale pentru viitorul politic al dnei Merkel. Astazi “stanga” conduce Berlinul (SPD – 30,8%; CDU – 21,3% si Die Linke – stanga extrema 13,3%).

Marti 20 septembrie are loc o intalnire intre Premierul Papandreu si sefa FMI Cristine Lagarde, intalnire considerata cruciala, care va stabili pozitia FMI, avand in vedere discutiile purtate de reprezentantii ei   incepand cu data de 14 septembrie.

Miercuri 21 septembrie, Parlamentul Austriac, un vocal potrivnic al ajutoarelor pentru Grecia, va trebui sa voteze adeziunea la “Pactul de Stabilitate European (EFSF – European Financial Stability Facility). Austriecii se impotrivesc oricarui ajutor pentru Grecia daca acestia nu vor respecta inainte toate masurile de austeritate preconizate.

Vineri 23 septembrie, Guvernul Merkel va expune in Bundestag noile modificari necesare pentru adoptarea  noului EFSF – Pactul de Stabilitate European. Desi CDU sustine programul Merkel, exista multe voci in interiorul partidului care nu vad cu ochi buni aceste masuri, nu prea populare in randul alegatorilor dreptei germane.

Marti 27 septembrie, Merkel se va intalni cu Papandreu la Berlin pentru ultima data inaintea votului din Bundestag, care va avea loc la 29 septembrie.

Joi – vineri 29-30 septembrie Gong! Camera inferioara a Parlamentului German (decizionala) voteaza  schimbarile EFSF (Pactul de Stabilitate European).

Restul,  Shakespeare a formulat-o mai bine – to be or not to be!

Sursa calendarului, aici.

Advertisements