Premiza lui Basescu de a construi o relatie aparte cu SUA si Marea Britanie s-a dovedit benefica avand in vedere performantele Aliantei NATO dovedite in conflictul libian. Fara a mentiona mai mult decat trebuie, golania atribuita lui Basescu, licuriciul cel mare s-a dovedit mai mic, insa mult mai eficient decat carabusii europeni.
In mare, ultimele evenimente ne arata mai mult decat oricand ca America isi restrange pozitiile globale pozitionandu-se in sudul Orientului Mijociu (Peninsula Arba) pentru a contracara pericolul Iranian asupra regiunii petroliere din Peninsula Araba si Irak, cedand influenta in Magreb si Estul Mediteranei Europenilor, care deocamdata nu stiu sa o gestioneze nici diplomatic si nici militar. Paralel cu acestea, Flota a V-a americana, care stationeaza in regiunea amintita, a fost intarita cu un portavion care de obicei era afiliat flotei a VII-a din Pacific. Carl Vinson (portavionul din care a fost lansat atacul asupra lui bin Laden) este pozitionat intre cele doua flote pentru a intregi noul flanc sudic al noii pozitionari americane.
Paralel cu aceste evenimente, Administratia Obama va incepe in curand “subtierea” efectivelor din Afganistan dupa ce l-a lichidat pe bin Laden si a aratat lumii intregi duplicitatea Pakistanului. Dovada acestei noi politici este “surghiunirea” lui Petreus la sefia CIA, in rocada facuta cu Panetta. Scoaterea lui Petreus din conducerea operatiunilor din Afganistan trebuie sa insemne sfarsitul acestei etape si retragerea “romanilor americani” din proiecte nesustenabile.
Din punct de vedere geopolitic, construirea elementului de sud-est al scutului american in Romania este o includere importanta, care sporeste influenta militara a Romaniei in regiune, nu fara riscuri sporite, inclusiv o carenta eficacitate, fara o aviatie militara eficienta pentru a complementa sistemul. Ar fi de mentionat ca si importanta portului Constanta va creste corespunzator, avand in vedere ca in etapa de fata sistemul de apărare antirachetă Aegis (cel implementat la noi) este bazat pe desfăşurarea de nave de tip Aegis, echipate cu rachete interceptoare SM-3. Deci rachetele interceptoare vor fi deocamdata pozitionate naval!
La subiect, din punct de vedere militar:
As propune cititorului sa citeasca articolul “Despre scuturi si rachete – un mic indreptar” publicat pe Politeia la data de 04/02/2010. Sistemul anti-racheta este construit in trei etape care vor incepe de la sfarsitul acestui an si se vor termina probabil in anul 2020.
Etapa I (2011-13)– Cuprinde desfăşurarea sistemelor de apărare anti-rachetă existente în prezent, bazate pe Aegis Combat System maritim, interceptoarele SM-3 bloc IA şi senzori, precum si sistemul transportabil de supraveghere radar AN/TPY-2, pentru a răspunde astfel ameninţărilor regionale cu rachetă balistică la adresa Europei dar şi a trupelor americane de pe continent. Această etapă vizează protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, inclusiv Romania bineinteles. Aceasta etapă a început la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei “USS Monterey”, echipată cu sistemul Aegis. Aceasta, probabil, va stationa in Grecia sau va intra in Marea Neagra, cu port in Constanta.
Etapa a II-a (aprox. anul 2015 sau inceputul lui 2016) – Potrivit documentelor americane aflate pe Internet, această etapă cuprinde, după teste adecvate, desfăşurarea unei variante îmbunătăţite de interceptoare SM-3 bloc 1B, atât în configuraţie terestră cât şi maritimă, a unor senzori performanţi, scopul fiind extinderea zonei apărate împotriva unor eventuale atacuri cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune.
Etapa a III-a (aproximativ anul 2018) – include desfăşurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2A, o variantă aflată în prezent în faza pilot si integrare sub forma folosita operational de israelieni de doua luni, in proiectul pe care l-am discutat in articolul mentionat mai sus. Această mişcare va permite contracararea ameninţărilor cu rachete cu rază scurtă, medie şi a rachetelor intermediare.
Atitudinea Rusiei:
Sistemul propus este in majoritatea lui de natura defensiva. Acopera insa capabilitati de aparare ale aliatilor, trupelor NATO din Europa si inchide un coridor de atac asupa Statelor Unite care era deschis pana acum.
Pozitia Rusiei este de natura abosolut nerelevanta si de o aroganta specifica! Rusia nu este amenintata de acest sistem, ci numai parte din capabilitatile sale de atac sunt diminuate.
Adevarat, acest sistem poate deveni si parte dintr-un dispozitiv ofensiv in anumite cazuri, care pot fi insa observate imediat de sistemul de aparare rusesc actual.
Sursa: AEGIS Training and Readiness Center
September 14th, 2011 → 05:34
[…] Politeia Europeana puteti citi: Despre scut şi un contract semnat Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:Like9 bloggers like this […]