La trei ani de la falimentul băncii Lehman Brothers, “salvarea băncilor a costat deja 2 000 de miliarde de euro” în ajutoare directe către state, la care trebuie adăugate cele 3 000 de miliarde de euro (dintre care 500 de miliarde de la Banca Centrală Europeană) injectate de băncile centrale pentru a oferi mai multe lichidităţi sistemului financiar mondial. Căderea actuală dovedeşte că sprijinul acordat băncilor de către guverne nu a servit la reactivarea economiei”, consideră cotidianul Le Figaro, care se întreabă retoric: “La ce bun să salvezi sistemul bancar mondial în detrimentul banilor populaţiei?”
Rezultatele testelor de rezistenţă, care trebuiau să restabilească încrederea în băncile europene, nu au reuşit să fie convingătoare. Pe drept! Aceste teste au fost apa de ploaie fata de realitatile care s-au dovedit exact cateva saptamani dupa glorioasele teste. În conformitate cu autoritatea de reglementare bancară europeană, în plină criză a monedei euro, în plină ameninţare de contaminare în întreaga zonă, nevoia de recapitalizare a sistemului bancar european s-ar ridica la 2,5 miliarde euro ! Mai puţin decât anul trecut, unde fusese cerut băncilor să găsească rapid 3,5 miliarde de euro.
2 miliarde de euro? Exact cat s-a anuntat astazi ca au disparul de la UBS. În comunicatul prin care anunţă pierderile, UBS nu spune foarte multe. De altfel comunicatul este “super-scurt”. Partea cea mai ciudată este că banca spune că nu a identificat originea tranzacţiilor care au provocat pierderile, potrivit lui Jeremy Grant, editor la Financial Times. “Greu de crezut. În zilele noastre astfel de tranzacţii lasă urme electronice”, spune Grant. În comunicat, UBS susţine că “a descoperit o pierdere cauzată de activităţile de trading neautorizate ale unui trader al băncii de investiţii. Cazul este încă sub investigaţie, dar UBS estimează că pierderile cauzate de trader se ridică la două miliarde de dolari”.
Va dau cateva nume de traderi escroci de unde si cat au reusit sa piarda / fure de la bancile la care au lucrat (pe aia de au furat mai putin de 700 de milioane nu i-am pus pe lista) – Nick Leeson cam 1 miliard de euro (1995 – Barings Bank); John Rusnak cam 700 de milioane de USD ( 2003 – Allied Irish Banks); Toshihide Iguch cam 1.1 miliarde de USD ( 1995 – Resona Holdings); Jérôme Kerviel 4.9 miliarde de euro (2006 –2008 Société Générale) si in sfarsit ultimul pana astazi – starul UBS, Kweku Adoboli a reusit sa dea lovitura de 2 miliarde de Euro.
Credeti ca aceste institutii financiare merita increderea publicului sau a contribuabililor, ca despre state si Banci Centrale m-am saturat sa ascult. Aveti grija de banii vostri ca nu se stie cati Kweku Adoboli exista si nici nu stiti cati frati are Lehman.
September 16th, 2011 → 05:03
[…] Politeia Europeana puteti citi articolul: Prea mari pentru a fi şi cinstiţi Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:Like7 bloggers like this […]