Adevărul despre datoriile Germaniei

Posted on 24/09/2011 by

15


Intr-un articol incendiar Handelsblatt, principalul codidian economic al Germaniei divulga adevaratele cifre ale economiei germane.  Fondat în 1946, Handelsblatt este principalul cotidian economic, financiar şi bursier al ţării. Ca şi săptămânalul Die Zeit este proprietatea grupului Holtzbrink. Din 1999, Handelsblatt este partenerul grupului Dow Jones, proprietarul The Wall Street Journal. Cu 26,6 milioane de vizite pe lună, site-ul web Handelsblatt este primul site economic al ţării. Complementar versiunii imprimate, ediţia în linie mizează pe o informatii originale adaptate unui public care se doreste informat.

Sub titlul “Marea minciuna a Germaniei” (Deutschlands große Lüge)  anunta cotidianul ca datoria Germaniei ar fi 7 000 de miliarde de euro si nu cea publicata formal de 2 000 miliarde de euro. Oficial, datoria germană în 2011 este de 2 000 de miliarde de euro. Dar nu este decât o jumătate de adevăr, deoarece cea mai mare parte a cheltuielilor prevăzute pentru pensionari, bolnavi şi persoanele asistate social nu sunt incluse în calcul. Potrivit noilor cifre, adevărata datorie este majorata cu 5 000 de miliarde de euro suplimentari. Germania ar fi deci îndatorată cu 185% din produsul său intern brut şi nu cu 83% cum a anunţat oficial. În comparaţie, datoria grecească ar trebui să fie de 186% din PIB în 2012, iar datoria italiană este în prezent de 120%.

Handelsblatt mentioneaza ca pragul critic dincolo de care datoria striveşte creşterea este de 90%. După venirea sa la putere, în 2005, Angela Merkel, “a creat tot atâtea datorii ca toţi cancelarii din ultimele patru decenii la un loc”, remarcă economistul-şef al cotidianului economic. “Aceste 7 000 de miliarde de euro sunt un cec fără acoperire pe care l-am semnat şi pe care copiii noştri şi nepoţii vor trebui să-l plătească”. Ce sa va mai spun – din rau in si mai rau!