Europa scenariilor de coşmar

Posted on 27/09/2011 by

1


Presa internationala se intrece in prezentarea unor scenarii de coşmar, din nefericire majoritatea posibile. Ingrijorator este faptul ca toate aceste scenarii sunt intampinate cu un fatalism de necrezut de majoritatea cetatenilor tarilor amenintate de aceste scenarii. Este a patra oară în 2011 când săptămânalul german Der Spiegel titrează despre moartea iminentă a euro. De data aceasta, moneda unică este reprezentată cu încărcătură explozivă. “Bomba monetară – cum o mare idee a putut să se transforme în pericol pentru Europa”, putem citi pe prima pagină. Pe 20 de pagini, revista din Hamburg explică în patru acte naşterea, viaţa, criza şi viitorul incert ale monedei europene, “moneda cea mai periculoasă a lumii, construită pe datorii şi minciuni, fără fundament sau conducere”

Mult mai grav insa  este ca liderii alesi ai acestor state, pana nu de mult fruntase in economiile mondiale, par mai derutati decat cetatenii lor. Se darama sandramaua globalitatii sau poate aceasta gorgona teribila se razvrateste impotriva celor care au alimentat-o cu vorbe dulci, vise placute si o groaza de hartii care se dovedesc astazi lipsite de valoare.

Nu pot sa nu-mi aduc aminte de un exceptional video publicitar care a fost difuzat prin anii ’90 in Statele Unite. Acest clip publicitar incerca sa combata teribila epidemie de SIDA convingand adolescentii sa foloseasca prezervativele. In acest filmulet era prezentat un cuplu de tineri pregatindu-se sa faca sex – intrebarea era – “voi stiti cu cine va cuplati?” Raspunsul era prezentat de un numar mare de alti tineri, care la randul lor aveau “in spate” zeci de cupluri.   Cam asta a insemnat globalizarea. Nimeni nu a stiut sa calculeze riscurile cand s-a produs si nici cum sa le trateze cand ne-am molipsit de toate molimele sociale, economice si financiare posibile.

Jean-Claude Trichet a fost declarat mai cu jumatate de gura, mai cu gura pana la urechi vinovat pentru ca nu a dat asigurari ca Banca Centrală Europeană va fi  pregătită să cumpere obligaţiunile italiene si spaniole pe care acel “zeu al economiei de piata” nu mai doreste sa le accepte. Intrebarea este cum merge treaba cu economia de piata? Cand poti sa vinzi, vinzi intr-o veselie, bagand in buzunare cat mai mult,  dar cand nu poti, doresti cu tot dinadinsul ca cineva sa-ti  fie partas la pierderi? Nu merge, pentru ca asta inseamna standarde duble si nici macar conform imbecilitatii numite corectitudine politica este inacceptabil.

Sa mori de ras cand citesti pe economistii fruntasii ai Europei zicand ceea ce a zis unul dintre ei  intr-un editorial in ziarul spaniol La Vanguardia“este nevoie de un FMI european capabil de a câştiga respectul pieţelor“. Acest FMI are nevoie de 2500 de miliarde de euro. Până când politica va fi “capabilă să găsească o soluţie între cererile creditorilor şi imposibilitatea de a plăti a debitorilor, BCE poate câştiga temporar timp, dacă anunţă astăzi cumpărări masive de titluri de creanţă ale datoriilor.” Intr-un cuvant hai sa punem niste bani buni (inca) ca sa-i cheltuim intr-o afacere care nu are nici o sansa sa-si recupereze investitia.

Lucrurile nu arata de loc bine si nici nu au cum sa devina altfel decat arata. Cred ca tot sistemul trebuie regandit si transformat cat se poate de rapid in “ceva” care poate functiona. In medicina se stie ca daca nu mai poti trata un organ cangrenat trebuie sa-l amputezi. Cred ca a venit timpul sa trecem la nivelul chirurgical.