“Evrica” nemţesc pentru greci

Posted on 28/09/2011 by

1


Soluţionarea îndatorării excesive a Greciei fără a provoca intrarea în incapacitate de plată, pentru a scoate ţara din recesiune şi din haosul social pe termen lung: acesta este “planul secret german pentru a salva Grecia“, pe care îl dezvăluie La Tribune. Botezat “Evrica”, el a fost ticluit de foarte influentul grup german de consultanţă Roland Berger şi “este foarte probabil să nu fi fost conceput în afara anturajului Angelei Merkel şi ai experţilor troicăi“.

Ideea ar fi să se creeze o structură comună, “un fel de echivalent al Treuhandanstalt creat în 1990 de Germania pentru a privatiza aproximativ 8 500 de companii est-germane“. Grecia ar plasa în această structură ansamblul activelor sale publice (bănci, imobiliare, telefonie, porturi…), adică 125 de miliarde de euro. Cumpărată de o instituţie europeană, această structură ar pilota privatizarea activelor înainte de 2025. Banii astfel eliberaţi i-ar permite Atenei să răscumpere obligaţiunile sale de la BCE şi de la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF). Raportul datorie/PIB ar fi redus de la 145% la 88%. Nivelul dobânzilor aplicate datoriei greceşti ar scădea cu 50% şi Atena ar putea reveni pe pieţe.

Un astfel de plan “ar reduce la zero câştigurile speculatorilor (…) care pariază pe o prăbuşire a cursului obligaţiunilor greceşti dar şi spaniole, italiene şi irlandeze“, explică ziarul. Dar el trebuie “să ia în calcul opoziţia băncilor şi a pieţelor financiare, a primelor pentru că ele au probabil propria lor idee asupra privatizării activelor greceşti, iar a celorlalte pentru că situaţia de incertitudine actuală permite jocuri multiple şi rentabile“. Şi deocamdată, Evrica nu se găseşte pe masa discuţiilor conducătorilor europeni. Selectat de PressEurop