Presa bulgara “duduie”, tunand si fulgerand, bineinteles fiecare ziar din punctul de vedere al patronatului caruia ii apartine. In general, conform revistei presei Europene, traduse si publicate de PressEurop, poti intelege cateva lucruri legate de ultimele evenimente petrecute in Bulgaria si poate ar trebui sa ne gandim la ceea ce se intampla la noi.
Context: Din 24 septembrie, un val de revolte împotriva romilor a inundat marile oraşe bulgare. Manifestanţii, adesea foarte tineri, se răzvrătesc împotriva impunităţii de care beneficiază romii, considerându-se ei înşişi “apărătorii naţiunii bulgare”…
Totul a început cu ceea ce autorităţile au numit mai întâi ca fiind un “tragic accident rutier”: un tânăr de 24 de ani este lovit de către un microbuz condus de romi care se duceau la Kiril Rachkov, un patriarh rom cu reputaţie sulfuroasă de la Katuniţa, un sat cu 3 000 de locuitori de lângă Plovdiv, în sudul ţării.
După spusele tatălui victimei, este vorba de o crimă premeditată. Ocupanţii vehicolului se refugiază în casa “Regelui Kiro”, după care forţează un baraj improvizat de către locuitori, rănind alţi săteni. Locuitorilor de la Katuniţa li se alătură extremiştii clubului de fotbal din Plovdiv, şi împreună incendiază şi jefuiesc casele care aparţin clanului lui Rachkov. A doua zi, un tânăr de 16 ani care suferea de o boală cardiacă cronică, moare în timpul încăierărilor care au loc în sat.
Şoferul microbuzului este dat pe mâna poliţiei şi afirmă că l-a lovit pe tânăr în mod accidental în urma unui scandal care a avut loc pe stradă. Pe 28 septembrie, Ministerul de Interne a anunţat arestarea lui Kiril Rachkov. Acesta este pus sub acuzare pentru “ameninţări cu moartea” şi evaziune fiscală pe scară largă.
Ziarul Trud – născut în 1936, “Munca” este unul dintre cele mai vechi ziare din Bulgaria. Pe vremuri ziar al sindicatelor, s-a modernizat după căderea comunismului şi a adoptat un ton şi un format de tabloid. Din 1997, Trud aparţine trustului de presă german WAZ. Cotidianul cel mai citit din ţară, prezintă mai ales fapte diverse, dar se distinge câteodată prin anchete dure şi revelaţii despre clasa politică bulgară. Deci acest ziar sustine ca Bulgaria nu are lideri ai naţiunii, ci nişte personaje para-politice. Acest lucru denaturează aşteptările noastre şi speranţele societăţii civile. De mai multe luni, de când am intrat în campania electorală [pentru alegerile prezidenţiale şi locale ce vor avea loc pe 23 octombrie anul acesta], nu am auzit nicio dezbatere interesantă despre economie, politică externa sau societate. În schimb, urzelile şi loviturile sub centură se manifestă din abundenţă. Politica bulgară este o emanaţie a ziarelor de scandal, şi aceste două entităţi se alimentează reciproc. Mai ce descriere, parca ar fi la Bucuresti.
Continua ziarul: Dialogul politic este la cel mai jos nivel. Pe acelaşi plan se află şi exploatarea fără ruşine a relaţiilor dintre etnii şi dintre religii în această ţară. Intreaga elită politică auto-proclamată se satisface cu acest statu-quo umilitor care le permite să se menţină şi mai bine la putere. Aceste tensiuni sunt întotdeauna alimentate de interese politice, mai ales în perioadă preelectorală. În Bulgaria, există mii de motive de a pierde speranţa în justiţia socială. Iar această stare de disperare cuprinde toate straturile societăţii. Butoaie de pulbere, precum cel de la Katuniţa, există cam peste tot în Bulgaria. Romii sunt deja la a treia sau a patra generaţie fără educaţie şi fără nicio şansă [sau vointa] pe piaţa muncii, iar rata criminalității creşte vertiginos. Este ceea ce a dat naştere acestor trei “regi” romi auto-proclamaţi, lideri corupţi ai ghetourilor, care se îmbogăţesc pe spinarea conaţionalilor lor şi care-şi vând voturile celor care oferă mai mult. Ei sunt stăpânii absoluţi în unele cartiere, sate sau oraşe de pe tot teritoriul Bulgariei.
Aşa-zisul “Rege Kiro”, ca şi o mare parte a familiei lui, ar fi trebuit să zacă de multă vreme în temniţă pentru infracţiuni care acoperă o întreagă gamă, de la fabricarea alcoolului falsificat și până la traficul de femei şi de copii. Dar nu se întâmplă aşa, pentru că aceştia dispun de resurse considerabile, de bani pentru a plăti în lichid poliţiştii, politicienii şi magistraţii, dar de asemenea şi de un capital electoral de mai multe mii de suflete.
Aceasta nu este numai o problemă etnică, este o boală naţională. Ce putem spune despre toate aceste oraşe şi regiuni “gerate” în realitate de către şefi mafioţi care ţin în gheare populaţia distribuind cadouri sau semănând teama?
Ștefan A.
30/09/2011
Salut 🙂
Esti sigur ca ziarul vorbeste de situatia din Bulgaria si nu de cea din Romania ? 🙂
Olandezii si finlandezii stiu ca sintem doua tari diferite ? (doar prin nume si limba )
Theophyle
30/09/2011
Dragule vorbim de Balcani – bem tuica-uzo-slibovitz si mancam mici-chebab si sarmale. Deci asta este!
filadel
30/09/2011
Unde nu-i lege este cel mai probabil să se întîmple la fel. Cred că și campania electorală își spune cuvîntul.
Theophyle
30/09/2011
fili, poate, problemele exista si acolo si aici de fooooarte mult timp 😦
mar
30/09/2011
Probleme sociale multiplicate si o justitie identica 😦 Oare este o clona a problemelor cu care ne confruntam si noi : clanuri tiganesti, reglari de conturi, o justitie care inchide ochi …
Situatia este periculoasa, scantei exista!