Titluri: Bursele Internationale 3-4 Octombrie 2011; Proteste în Bulgaria: Două mii de persoane au manifestat la Plovdiv împotriva infracţionalităţii; Putin cel veşnic îi sperie pe ruşi; S-a dat startul în anunţarea Premiilor Nobel; Rusia si-a autorizat agentii secreti sa ucida inamicii statului; Comisia Europeană atacă monopolul Gazprom.
Bursele Internationale 3-4 Octombrie 2011. Bursele europene inregistrau scaderi importante in sedinta de luni, dupa ce proiectul de buget pe 2012 al Greciei arata ca tinta de deficit pe anul viitor nu va putea fi atinsa, lucru care ar putea insemna noi fonduri alocate acestei tari de catre creditorii internationali, potrivit Reuters. Guvernele din zona euro, care se confrunta cu opozitie pe plan intern in ceea ce priveste finantarea Greciei, ar putea sa nu mai sustina financiar statul elen, ceea ce creste perspectivele ca creditorii privati sa inregistreze pierderi mai mari pe detinerile de obligatiuni emise de aceasta tara. Indicele pan-european FTSE 300 scadea cu 1,3%, DAX scade cu 2,28%, CAC 40 scade cu 1, 85%. Cele mai mari scaderi se inregistrau pe sectorul bancar, de 3,4%. Actiunile Commerzbank si cele ale Societe Generale consemnau cele mai importante deprecieri, de 7,2%, respectiv 6,7%. New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare de ieri in scadere – Dow Jones a pierdut 2,36% Nasdaq a pierdut 3,29%. Astazi, Tokyo Stock Exchange a inceput sesiunea de marti cu o scadere de 1,72%, investitorii ramanand ingrijorati fata de situatia din Grecia, in timp ce euro a fost la cel mai scazut nivel fata de yen. La zece minute dupa deschidere, indicele Nikkei 225 a scazut cu 147,18 puncte la 8.398,90 puncte. Indicele Topix a scazut pe partea lui cu 1,68% (12,55 puncte) ajungand la 734 de puncte. The Wall Street Journal, si Hotnews.
Proteste în Bulgaria: Două mii de persoane au manifestat la Plovdiv împotriva infracţionalităţii. Manifestanţii i-au adus un omagiu unui tânăr bulgar lovit mortal cu maşina – cu premeditare potrivit poliţiei – în urmă cu zece zile, în satul Katuniţa din apropiere, de apropiaţi ai unui lider interlop local, Kiril Raşkov, supranumit “Ţarul Kiro”. Agitând drapelul naţional, manifestanţii purtau banderole pe care scria: “Nu vom uita, nu vom ierta” şi “Nu vrem să plătim pentru ţigani”. Manifestanţii i-au huiduit pe premier şi pe preşedinte, precum şi pe Procurorul general şi pe preşedintele consiliului judiciar, reproşându-le că “nu impun aplicarea legii”. Adresându-se instituţiilor statului, ei au cerut măsuri “împotriva corupţiei şi arbitrarului”. Vizând romii fără a-i numi, manifestanţii au cerut “să fie eliminată cerşetoria”, “construcţiile ilegale să fie distruse”, părinţii ai căror copii nu merg la şcoală să nu primească ajutoare sociale, iar furturile şinelor de cale ferată, panourilor şi capacelor de canalizare “să fie considerate acte teroriste”. În ghetoul romilor din Plovdiv, Stolipinovo, putea fi percepută îngrijorarea locuitorilor, alimentată de zvonuri privind atacuri iminente ale manifestanţilor. Situaţia a rămas însă calmă, manifestanţii susţinând o declaraţie a asociaţiilor studenţeşti potrivit căreia protestele “nu au un caracter etnic”. Mediafax.
Putin cel veşnic îi sperie pe ruşi. Majoritatea tinerilor din Rusia nu vor să mai suporte încă 12 ani conducerea lui Vladimir Putin şi îşi doresc să plece din ţară. „E timpul să plec“ este numele unui site unde multe persoane care s-au săturat de viaţa din Rusia îşi spun păsurile. Aceasta tinde să devină o lozincă pentru cei care nu sunt de acord cu planurile anunţate recent de Vladimir Putin de a mai conduce ţara, din fotoliul de la Kremlin. Putin ar mai putea rămâne încă două mandate, adică 12 ani, potrivit noilor reglementări adoptate sub mandatul preşedintelui Dmitri Medvedev. „În urmă cu un an, le-am spus tuturor prietenilor mei care plecau că eu nu voi face acest pas”, scrie Evghenia Lobaceva, editor la o revistă, pe noul site. „Dar am o singură viaţă. Iar peste 12 ani voi avea 43 de ani”, mai spune Evghenia, citată de cotidianul „The New York Times”. Putin a fost deja 12 ani la putere – opt în calitate de preşedinte şi ultimii patru ca prim-ministru. Acum, mulţi dintre ruşi se aşteaptă la o lungă perioadă de stagnare, într-o ţară în care corupţia este endemică. „Vreau să trăiesc într-o ţară în care să nu fiu nevoit să încalc regulile pentru a trăi confortabil”, spune Stepan Cijov, un comerciant în vârstă de 29 de ani, care se pregăteşte să plece în Canada, vara viitoare, împreună cu soţia. „Nu doresc să lupt cu sistemul. Vreau să trăiesc decent şi nu există nicio posibilitate ca în Rusia, în următorii 20 de ani, să se respecte legile”, spune Cijov. Adevarul.
S-a dat startul în anunţarea Premiilor Nobel. Premiul Nobel pentru Medicină revine în acest an unor cercetători care au efectuat studii importante în domeniul imunologiei: Bruce Beutler din SUA, Jules Hoffmann din Luxemburg şi Ralph Steinman din Canada. “Laureaţii Premiului Nobel din acest an au revoluţionat înţelegerea noastră despre sistemul imunitar, descoperind principiile de bază ale activării sale” – a anunţat astăzi Comitetul Nobel la Stockholm. Cu ajutorul cercetărilor lor, cei trei oameni de ştiinţă au dobândit rezultate importante pe calea prevenirii şi tratării unor boli, precum infecţiile şi cancerul. În baza acestor rezultate au putut fi realizate vaccinuri mai eficiente. Beutler, în vârstă de 55 de ani şi Hoffmann, în vârstă de 70 de ani, au câştigat premiul pentru descoperirile legate de imunitatea ereditară. Ralph Steinman va fi recompensat [n.r – post-mortem] pentru descopeirea celulei dendritice, care activează sistemul imunitar. După cum a anunţat Fundaţia Humboldt din Berlin, cei trei laureaţi ai Nobelului pentru Medicină din acest an fac parte din reţeaua internaţionaă ce poartă numele marelui savant şi umanist german, Alexander von Humboldt. Cu toţii au fost distinşi cu Premiul de Cercetare Humboldt – Beutler în 1993, Hoffmann în 1983 şi Steinman în 1999. Premiul prevede un loc de cercetare la una din universităţile germane. Fundaţia Humboldt oferă în fiecare an unui număr de peste 2000 de oameni de ştiinţă din toată lumea posibilitatea de a desfăşura muncă de cercetare în Germania. Premiul pentru Medicină este an de an primul anunţat de Comitetul Nobel. În zilele următoare vor fi comunicaţi laureaţii celorlalte Premiil Nobel: marţi pentru Fizică, miercuri pentru Chimie, joi pentru Literatură, vineri pentru Pace. Distincţiile vor fi înmânate câştigătorilor ca în fiecare an pe 10 decembrie, ziua morţii savantului Alfred Nobel. Deutsche Welle.
Rusia si-a autorizat agentii secreti sa ucida inamicii statului. Serviciul secret rus a autorizat “eliminarea” indivizilor din afara tarii socotiti drept inamici si a ordonat infiintarea unor unitati speciale, care sa efectueze aceste operatiuni, releva un document obtinut de The Daily Telegraph. Directiva se refera in mod specific la Uniunea Europeana si Europa Occidentala si pare sa fie semnata de seful departamentului de contraspionaj din cadrul serviciului secret rus – FSB, succesorul KGB. Este datata 19 martie 2003, cu patru ani inainte de uciderea fostului agent secret rus Aleksandr Litvinenko, la Londra, si stabileste un termen provizoriu, pentru data de 1 mai 2004, cand noile unitati vor incepe sa actioneze. Potrivit The Telegraph, documentul s-ar afla si in posesia departamentului de contraterorism al Scotland Yard, care investigheaza cazul Litvinenko. Politia britanica urmeaza sa decida daca trebuie efectuata o ancheta deplina privind moartea lui Litvinenko, in conditiile in care guvernul rus insista ca Andrei Lugovoi, fostul bodyguard KGB care este principalul suspect in acest caz, nu va fi niociodata extradat inapoi in Marea Britanie. Marcat “Documentatie secreta. Doar pentru uz intern. A nu se copia”, documentul scos la iveala face trimitere la o lege privind “contracararea activitatilor extremiste” adoptata cu opt luni inainte, desi acea lege nu face referire la folosirea fortei.Obiectivele sunt, potrivit directivei, “observarea, identificarea, posibila aducere in Federatia Rusa” a celor vizati.Dar permite totodata, “sub dispozitii speciale”, “eliminarea in afara Federatiei Ruse, in tarile din vecinatatea apropiata (fostele state sovietice) si in Uniunea Europeana, a liderilor de grupuri si organizatii teroriste si ilegale, formatiuni si asociatii extremiste, a persoanelor care au parasit Rusia ilegal si sunt cautate de autoritatile federale”.Hotnews.
Comisia Europeană atacă monopolul Gazprom. Percheziţiile efectuate săptămâna trecută de către Comisia Europeană la sediile mai multor firme de energie din Germania, Austria, Polonia şi Lituania au fost îndreptate, conform săptămânalului german Der Spiegel, împotriva gigantului rus Gazprom, acuzat că ar ignora legislaţia europeană anti-trust. În ianuarie, Lituania a depus oficial o plângere la Bruxelles: în aceasta, trustul de energie Gazprom era acuzat că ar abuza de poziţia sa dominantă ca principal furnizor de energie al statului baltic şi că ar împiedica liberalizarea pieţei de energie. Conform cotidianului Financial Times, ministerul Energiei de la Vilnius susţinea că supremaţia Gazprom pe piaţa lituaniană ar pune în pericol securitatea energetică a ţării. „Presiunile economice şi politice exercitate de furnizorul monopolist au ca scop prevenirea restructurării pieţei de gaz din Lituania şi menţinerea în afara acesteia a altor furnizori”, afirma ministerul Energiei în scrisoarea adresată Comisiei Europene. Cotidianul german Die Welt este de părere că creşterea dominanţei Gazprom pe pieţele din Europa de Vest a făcut Comisia Europeană să considere necesar acest semnal la adresa gigantului rus, amintindu-i acestuia „că regulile jocului din Uniunea Europeană trebuiesc respectate”. Descinderile au avut loc în birourile tuturor partenerilor şi clienţilor importanţi ai concernului rus. Mai multe in Romania Libera.
skorpion
04/10/2011
neata,
eu personal asociez accederea in continuare la putere a lui Putin cu posibilitatea transformarii Rusiei intr-un stat de tip nazist/stalinist…
nu vad deloc pozitiv ceea ce se intimpla in Ru si-i inteleg pe tinerii care inteleg situatia pentru ca nu toti tinerii o inteleg, ma refer la cei nationalisti pina la sovini (omorind straini doar pentru ca sint de alta natie)…
on ne sait jamais…ce va fi peste 10 ani, chiar un razboi declansat in Europa de Putin …
arata sumbru, dar este posibil