Moody’s îl face tăiţei pe Berlusconi

Posted on 05/10/2011 by

2


Ratingul Italiei a fost redus de către agenţia de evaluare financiară Moody’s pentru prima dată în 20 de ani, ca urmare a temerilor privind capacitatea guvernului Berlusconi de a reduce deficit, al doilea ca mărime din zonă euro, pe un fundal economic anemic. Agenţia a redus raitingul cu trei trepte de la Aa2 la A2, cu perspectivă negativă. Decizia Moody’s vine după ce la 20 septembrie Standard & Poor’s a redus ratingul Italiei pentru prima dată în cinci ani. Moody’s a atenţionat că şi alte ţări europene care au ratingul sub nivelul de top Aaa s-ar putea pomeni cu scăderea acestuia.

Ce efecte are retrogradarea ratingului Italiei asupra României?

Italia, al doilea mare partener comercial al României, după Germania, cu o pondere în exporturile româneşti de 13,3% în primele şase luni ale acestui an, se confruntă cu o criză majoră din cauza escaladării serviciului datoriei publice.

“Comerţul exterior şi investiţiile italiene în România vor avea de suferit. Mai mult, o asemenea mişcare sporeşte nervozitatea pe piaţă, iar traderii în loc să se uite la euro, s-ar putea să iasă pe monedele ţărilor emergente. Retrogradarea ratingului Italiei măreşte costurile de finanţare şi afectează mai ales economia italiană şi, implicit muncitorii români care lucrează acolo”

Ce consecinţe va avea retrogradarea ratingului Italiei asupra subsidiarelor băncilor italiene din România?

Cele mai importante bănci italiene prezente pe piaţa din România, după mărime şi cota de piaţă sunt UniCredit şi Intesa Sanpaolo. Banca italiană UniCredit, unul din cele mai mare grupuri bancare din Europa de Est, este prezent în România prin UniCredit Ţiriac Bank şi deţinea în iunie 2011 o cotă de piaţă de 5,8%. Totuşi, în contextul crizei din zona euro, banca şi-a diminuat prezenţa pe piaţa românească, iar activele sale totale din România au scăzut în numai 6 luni de la 20,4 miliarde de lei, la 19 miliade de lei.

Al doilea mare jucător italian din domeniu este Intesa Sanpaolo România, parte a grupului Intesa Sanpaolo, una din cele mai mari instituţii financiare din lume. Activele sale totale totalizau la sfârşitul anului trecut 864 mil. euro, în creştere faţă de anul anterior, dar banca a raportat un profit negativ de -9 mil. euro pentru 2010.

Cum vor fi afectaţi românii din Italia?

Românii plecaţi la muncă în Italia vor resimţi reducerea ratingului de creditare al statului italian, dar mai puternic efectele măsurilor de austeritate luate de guvernul italian. În principal vor fi afectate veniturile şi transferurile românilor către familiile din ţară. Mai mult, încetinirea creşterii economice din Italia ar putea majora rata şomajului în rândul românilor care lucrează acolo şi va scădea numărul locurilor de muncă sezoniere. Românii sunt cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în Italia, cu aproape un milion de persoane dintr-un total de aproximativ 4,5 mil. străini, conform Raportului anual privind străinii rezidenţi în Italia.

Sursa: Ziarul Financiar