În Europa: 6 Octombrie 2011 – “Steve Jobs 1955-2011 “

Posted on 06/10/2011 by

0


Titluri: Bursele Internationale 5-6 Octombrie 2011; Steve Jobs 1955-2011; Zona euro pregăteşte recapitalizarea coordonată a băncilor cu probleme; Grecia, paralizată de greve şi de frică; Ultima apariţie a lui Jean-Claude Trichet în PE; Va trece Italia peste retrogradarea Moody’s?

Bursele Internationale 5-6 Octombrie 2011. Bursele europene s-au înscris pe un curs ascendent ieri, pentru prima oară în ultimele patru zile, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora responsabilii regiunii analizează măsuri pentru susţinerea sectorului bancar. Indicele FTSE MIB al pieţei din Milano a crescut cu 2,3%, CAC 40 al celei din Paris – cu 2,9%, DAX al Bursei din Frankfurt – cu 3,5%. Bursa de pe Wall Strett a incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri in crestere, pe fondul optimismului cu privire la adoptarea unui plan de salvare pentru bancile din Europa si a unor statistici economice mai bune din Statele Unite: Dow Jones castigat 1.21% si Nasdaq 2.32%. Potrivit cifrelor finale, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut 131.24 puncte la 10,939.95 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie,  cu 55.69 puncte la 2460.51 de puncte. Indicele Standard & Poor 500 a crescut cu 1,79% (20.09 puncte) la 1144.04 de puncte. Ieri, indicele Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a scăzut cu 0,9%, la 8.382,98 puncte, Kospi al Bursei din Seul – cu 2,3%, la 1.666,52, S&P/ASX 200 al celei din Sydney a urcat cu 1,4%, la 3.926,50. Bursa din Hong Kong a fost închisă ieri (sărbătoare naţională).The Wall Street Journal, Bursa, si  Hotnews

Steve Jobs 1955-2011. Acesta este titlul cu care sunt întâmpinaţi vizitatorii site-ului Apple. “Apple a pierdut un geniu vizionar şi creativ, iar lumea a pierdut o fiinţă uimitoare. Aceia dintre noi care au fost destul de norocoşi să îl cunoască şi să lucreze cu Steve au pierdut un prieten drag şi un mentor inspiraţional. Steve lasă în urmă o companie care putea fi construită numai de el, iar spiritul său va fi întotdeauna fondarea Apple. Dupa umila mea parere, Steve Jobs este cel mai proeminent reprezentant al generatiei a doua de digerati. Un om de geniu, care a facut tone de bani, fara a fi extravagant sau pompos, imbracat in ultimii 20 de ani numai in blugi cu tricou vara si pulover iarna. Jobs este în prezent cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în consiliul de directori al Disney si bineinteles actionar majoritar in firma pe care a creat-o – Apple! Pentru Jobs, budist convins pana in zilele noastre cele patru adevaruri ale budismului sunt certitudini: “naşterea este suferinţă, bătrâneţea este suferinţă, boala este suferinţă, moartea este suferinţă”. Dumnezeu, oricine ar fi El, sa-i aline zilele. Nirvana pentru Steve Jobs, o merita! Politeia.

Zona euro pregăteşte recapitalizarea coordonată a băncilor cu probleme. Criza de încredere în capacitatea statelor din zona euro puternic îndatorate de a rambursa tot ceea ce datorează s-a transformat într-o criză bancară în care in­sti­tuţiile de credit îşi văd capitalizările reduse dramatic pe burse la cel mai mic zvon care pune sub semnul îndoielii sănătatea lor. De asemenea, băn­cile sunt tot mai neîncrezătoare să se împrumute între ele, ceea ce riscă să degenereze într-un blocaj al pieţei creditului. Şefii finanţelor europene consideră că sistemele financiare trebuie sprijinite prin abordări coordonate, dar cu resursele proprii ale fiecărei ţări, a mai spus Rehn. Un prim pas ar fi să se asigure că toate ţările au mecanisme pentru susţinerea instituţiilor de credit. Pentru coor­donarea recapitalizărilor, o opţiune examinată este stabilirea unor cerinţe mai mari de capital pentru băncile care au trecut prin testele de stres efectuate vara trecută.Unele state din zona euro consideră că organismele de control naţionale ar trebui să preia conducerea şi să recapitalizeze instituţiile slabe pe criterii individuale. Într-un semn că guvernele europene se pregătesc să acţioneze, ministrul ger­man de finanţe Wolfgang Schauble a declarat că Berlinul ar putea, dacă este necesar, să reactiveze mecanismele de sprijin stabilite în 2008 pentru recapitalizarea băncilor. Ziarul Financiar.

Grecia, paralizată de greve şi de frică. Zece mii de bugetari greci au ieşit din nou în stradă, la Atena, să-şi manifeste nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate decise de guvern. Protestele au degenerat în confruntări dure cu poliţia. Decizia guvernului elen de a trimite 30.000 de bugetari în şomaj tehnic şi de a reduce salariile funcţionarilor publici cu 40% a scos ieri cel puţin 10.000 de oameni în stradă la Atena. Greva din sectorul public a afectat transporturile aeriene, spitalele, tribunalele şi oficiile administrative. Şcolile şi muzeele şi-au închis şi ele porţile. La proteste au participat anagajaţii postului de televiziune publică şi câteva sute de studenţi nemulţumiţi de recenta reformare a sistemului învăţământului superior, decisă de Executivul elen. „Gata, ajunge. Nu mai putem”, au strigat demonstranţii adunaţi în Piaţa Syntagma din faţa Parlamentului şi în aşa-numita Piaţă a plângerii (Plateia Klafthmonos). Spiritele s-au încins în momentul în care guvernanţii de la Atena au transmis că vor respecta întocmai planul de austeritate (însemnând disponibilizarea a 150.000 de salariaţi din sectorul public până în 2015), fără de care Grecia nu va primi a şasea tranşă a împrumutului extern, în valoare de opt miliarde de euro – pentru mulţi, singura şansă a ţării de a evita intrarea în incapacitate de plată.Adevarul.

Ultima apariţie a lui Jean-Claude Trichet în PE. Jean-Claude Trichet părăseşte funcţia de Preşedinte al Băncii Central Europene în luna noiembrie. El a avut astfel în această săptămână o ultimă întrevedere cu Parlamentul European. Într-un discurs de adio,  Trichet a afirmat marţi 4 octombrie  că tandemul făcut de BCE cu Parlamentul a făcut UE monetară să avanseze şi să ţină piept acestor ani de criză. Jean-Claude Trichet a repetat şi la această ultimă apariţie a sa în faţa deputaţilor europeni că  un control al inflaţiei trebuie să fie principala preocupare a BCE. Modul de control aplicat de Bancă cheltuielilor europene şi independenţa sa faţă de guvernele zonei euro a fost reafirmată. Deputaţii europenii, care i-au aplaudat performanţele la cârma Băncii, l-au criticat totuşi pe Trichet pentru a se fi concentrat prea mult pe cheltuieli în detrimentul venitului statelor membre. Trichet a explicat însă că recomandări în ambele sensuri au fost făcute periodic capitalelor europene. Iar supravegherea europeană a a conturilor naţionale a fost şi ea dezbătută în contextul crizei datoriei şi deci al Greciei. Regulile de aderare la zona euro nu trebuie schimbate, crede Trichet în opinia căruia nu aceste reguli stau la baza problemei.  Problema greacă îşi are rădăcinile în modul de supraveghere a finanţelor statelor membre, a spus el. Altfel zis,faptul  că Grecia nu era în măsură la începutul anilor 2000 de a adera la zona euro or a făcut-o totuşi, nu are nicio importanţă astăzi. În fine, Jean-Claude Trichet, s-a exprimat împotriva ideii ca nou creatul Mecanism European de Stabilitate să-şi găsească o sursă de finanţare pe lângă Banca Centrală Europeană.Pe scurt, Trichet spune că banca nu ar trebui să fie implicată în refinanţarea statelor membre euro aflate în dificultate. Ideea şi-a făcut de curând apariţia în zona euro şi ea este acum studiată de autorităţile germane împreună cu serviciile financiare ale Comisiei Europene.RFI.

Va trece Italia peste retrogradarea Moody’s? Retrogradarea Italiei de către agenţia Moody’s, de la Aa2 la A2, survine la câteva săptămâni după ce Standard and Poor’s o descalificase, la rându-i. În cele două clasamente, ratingul Italiei se află pe treapta a VI-a. Doar Fitch, dintre marile agenţii, mai păstrează Roma, cu AA-, pe treapta a patra. Evaluarea Moody’s se face în baza unei scale cu 22 de valori: nota maximă este AAA în vreme ce ultimul nivel, clasificarea C, înseamnă colaps. Retrogradarea Italiei este justificată de către agenţia de rating prin creşterea riscului conjunctural şi scăderea încrederii investitorilor. Nici perspectivele nu sunt neapărat optimiste, o eventuală nouă scădere a cotei de rating nefiind exclusă. Întregul pachet de justificări ale analiştilor Moody’s fac din Italia o destinaţie neatractivă pentru ofertanţii de credite şi, prin urmare, bondurile emise de guvernul de la Roma ar urma să fie taxate cu dobânzi mai ridicate. Moody’s exclude, însă, perspectiva incapacităţii de plată către creditori. De precizat că, în acest moment, dobânzile sunt, deja, la un nivel record – anume, 5,5% în cazul bondurilor de stat (spre comparaţie, în Germania, aceasta este situată la valoarea de 1,8 procente). Roma, aşadar, nu are probleme reale cu bugetul ci cu împrumuturile acontate. După Grecia, Italia are cel mai mare nivel de îndatorare publică din uniunea monetară: 1900 de miliarde de euro, adică 120% din produsul intern brut. Anul viitor va fi obligată să achite 400 de miliarde din totalul datoriilor. În cazul creşterii dobânzilor, tendinţă domolită deocamdată şi de intervenţia temporară a Băncii Centrale Europene, ministrul de Finanţe Giulio Tremonti va avea serioase dificultăţi în a face rost de sumele suplimentare. Deutsche Welle

Advertisements