Nobel pentru “patologie” economica :)

Posted on 10/10/2011 by

1


Economiştii americani Thomas Sargent şi Christopher Sims au câştigat astazi premiul Nobel pentru economie. Intr-o lume in care economia a luat-o razna, bancherii de la Sveriges Riksbank dau un premiu pentru cercetarea relaţiilor dintre măsurile de politică economică şi impactul lor asupra economiei reale. Daca nu era trist probabil ca ar fi fost hilar.

Oficial numita “premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel”, distinctia pentru Economie este singura care nu a fost prevazuta in testamentul cunoscutului om de afaceri suedez. Decernat din 1969 si finantat de banca centrala suedeza, el functioneaza pe aceleasi principii ca si celelalte premii, cu un fond de 970.000 de euro care sunt impartiti de laureati.

Sargent s-a nascut in 1943, in Pasadena (California) si in prezent este profesor la New York University in New York, in timp ce Sims, care este originar din Washington DC, este profesor Princeton University. Sims s-a nascut in 1942.

Laureatii din acest an în ştiinţe economice au dezvoltat metode pentru a răspunde la întrebări cu privire la relaţia de cauzalitate între politica economică şi diferite variabile macroeconomice, cum ar fi PIB, inflaţie, etc. Adica, raspunsuri la intrebari de genul ”Cum sunt afectate PIB-ul şi inflaţia de o creştere temporară a ratei dobânzii sau o reducere a impozitelor? Ce se întâmplă dacă o bancă centrală face o schimbare permanentă în ţinta de inflaţie sau un guvern modifică obiectivul său de echilibru bugetar?

Intr-un fel sau altul cei doi savanti au primit Nobelul pentru patologie financiara. Raspunsuri post-mortem a unui fenomen care a pus lumea pe butuci.  Exact de ceea ce avem nevoie.

Posted in: Economie, Eveniment, Nobel