Iulia Timoşenko – între mărire şi decădere

Posted on 11/10/2011 by

6


Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei, a fost condamnată astazi la şapte ani de închisoare. Judecătorul Rodion Kireev a anunţat, azi, că fostul prim-ministru Iulia Timoşenko şi-a depăşit atribuţiile atunci când a semnat acordurile de import de gaze naturale din Rusia, în 2009. Instanţa a decis o pedeapsă cu închisoarea de şapte ani, dar sentinţa nu este definitivă, fostul premier poate face recurs, a declarat preşedintele Viktor Ianukovici  (BBC – EVZ).

In 2005 a fost numita de revista Forbes ca cea de-a treia femeie puternica din lume, dupa Condoleezza Rice, ministrul de externe in administratia Bush si Wu Yi, vice-premier si ministrul sanatatii ai Chinei. Astazi dupa o condamnare de şapte ani cu închisoarea, Timoşenko insistă că este victima unei răzbunări a preşedintelui Viktor Ianukovici. Lucru de loc nu prea ciudat. Conform informatiilor mele si-ar fi meritat soarta si poate mai multi ani de puscarie.  Sub acoperirea unui nationalism ucrainian feroce, dna Timoşenko a strans miliarde de dolari din afacerile ei cu Rusia si cu alti “fraieri” din Occident. Cred ca nu trebuie sa redau aici parerile “bune si amicale” pe care le-a avut despre Romania si poporul roman.

Iulia Volodimirivna Timoşenko s-a nascut in anul 1960 in oraselul ucrainian Dnipropetrovsk. La varsta de numai 19 ani s-a măritat cu Aleksandr Timoşenko, fiul unui birocrat din cadrul partidului comunist, lucru care i-a facilitat o cariera sigura in RSS Ucraineană. Tovarasa Iulia Volodimirivna Timoşenko, ca multe tinere din Estul comunist al Europei, si-a asigurat un loc in CC al Komsomolului (UTC-ul lor).

Înainte de a intra în politică, Iulia Timoşenko a devenit o femeie de afaceri de succes, bineinteles extrem de controversata. La ei ,,ca si la noi au existat si exista baieti si fete destepte” care se ocupa cu energia. Se presupune ca averea ei personala depaseste 2 miliarde de USD. O adevarata victima a tranzitiei.

Alături de Viktor Iuşcenko a devenit unul din liderii importanţi ai Revoluţiei Portocalii. În această perioadă, unele dintre publicaţiile din Occident au denumit-o Ioana D’Arc a acestei Revoluţii. Adevarat, o Ioana extrem de bogata si de loc inocenta.

Între decembrie 2004 şi 8 septembrie 2005 a fost Prim-ministru al Ucrainei. A fost demisă de preşedintele Iuşcenko, sub pretextul problemelor de corupţie. În urma alegerilor parlamentare din 2007, blocul condus de Timoşenko şi blocul Ucraina Noastră, susţinut de preşedintele Viktor Iuşcenko au câştigat majoritatea în legislativul ucrainean, iar Iulia Timoşenko a devenit din nou Prim-ministru al Ucrainei.

Atât susţinătorii, cât şi opozanţii lui Timoşenko au organizat manifestaţii în apropiere de tribunalul Pecerski de la începerea procesului său, în 24 iunie. Ambele tabere şi-au instalat corturi în apropiere de tribunal la scurt timp după arestarea fostului premier, în 5 august.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici este criticat vehement de Occident pentru acest proces. Indiferent daca Ianukovici ii aplica o corectie politica sau nu, noi nu avem de ce sa-i plangem de mila. Îsi merita din plin soarta!