Mişcarea “Occupy Wall Street” s-a extins sâmbătă în numeroase oraşe din lume, unde au avut loc proteste similare celor din New York, în urma apelurilor lansate de organizatori în vederea unui miting global, relatează CNN. Mişcarea “Occupy Wall Street” s-a extins sâmbătă în numeroase oraşe din lume, unde au avut loc proteste similare celor din New York, în urma apelurilor lansate de organizatori în vederea unui miting global, relatează CNN.
Prin tabăra de pe Wall Street, indignarea populară din cauza crizei acoperă tot arcul politic şi geografic care merge din Statele Unite până în Grecia. La o primă vedere, sunt puţine asemănări între cele două cazuri. În timp ce Grecia lui Papandreu este în criză din cauza unui stat clientelar extrem de ineficient care s-a îndatorat până peste cap, Statele Unite ale lui Obama sunt victima unor pieţe financiare care au făcut implozie şi au dus economia la colaps. Greşeală a statului pe de-o parte, greşeală a pieţei pe de alta, am putea să spunem, simplificând.
Guverne au fost capturate de doi agenţi: partidele politice, care au transformat sistemele politice în partidocraţii guvernate de o clasă politică care nu dă socoteală nici nu este transparentă, şi pieţele, care au supus puterea politică intereselor lor particulare devenind o sferă de putere autonomă. Consecinţa este că interesul general a rămas într-un plan secund ca principiu ce inspiră politicile publice iar socoteala dată în mod sistematic, ca mecanism de control în mâinile cetăţenilor, a fost anulată. Prin urmare, în timp ce numărul de democraţii din lume s-a extins în mod consecvent, calitatea democraţiilor s-a deteriorat considerabil.
În timpuri de bunăstare economică, atunci când resursele erau în creştere şi problemele de distribuţie mai uşor de rezolvat, tensiunea inerentă între eficacitate şi reprezentativitate se rezolva uşor în favoarea eficacităţii şi în detrimentul reprezentativităţii. Dar când criza economică a erupt cu toată forţa sa, sistemele politice au rămas dezgolite pentru că la incapacitatea de a gestiona economia (motivele fiind incompetenţa sau soluţiile care nu se găsesc la nivel naţional) s-au adăugat expunerea mizeriilor sale reprezentative precum şi supunerea la puterea pieţelor, ale căror excese nu reuşesc să le ţină în frâu. (Sursa fragmentelor)
Au dreptate acesti oameni? Parerea mea – DA! Democaţia a anchilozat si intr-un fel sau altul trebuie reinventata
skorpion
16/10/2011
buna caricatura de mai jos
http://www.presseurop.eu/ro/content/cartoon/1053951-hora-infernala
+
unii spun ca Mişcarea “Occupy Wall Street” a fost initiata de magnatul Soros….